ΕΛΛΑΔΑ

Άσχημα νέα για τις πρώτες δόσεις των εμβολίων στην Ελλάδα

Αρνητική εξέλιξη για τις πρώτες δόσεις των εμβολίων, καθώς φαίνεται ότι θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας  στα «Παραπολιτικά FM».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έρθουν μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου που σημαίνει ότι μέσα στον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν μόλις 150.000 άτομα. Μάλιστα ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως κακό νέο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και ότι είναι βέβαιο πως οι μάσκες οι αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν για αρκετούς μήνες μέσα στο 2021.

«Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα στην αρχή. ‘Αρα, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Αλλά, θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020. Τα εμβόλια -για παράδειγμα, της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο».

Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό και άρα το σχέδιο που εκπονείται αρχικά, επιδέχεται μεταβολών κι έτσι φαίνεται ότι, αυτή τη στιγμή, τα εμβόλια που θα παραληφθούν από μία εταιρεία θα είναι περίπου 40% μειωμένα. «Αυτά που θα πάρουμε εμείς, θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό σχέδιο.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης περιλαμβάνει, κατ’ αρχάς, την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα Εμβολιαστικά Κέντρα. «Το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες -όπου θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες- στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο. Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για να συμπληρώσει: «Εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά. Και από τον Φεβρουάριο και μετά, να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς». Μάλιστα, κατέληξε επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά, όσον αφορά τα σχέδια σε όλες τις χώρες, για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες, οι οποίες θα διαψευσθούν στη συνέχεια».

«Λάθος σήμα η χαλάρωση μέσα στις γιορτές»

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως έως τις 7 Ιανουαρίου μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα, αλλά η πορεία των πραγμάτων, όπως εξελίσσεται, «είναι προς την κατεύθυνση που θέλουμε, έστω κι αν είναι πιο αργή». Και πρόσθεσε: «Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη διαταραχθεί αυτή η πτωτική τάση. Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε δεν θα υπάρχει λόγος παράτασης των περιοριστικών μέτρων».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές. Υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε».

Σχετικά με την περίοδο των εορτών, τόνισε πως «πρέπει να έχουμε ένα στενό κύκλο ανθρώπων, με τους οποίους θα συναναστραφούμε. Όταν λέμε για μία οικογένεια ακόμη, αν, για παράδειγμα, είναι τετραμελής η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μία τετραμελής οικογένεια, μ’ αυτήν να περάσουμε τα Χριστούγεννα και μ’ αυτήν ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, εάν το θέλουμε. Όχι, όμως, με περισσότερες, γιατί θ’ ανοίξει ο κύκλος πάρα πολύ».

«Ο προϋπολογισμός του 2021 εξασφαλίζει 7,5 δισ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων»

Τέλος, για τα οικονομικά μέτρα στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει διαφυλάξει στο τελικό αποθεματικό για το 2021 και τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες 7,5 δισ. ευρώ. «Μακάρι αυτά να μην χρειαστούν, αλλά αν χρειαστούν, θα είναι στη διάθεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η πανδημία υποχωρεί σε κρούσματα, σε πίεση στο σύστημα Υγείας, σε διασωληνωμένους, αλλά αργά.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί μέσα στις μέρες των γιορτών, ώστε να μην αναζωπυρώσουμε αυτήν την πτωτική τάση κι αν δεν την αναζωπυρώσουμε με τη συμπεριφορά μας, να μπορέσουμε, σιγά σιγά μέσα στον Γενάρη, να επιστρέψουμε σε μια μορφής κανονικότητα», σχολίασε.

Υπογράμμισε επίσης και τα εξής: «Στηρίζουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους γιατί δεν έχουν τζίρο και γι’ αυτό μειώνουμε το ενοίκιο τόσο πολύ, κατά 80%. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε οι ιδιοκτήτες να μην μείνουν ξεκρέμαστοι και να μην περιμένουν την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων. Θα έχουν μία στήριξη πολύ πιο γρήγορα, με απ’ ευθείας μεταφορά των χρημάτων, της απώλειας που θα έχουν, από το Κράτος.

Σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, υπάρχει μια βάση, 1.000 ευρώ, από την οποία κανείς δεν μπορεί να πέσει πιο κάτω. Τα κριτήρια θα είναι αρκετά διευρυμένα και -όπως στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4- το 50% δεν θα επιστρέφεται», κατέληξε.

[newsbeast]

Σχετικά Άρθρα

Back to top button