Έπαιξε τον Γιώργο Δελησταύρου στην ταινία «Δελησταύρου και υιός», τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στην ταινία «Η Λίζα και η άλλη» και τον τον καθηγητή γυμνασίου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο.
Αν και αναλάμβανε κυρίως δεύτερους ρόλους είναι από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο λόγος για τον ηθοποιό Δημήτρη Νικολαϊδη,ο οποίος κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του, που διήρκεσε από τη δεκαετία του ’50 έως το 1980 έπαιξε συνολικά σε 80 ταινίες και πήρε μέρος σε πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές που προβλήθηκαν στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης.

Ο Νικολαϊδης γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα και ήταν παιδί Μικρασιατών προσφύγων. Μεγάλωσε χωρίς πατέρα, ο οποίος πέθανε εννιά ημέρες μετά τη γέννησή του. Η μητέρα του δεν ξαναπαντρεύτηκε και τον μεγάλωσε μόνη της. Ήταν λαμπρός μαθητής, υπήρξε υπότροφος στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών και διακρίθηκε για τις ικανότητές του στον στίβο.

Αν και ξεκίνησε σπουδές στη Νομική τελικά τον κέρδισε η υποκριτική, και ξεκίνησε να σπουδάζει στη σχολή του Κάρολου Κουν. Το 1944 έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός στο πλευρό του δασκάλου του και τα επόμενα χρόνια πήρε μέρος σε πετυχημένους θιάσους. Δέκα χρόνια αργότερα κέρδισε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο.
Έπαιξε τον Ντιντή στην ταινία «Το κορίτσι της γειτονιάς» που προβλήθηκε το 1954.Από τότε δεν σταμάτησε να εργάζεται στον κινηματογράφο. Μεταξύ άλλων έπαιξε στις ταινίες «Ζητείται ψεύτης», «Η Λίζα και η άλλη», «Βίβα Ρένα», «Η βουλευτίνα», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» και στην ταινία “Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά”.
Επίσης ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και έχει στο ενεργητικό του σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές. Έπαιξε στις σειρές «Εκείνες κι εγώ» και στη θρυλική ραδιοφωνική σειρά που έκανε πάταγο «Ο θυρωρός».
Υπήρξε παντρεμένος με τη Σούλη Σαμπάχ, ωστόσο δεν απέκτησε παιδιά. Η τραγουδίστρια είχε πει για τη γνωριμία τους: «Εγώ τον Νικολαΐδη τον είχα δει στον «Κληρονόμο» με τη Μανωλίδου, την Αρώνη και τον Χορν. Νόμιζα ότι τον είχα δει και στην Αλεξάνδρεια με τον θίασο Λογοθετίδη. Είχα μπερδευτεί δηλαδή. Πηγαίνω στα καμαρίνια και καθώς τον βλέπω, του λέω: «Ηρθα». Μου λέει: «Ηρθες». Του λέω: «Αλεξάνδρεια». Μου λέει: «Αλεξάνδρεια». Ο Δημήτρης μού έπιασε αμέσως την κουβέντα.».

Στη συνέχεια βγήκαν όλοι μαζί στα μπουζούκια και από τότε ήταν αχώριστοι. Παντρεύτηκαν 20 ημέρες μετά τη γνωριμία τους, το καλοκαίρι του 1955, με κουμπάρους τους ηθοποιούς του θιάσου του Λογοθετίδη, και έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο του ηθοποιού.
Ο Νικολαϊδης από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είχε διαγνωστεί με έλλειψη αντιθρυψίνης, ένα ένζυμο που βοηθούσε τη λειτουργία των πνευμόνων, για τον λόγο αυτό ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του,παρουσίασε επιπλοκές και η πολυαγαπημένη του σύζυγος είχε μετατρέψει το δωμάτιο του σε εντατική. Μετά από μια κρίση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έπεσε σε κώμα.

Υπέστη πολλαπλές ανακοπές και όταν οι γιατροί τον ξύπνησαν, τράβηξε ο ίδιος τα καλώδια που τον κρατούσαν στη ζωή και πέθανε. Όπως είχε πει η Σαμπάχ σε αφιερωμα της ΕΡΤ: Ήταν ότι καλύτερο μου συνέβη στη ζωή της. «Δεν θα άκουγες ποτέ να φωνάξει, να σου αντιμιλήσει, να μη συμφωνήσει μαζί σου. Ήπιος και πράος χαρακτήρας. Ηταν κύριος», είχε αναφέρει.
Αποσπάσματα από τις ερμηνείες του στον κινηματογράφο:
Άννα Καρατάσιου