Θρήνος επικρατεί ξανά στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Μεσσάλας.
Την τραγική είδηση, μετά και το θάνατο σπουδαίας συναδέλφου του, έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος έγραψε: «Συγκλονισμένος αισθάνομαι αυτή τη στιγμή που μόλις έμαθα ότι ακόμα ένας αγαπημένος μου άνθρωπος αποχώρησε από κοντά μας μέσα σε αυτές τις μαύρες μεριές που αποχαιρετάμε τόσους φίλους.
Ο μεγάλος θεατράνθρωπος Γιώργος Μεσσάλας μας άφησε… Ο άνθρωπος που με πίστεψε και με πρωτοπήγε στην Επίδαυρο, ο άνθρωπος που διδάχτηκε ηθμός από τον μεγάλο Μινωτή και δίδαξε ήθος θεατρικό σε όλους μας.
Ο σπουδαίος οικογενειάρχης. Αγαπημένε μου Γιώργο δεν θα σε ξεχάσω ποτέ και θα σε ευχαριστώ πάντα για την φιλία σου..».
Ποιος ήταν ο Γιώργος Μεσσάλας
Από τους πλέον παραγωγικούς, δραστήριους αλλά και ευγενείς εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου, ο Γιώργος Μεσσάλας γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά στο Αιγάλεω και μετά την φοίτησή του στη δραματική σχολή έκανε τα πρώτ6α του επαγγελματικά βήματα συνεργαζόμενους με διάφορους θιάσους. Σταθμός στη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε η γνωριμία και η συνεργασία του με τον μεγάλο δάσκαλο Αλέξη Σολωμό, στο Θέατρο Προσκήνιο, για τον οποίον μάλιστα έγραφε τους τελευταίους μήνες και ένα βιβλίο. Είχε την τύχη όμως να θητεύσει και στο πλευρό του σπουδαίου Αλέξη Μινωτή όταν εκείνος ήταν γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κατά την περίοδο 1974 – 1984.
Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι ήρθαν γρήγορα. Ανάμεσά τους αυτοί των έργων «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, «Ο κοριός» του Μαγιακόφσκυ «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» του Λόρκα , «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπρεχ κ.α Το 1973 ίδρυσε την δική του θεατρική στέγη, το «Μοντέρνο Θέατρο» όπου ανέβασε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής πολυάριθμα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Παράλληλα έβαλε την υπογραφή του σε παραστάσεις του Εθνικού αλλά και του ελεύθερου θεάτρου και συμμετείχε σε περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ένα ακόμη μεγάλο επαγγελματικό του στοίχημα για χάρη του οποίου δούλεψε πολύ σκληρά και περισσό πάθος ήταν το θέατρο «Αλκυονίδα» που στέγασε τις δουλειές του από το 1992 έως το 2012.
Ο Γιώργος Μεσσάλας υπηρέτησε και τον ελληνικό κινηματογράφο, κατά την διάρκεια της χρυσής εποχής της δεκαετίας του ’60, Συμμετείχε μεταξύ άλλων στις ταινίες «Αχ αυτή η γυναίκα μου», «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» – μέσα από αυτές ανέπτυξε μια στενή φιλική σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που άντεξε στο χρόνο – «Η ωραία του κουρέα», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Ο ατσίδας», «Το λεβεντόπαιδο»κ.α.
Το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε
Με θάρρος και τόλμη που λίγοι άνθρωποι επιδεικνύουν σε τέτοιες καταστάσεις αντιμετώπιζε εδώ και μερικούς μήνες το πρόβλημα υγείας του ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάλας.
Έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο Ντένη καθώς και τον μοναχογιό του Αλέξη, ο 79χρονος θεατράνθρωπος ήταν προσηλωμένος στις ιατρικές οδηγίες προκειμένου να υπάρχει θετική εξέλιξη στην πορεία της υγείας του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Espresso», ήταν λίγο πριν από το Πάσχα όταν ύστερα από ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο μέχρι πρότινος θιασάρχης ανέκυψε το πρόβλημα στην υγεία του.
Ωστόσο, ο ίδιος ούτε στιγμή δεν το έβαλε κάτω. Σαν ένας ακόμα ρόλος ζωής, ο Γιώργος Μεσσάλας ρίχτηκε στη μάχη σαν λιοντάρι, θέλοντας να κερδίσει και να βγει νικητής, χωρίς στο τέλος όμως να τα καταφέρει.