ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά καμπάνα: Φυλάκιση 8 ετών στον Τάσο Μαντέλη. Γιατί καταδικάστηκε. Ράκος

Ο 72χρονος πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης καταδικάστηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σε κάθειρξη 8 ετών, με αναστολή, καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, για τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από τα » μαύρα ταμεία» της Siemens.

Ο 72χρονος πρώην υπουργός φέρεται να είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς καταδικάστηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκαναν δεκτό το αίτημα του πρώην υπουργού για αναστολή της ποινής του έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και τη διατήρηση της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας του ποσού των 50.000 ευρώ.

Μαντέλης, Siemens και λογαριασμοί ΠΑΣΟΚ

Ομόφωνα ένοχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος έκριναν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, ενώ το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί.

Οι δικαστές έκριναν ότι το ποσό των 450.000 γερμανικών μάρκων ήταν η δωροδοκία του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997.

Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη.

Ο κ. Τσουγκράνης, αθωώθηκε ομόφωνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του. Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Αντίθετα, ένοχοι κρίθηκαν το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ.Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Μαντάς αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργιου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και επιπλέον της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή, καταδικάστηκε για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξεπλυμα βρώμικου χρήματος ο Αλ. Μαντάς. Στον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Το δικαστήριο αθώωσε την πρώην εφοριακό Αντωνία Μάρκου αλλά και τον κουμπάρο του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνη.

Οι δικαστές έκαναν δεκτές τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο ενώ για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση ποσού 30 ευρώ, με επιφύλαξη.

Την ίδια ώρα το δικαστήριο απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί.

Τόσο ο πρώην υπουργος Τάσος Μαντέλης όσο και ο Γ. Τσουγκράνης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο σε μια κίνηση να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Με την ομόφωνη απόφαση του το δικαστήριο δέχτηκε πως ο πρώην υπουργός κατάφερε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.

Η υποθεση ειχε διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens . Η δίκη είχε ξεκινήσει πριν περίπου τέσσερα χρόνια αλλά λόγω της πολύμηνης αποχής των συνηγόρων είχε καθυστερήσει και μετά από περίπου τρία χρόνια διαδικασίας, το δικαστήριο ανέβαλε ,λόγω θανάτου του προέδρου της έδρας. Με νέα σύνθεση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε εκ νέου τη δίκη τον περασμένο Νοέμβριο για να εκδόσει σήμερα την απόφαση του.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε : «Ευχαριστούμε για την αψογη διαδικασία. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η απόφασή μας».

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ www.fimes.gr

Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !

Το spicynews12.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button