Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 15 επώνυμοι Έλληνες έχουν φύγει από την ζωή μέσα στον Νοέμβριο σκορπίζοντας σε θλίψη συγγενείς, φίλους αλλά και… θαυμαστές.
Μετά τον θάνατο του Δημήτρη Σούρα, η μακάβρια λίστα με τους θανάτους των διάσημων Ελλήνων μέσα στον μήνα Νοέμβριο φτάνουν τους 15 και φαναστείτε πως ακόμα ο μήνας έχει 20. Πιο καταραμένη μέρα η 12η Νοεμβρίου που συνολικά είχαμε τέσσερις θανάτους που απασχόλησαν τα Μέσα.
Πάμε να δούμε τη λίστα με τους θανάτους επωνύμων Ελλήνων…
- Νίκος Ψιλάκης, 69, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας (ημ. θανάτου 02 Νοεμβρίου)
Τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής (01/11) χρειάστηκε να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ καθώς η κατάστασή του είχε επιβαρυνθεί. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, το πρωί του Σαββάτου (2/11).
O Νίκος Ψιλάκης ήταν δημοσιογράφος, ερευνητής, συγγραφέας και διανοούμενος. Τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης» και πληθώρα άλλων, όπως το βραβείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας, αλλά και με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου, για την προσφορά του στα Γράμματα.
Έγραψε περισσότερα από 25 βιβλία, ενώ επιμελήθηκε το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση, τα οποία είχαν λαογραφικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Διατέλεσε συντάκτης και συνεργάτης εφημερίδων, εκδότης περιοδικού, διευθυντής σύνταξης καθημερινής εφημερίδας, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών, επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων, για περίπου 25 χρόνια επιμελούνταν και παρουσίαζε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή, ενώ είχε επιμεληθεί και παρουσιάσει και τηλεοπτικές εκπομπές.
Από τις λατρεμένες του ασχολίες ήταν η φωτογραφία και είχε πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας.
Ο Νίκος Ψιλάκης έλαβε μέρος σε περισσότερα από 200 συνέδρια και εκδηλώσεις, ως εισηγητής, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Ανάμεσα στα βιβλία του που κάποια από αυτά μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, ήταν: «Ο πολιτισμός της ελιάς – Το ελαιόλαδο» (σε συνεργασία με τη Μαρία Ψιλάκη και τον Ηλία Καστανά), «Το ψωμί των Ελλήνων», «Κρητική παραδοσιακή κουζίνα», «Ελαίας στέφανος». «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», «Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου», «Κρητική Μυθολογία» και «Βότανα στην κουζίνα».
Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, ενώ διατέλεσε και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης (1997-2007). Παράλληλα υπήρξε μέλος της επιτροπής του ΕΟΤ για την καθιέρωση της ελληνικής γαστρονομίας.
Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε για την απώλειά του Νίκου Ψιλάκη: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αποχαιρετώ τον αγαπητό φίλο Νίκο Ψιλάκη. Έναν άνθρωπο που επί δεκαετίες μέσα από τον έντυπο τύπο και το ραδιόφωνο κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημοσιογραφία. Ο Νίκος Ψιλάκης, αφιέρωσε τη ζωή του στον κόσμο της ενημέρωσης, στην καταγραφή και ανάδειξη της λαογραφικής μας παράδοσης, των μνημείων της Ορθοδοξίας και της κρητικής διατροφής. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», αναγνωρίστηκε η προσφορά του στα Γράμματα. Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε: «Καλό ταξίδι στο φως, Νίκο Ψιλάκη. Η είδηση της απώλειας του Νίκου Ψιλάκη μας γεμίζει θλίψη. Έφυγε ο μαχητικός δημοσιογράφος, χαλκέντερος ερευνητής και εμπνευσμένος συγγραφέας που διένυσε μια παραδειγματική πορεία δεκαετιών, αφήνοντας ένα μοναδικό δημόσιο στίγμα. Οξυδερκής, πνευματώδης και δίκαιος, ο Νίκος Ψιλάκης αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα τόσο στη δημοσιογραφία, όσο και στην κρητική λαογραφία, όπου άνοιξε νέους δρόμους, τόσο μεθοδολογικά όσο και στο περιεχόμενο των υλικών και άυλων τεκμηρίων που συγκέντρωσε, οργάνωσε, ερμήνευσε και παρουσίασε, εμπλουτίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά με τρόπο ανεκτίμητο. Σε προσωπικό επίπεδο, θρηνώ τον φίλο, τον συμπαραστάτη, τον αδέκαστο σύμβουλο. Στην οικογένεια και τους αγαπημένους του εκφράζω την αγάπη και την οδύνη μου για την απώλειά τους».
- Κωνσταντίνος Μανιμανάκης, 64, Έλληνας δημοσιογράφος (ημ. θανάτου 04 Νοεμβρίου)
Στις 04 Νοεμβρίου και σε ηλικία 64 ετών έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Μανιμανάκης! Σύμφωνα ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, «ο Κωνστανίνος Μανιμανάκης γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1960. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος από 19 ετών, ως δόκιμος στο Πειραϊκό ρεπορτάζ και, αργότερα, ως βοηθός στην ύλη. Το 1981, άρχισε να δουλεύει στο «Έθνος» και από το 1986 στην «Πρώτη». Επίσης, εργάστηκε στις εφημερίδες «Νέα Κρήτη», «Αυγή», «Απογευματινή», «Τα Νέα» και «Εφημερίδα των Συντακτών».
Άνθρωπος πράος και προσηνής, επέδειξε σε όλη τη σταδιοδρομία του συναδελφικότητα και αλτρουισμό. Πιστός στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, εργάστηκε με ήθος και διακρίθηκε για την άψογη επαγγελματική συμπεριφορά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά με συγκίνηση τον συνάδελφο και συλλυπείται την οικογένειά του, τη σύζυγό του Κωνσταντίνα και τα παιδιά του Πολύδωρο και Κύνθια, τους φίλους και τους οικείους του».
- Ανδρέας Μαυραγάνης, 66, Έλληνας ηθοποιός (ημ. θανάτου 04 Νοεμβρίου)
Ο Ανδρέας Μαυραγάνης έφυγε από τη ζωή στις 04 Νοεμβρίου, μετά από πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την υγεία του.
Τη δυσάρεστη είδηση για τον θάνατο του συζύγου της Μάνιας Παπαδημητρίου έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε: «Μόλις μάθαμε με συντριβή τον θάνατο ενός πολυαγαπημένου μας άξιου συναδέλφου που έχει διαπρέψει στο Θέατρο με σπουδαίους ποικίλους ρόλους».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ο Ανδρέας Μαυραγάνης, ο λατρεμένος σύζυγος της Μάνιας Παπαδημητρίου, που έδωσε μάχη τα τελευταία χρόνια με την περιπέτεια της υγείας του. Καλό ταξίδι Ανδρέα μου καλημέρα και κουράγιο στην αγαπημένη μας Μάνια».
- Ισαάκ Σούσης, 62, Έλληνας ποιητής και στιχουργός (ημ. θανάτου 04 Νοεμβρίου)
Στις 04 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Ισαάκ Σούσης, ο οποίος είχε γράψει πολλά γνωστά τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Ο Ισαάκ Σούσης είχε υπογράψει τους στίχους σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όπως στην ελληνική απόδοση του κομματιού «Τερατάκια τσέπης» και ακόμα στα τραγούδια «Νότος», «Έλα, ψυχούλα μου», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Έτσι κι αλλιώς», «Εφάπαξ», «Μου λες τα μάτια σου», «Ο παλιός στρατιώτης» κ.ά.
- Κώστας Χατζόγλου, 85, Έλληνας ηθοποιός (ημ. θανάτου 05 Νοεμβρίου)
Ο πατέρας του Μιθριδάτη και γνωστός ηθοποιός Κώστας Χατζόγλου, έφυγε από τη ζωή στις 05 Νοεμβρίου.
Ο μουσικός έκανε μια ανάρτηση, με την οποία γνωστοποίησε τη δυσάρεστη είδηση και μοιράστηκε μερικές παλιές του φωτογραφίες.
Τα στιγμιότυπα συνόδευσε ένα συγκινητικό μήνυμα απευθυνόμενο προς τον πατέρα του, με το οποίο τον ευχαρίστησε για όσα του έμαθε και του πρόσφερε και εκμυστηρεύτηκε ότι δεν είχαν κάποια άλυτη διαφορά ή κάποια εκκρεμότητα τη στιγμή που πέθανε.
- Κώστας Σούκας, 81, Έλληνας συνθέτης (ημ. θανάτου 06 Νοεμβρίου)
Ο Κώστας Σούκας, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του δημοτικού τραγουδιού πέθανε σε ηλικία 81 ετών στις 06 Νοεμβρίου.
Γεννηθείς τον Δεκέμβριο του 1943 στο Κομπότι Αρτας, ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1957 παίζοντας κιθάρα και συνθέτοντας τραγούδια τα οποία τραγούδησαν σπουδαία ονόματα του δημοτικού αλλά και του λαϊκού ρεπερτορίου όπως οι ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Σοφία Κολλητήρη, η Βάσω Χατζή, η Έλενα Γιαννακάκη, ο Σταύρος Ζούμπας, η Ελευθερία Χριστοπούλου, ο Τόλης Κωστενίδης, η Φωτεινή Μαυράκη και άλλοι.
Κατά την διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε επίσης με σημαντικούς στιχουργούς, όπως ο Δημήτρης Βαρσαμίδης, ο Λάκης Τσώλης, ο Σωτήρης Τσενές, ο Γιώργος Πιας, ο Γιάννης Καπλάνογλου.
Το 1979 ο Κώστας Σούκας κυκλοφόρησε ένα δίσκο με τίτλο «Μερακλομπερδέματα», ο οποίος περιελάμβανε μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Το Τσιφτετέλι Μου», «Τα Κέφια Μου», «Δικαίωμα Μου», «Ο Σταύρος», «Καμηλιέρικο», «Εφιάλτης», «Τσιφτετέλι Του Σούκα».
Η οικογένεια του Κώστα Σούκα έχει μακρά παράδοση στην ηπειρώτικη μουσική, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέλφια του Βαγγέλης και Βασίλης Σούκας έπαιζαν κλαρίνο ενώ ξάδελφός τους ήταν ο γνωστός συνθέτης Τάκης Σούκας, σύγχρονος τραγουδοποιός της νεο-λαϊκής μουσικής και μέλος της ηπειρώτικης μουσικής οικογένειας των Σουκαίων.
Ο Κώστας Σούκας κατάφερε να αποτελέσει πρότυπο για τους νεότερους του είδους, όντας ένας δεξιοτέχνης και πρωτοπόρος μουσικός που κατάφερνε να μαγέψει το κοινό με την κιθάρα του.
- Κώστας Χαλκιάς, 72, Έλληνας τραγουδιστής (ημ. θανάτου 08 Νοεμβρίου)
Στις 08 Νοεμβρίου πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Χαλκιάς προκαλώντας αισθήματα θλίψης και συγκίνησης σε όσους αγάπησαν τον λαϊκό τραγουδιστή.
Μία από τις επιτυχίες του και ίσως η μεγαλύτερη ήταν το τραγούδι «Θάλασσες», το οποίο στη συνέχεια τραγούδησε ο Γιώργος Μαζωνάκης.
Ο τίτλος του τραγουδιού, έγινε και σήμα κατατεθέν για το νυχτερινό κατάστημα που άνοιξε στη συνέχεια στον Βόλο.
Ο ίδιος επισκεπτόταν πολύ συχνά τη Μαγνησία.
- Γιάννης Μπουτάρης, 82, Έλληνας χημικός, οινολόγος, επιχειρηματίας και αυτοδιοικητικός, δήμαρχος Θεσσαλονίκης (ημ. θανάτου 09 Νοεμβρίου)
Στις 09 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίας και οινολόγος, Γιάννης Μπουτάρης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879.
Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία «Κυρ-Γιάννη» -με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο-, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι.
Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικήσεων πλήθους φορέων, επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών. Ενδεικτικά: Διεθνής Ακαδημία Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς.
Εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 και παρέμεινε στο δημαρχιακό θώκο για δύο διαδοχικές θητείες, έως το 2019. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2023, εξελέγη εκ νέου με την παράταξη του Σπύρου Πέγκα ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος, λαμβάνοντας ρεκόρ ψήφων. Υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων «Όασις», καθώς και ιδρυτής του «Αρκτούρου», οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής. Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.
Ο αντισυμβατικός πρώην δήμαρχος περιέγραψε τη ζωή του στο βιβλίο με τίτλο «Εξήντα χρόνια τρύγος» που κυκλοφόρησε το 2020. Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστόρησε την προδιαγεγραμμένη -λόγω οικογενειακής παράδοσης- ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιέγραψε το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους.
- Γιώργος Βαλαβανίδης, 50, Έλληνας καλαθοσφαιριστής (ημ. θανάτου 12 Νοεμβρίου)
Θρήνο στο ελληνικό μπάσκετ σκόρπισε στις 12 Νοεμβρίου η είδηση πως έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαλαβανίδης, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ με μακρά διαδρομή στον χώρο του αθλήματος.
Ο Βαλαβανίδης ήταν μπασκετμπολίστας, έχοντας αγωνιστεί μεταξύ άλλων στον ΠΑΟΚ, τόσο στα τμήματα υποδομής, όσο και στην ανδρική ομάδα, κατακτώντας το πρωτάθλημα του 1992, το Κύπελλο Κόρατς του 1994 και το Κύπελλο Σαπόρτα το 1991.
Ήταν μέλος της Εθνικής Παίδων που το 1991 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο EuroBasket, ενώ είχε μεγάλη διαδρομή στα ελληνικά παρκέ, όπου αγωνίστηκε επίσης σε ΜΕΝΤ, Ξάνθη, Κολοσσό Ρόδου, Νικόπολη Πρέβεζας, Πανόραμα, Αίαντα Ευόσμου, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Α.Σ. Ασβετσοχωρίου, Ελευθερούπολη και Ζέφυρο.
Επί σειρά ετών ήταν τεχνικός υπεύθυνος των ακαδημιών μπάσκετ του ΠΑΟΚ.
- Βαρδής Βαρδινογιάννης, 90, Έλληνας υποναύαρχος ε.α., επιχειρηματίας και εφοπλιστής (ημ. θανάτου 12 Νοεμβρίου)
Στις 12 Νοεμβρίου πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο επιχειρηματίας και εφοπλιστής Βαρδής Βαρδινογιάννης, όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του με ανακοίνωση που εξέδωσε.
Επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη θεωρείτο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρείν. Από το 1972, οπότε και πέθανε ο αδελφός του Νίκος, διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά επιχειρηματικά γκρουπ έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο. Το όνομα του μπήκε σε λίστα της Lloyd’s με τους ισχυρούς παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Ναυαρχίδα του ομίλου θεωρείται η μονάδα των διυλιστηρίων, Motor Oil Ελλάς, της οποίας υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της.
Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Επισκοπή του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Ήταν το έκτο από τα 10 παιδιά της οικογένειας του Γιάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.
Αδέλφια του ήταν ο Παύλος, η Αμαλία, ο Σήφης, ο Νίκος,ο Σπύρος που πέθανε το 1947, ο Γιώργος, η Κατερίνα που πέθανε σε ηλικία τριών ετών, ο Θεόδωρος, και η Ελένη, μετέπειτα σύζυγος του βουλευτή και υπουργού Ιωάννη Κεφαλογιάννη.
- Μιχάλης Γκανάς, 80, Έλληνας ποιητής και στιχουργός (ημ. θανάτου 12 Νοεμβρίου)
Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από την ζωή ο Μιχάλης Γκανάς ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και σπουδαίος στιχουργός. Είχε χαρίσει πολλά από τα ποιήματά του σε σημαντικούς συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ξυδάκης και Ara Dinkjian που τα είχαν μελοποιήσει.
Γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944, από το 1962 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 έως το 2005 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Μετέφρασε τις Νεφέλες του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν και τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών.
Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του Παραλογή, το 2009 με το βραβείο Καβάφη, το 2011 με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του έργου του, τo 2021 με το Μεγάλο Βραβείο Jean Moreas για το έργο και την προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα. Επίσης το 2021 ήταν ανάμεσα στους finalists του The Anglo-Hellenic League Runciman Award για το δίγλωσσο βιβλίο του A Greek Ballad: Selected Poems, (Yale University Press 2020), καθώς και στους finalists του διεθνούς κύρους βραβείου Neustadt International Prize for Literature 2021 για το ίδιο βιβλίο.
Κώστας Τέο, 44, Έλληνας αθλητικογράφος (ημ. θανάτου 12 Νοεμβρίου)
Στις 12 Νοεμβρίου την τελευταία του πνοή σε ηλικία 44 ετών άφησε ο αθλητικογράφος, Κώστας Τέο.
Ο Κώστας «έφυγε» από ανακοπή καρδιάς, ενώ το τελευταίο διάστημα κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ στο SDNA, όπου τον αποχαιρέτισαν.
«Ένα από τα πιο χαμογελαστά κι εργατικά παιδιά του κλάδου δεν είναι πια μαζί μας: ο Κώστας Τέο, που τα τελευταία 5 χρόνια “έτρεχε” το ρεπορτάζ της ΑΕΚ στο SDNA, άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Τρίτης (12/11), προδομένος εντελώς ξαφνικά από την καρδιά του», αναφέρει η ιστοσελίδα.
«Ο Κώστας είχε ενημερώσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα τους δικούς του ανθρώπους πως ένιωθε έναν έντονο πόνο στο στήθος και, δυστυχώς, ενώ κάλεσε το ασθενοφόρο για να τον παραλάβει από το σπίτι του και να μεταβεί στο νοσοκομείο, στο μεσοδιάστημα εξέπνευσε», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο Κώστας Τέο εργάστηκε στον «Φίλαθλο» και «δεν άργησε να γίνει γνωστός για τα ρεπορτάζ του, την εργατικότητά του και, πάνω απ’ όλα, τη θετική του ενέργεια. Πάντα με το χαμόγελο, πάντα με μια καλή κουβέντα και μια μεγάλη αγάπη, την ΑΕΚ που κάλυπτε το ρεπορτάζ της, πάντα όμως με δεοντολογικό τρόπο, πάντα με αξιοπιστία, και σεβασμό στο δημοσιογραφικό καθήκον».
- Αντώνης Δημητρίου, 57, Έλληνας μουσικός και κιθαρίστας (ημ. θανάτου 14 Νοεμβρίου)
Σε ηλικία μόλις 57 ετών, ο άλλοτε κιθαρίστας των Ενδελέχεια και ραδιοφωνικός παραγωγός του σταθμού Kosmos της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοεμβρίου, βυθίζοντας σε πένθος τόσο τους ακροατές όσο και τους φίλους της μουσικής σκηνής που στήριξε για δεκαετίες.
Ο Αντώνης Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική που ήταν η μεγάλη αγάπη του.
Στη δεκαετία του 1990 έγινε ιδρυτικό μέλος των «Ενδελέχεια» που άφησαν πίσω τους οκτώ στούντιο άλμπουμ, ένα E.P. και δύο συλλογές. Η πρώτη τους ηχογράφηση έγινε στο Στούντιο Ηχογραφήσεων «Συν Ένα» στη Λουκάρεως, απέναντι από το Εφετείο, όπου έγραψαν το τραγούδι «Δωσ’ Μου Ένα Ρόλο». H πρώτη συναυλία τους έγινε στο κλαμπ Ρήγμα. Μετά ακολούθησαν συναυλίες συναυλίες στο Ρόδον με τον τρίτο δίσκο (Βουτιά Από Ψηλά, 1997).
Επίσης, ξεχώρισε ως σόλο καλλιτέχνης με τη δική του δισκογραφία, ενώ συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
- Βασίλης Μαντζουράνης, 53, Έλληνας μουσικός (ημ. θανάτου 16 Νοεμβρίου)
Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο, ο τραγικός θάνατος του μουσικού, συνθέτη και στιχουργού Βασίλη Μαντζουράνη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (16/11) στη Θεσσαλονίκη.
Ο Βασίλης Μαντζουράνης ήταν 53 ετών και υπήρξε συνιδρυτής του ελληνικού ροκ συγκροτήματος “Δυτικές Συνοικίες” μαζί με τον φίλο του Κώστα Μυλώση.
Η μπάντα δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1996 από τους δύο παιδικούς φίλους. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τις δυτικές συνοικίες της πόλης όπου μεγάλωσαν και ζούσαν τα μέλη του.
Στις “Δυτικές Συνοικίες”, ο Βασίλης Μαντζουράνης έπαιζε πλήκτρα, ενώ, επίσης, ασχολείτο με τη σύνθεση και τους στίχους των τραγουδιών του συγκροτήματος, έχοντας γράψει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μπάντας.
Το 2001 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο Της Ίριδας τα χρώματα, ο οποίος είχε επιτυχία με τραγούδια όπως το “Καλοκαιρινά ραντεβού” και το “Πες μου γιατί”. Ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο Μακριά σου κυκλοφόρησε το 2003 και έφτασε τις 15.000 πωλήσεις. Ακολούθησε το άλμπουμ Rock … Γυνή Και Θάλασσα το 2005 και έπειτα το Δυτικές Συνοικίες: Όλοι Μαζί Live (2 C.D. + 2 STUDIO) το 2007.
Μετά απο 13 χρόνια πορείας και 4 δίσκους το συγκρότημα σταμάτησε τις δραστηριότητές του το 2009. Οι “Δυτικές Συνοικίες” συνεργάστηκαν με πολλούς καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της δημιουργικής τους περιόδου.
- Δημήτρης Σούρας, 72, Έλληνας ψυχίατρος (ημ. θανάτου 19 Νοεμβρίου)
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών άφησε ο Δημήτρης Σούρας το απόγευμα της 19ης Νοεμβρίου. Ο γνωστός ψυχίατρος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από διάγνωση με μικροβιακή λοίμωξη.
Ο Δημήτρης Σούρας είχε γεννηθεί το 1952 στον Βόλο όπου και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια. Στην συνέχεια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή και εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική σε διάφορα νοσοκομεία των Αθηνών και του εξωτερικού (Ιταλία, Γαλλία, Αμερική). Εργάστηκε ως ιδιώτης ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής τα τελευταία 20 χρόνια, ήταν Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Metropolitan” και Υπεύθυνος Ψυχίατρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σε θέματα προ και μεταμοσχευτικού ελέγχου. Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Μαρούδα και είχε μια κόρη, την Νίκη.