Η Αγία Ούρσουλα ήταν πριγκίπισσα και υπήρξε θυγατέρα του βασιλέα Δονάτου της Δουμνονίας της νοτιοδυτικής Αγγλίας και είχε καταγωγή Ρωμαιοβρετανική.
Και οι δύο γονείς της ήταν ευσεβείς χριστιανοί και καλόγνωμοι και μεγάλωσαν την νεαρή Ούρσουλα με τίμιες και χριστιανικές αρχές.
Η Αγία από μικρής ηλικίας διακρινόταν για την ομορφιά της αλλά και τον αγώνα για την απόκτηση των ευαγγελικών αρετών έτσι ώστε μεγαλώνοντας έγινε περιζήτητη για το κάλλος και τον ενάρετο βίο της. Εκείνη η μακαρία σκεπτόταν την ολοκληρωτική της αφιέρωση στον Ιησού Χριστό γνωρίζοντας για τους Παρθενώνες όπου ευλαβείς γυναίκες ζούσαν με κοινοβιακή άσκηση και συνάμα κοινωνική αποστολή.
Ταυτόχρονα οι γυναίκες της Βρετανικής Εκκλησίας διακρίνονταν για την πίστη και την ευσέβειά τους και ιδιαιτέρως οι βασιλικές οικογένειες της Μεγάλης Βρετανίας εκόσμησαν την Εκκλησία του Χριστού κατά την πρώτη χιλιετία του χριστιανισμού με άνω των 50 Άγιες Βασίλισσες, πριγκίπισσες, Μάρτυρες και Όσιες Ασκήτριες. Όντας φορέας μιας αγίας ανατροφής που ακολουθούσε πιστά μια παράδοση σεμνών και ευσεβών γυναικών της πατρίδας της ποθούσε τον παρθενικό βίο.
Το όνομα «Ούρσουλα»
Το όνομα Ούρσουλα προέρχεται από το λατινικό ursus που σημαίνει άρκτος. Επομένως το όνομα Ursula σημαίνει μικρή άρκτος, κοινώς αρκουδίτσα. Δόθηκε πιθανώς στην Αγία για τα ψυχικά της χαρίσματα και κυρίως την γενναιότητα και την μεγαλοψυχία της, τα ηγετικά προσόντα και το αγωνιστικό της φρόνημα.
Για άλλους η λέξη Ursula αποτελεί αναγραμματισμό της λέξεως Laurus που σημαίνει Δάφνη. Η Δάφνη (το στεφάνι στην κεφαλή ή ο κλάδος στο χέρι) αποτελούν σύμβολα των αθλητών, των νικητών, των ηρώων και των Μαρτύρων. Έτσι το όνομα Ούρσουλα σε όσες γυναίκες το φέρουν σημαίνει περαιτέρω την γενναιότητα και την νίκη. Στα ελληνικά είναι γνωστό και με τον τύπο Ορσαλία και στα λατινικά λέγεται και Όρσολα.
Τα σύμβολα της Αγίας Ούρσουλας στην εικονογραφία
- Ο Σταυρός (θυμίζει τον Νυμφίο της ψυχής της Ιησού Χριστό και τον μαρτυρικό της θάνατο)
- Το στέμμα (θυμίζει την βασιλική καταγωγή της)
- Η δάφνη (θυμίζει την πνευματική της νίκη εναντίον της ειδωλολατρίας, της αμαρτίας και του θανάτου)
Το βέλος ή τα βέλη (θυμίζει το μαρτυρικό της τέλος) - Η σημαία με τον κόκκινο σταυρό (θυμίζει την πνευματική της νίκη εναντίον της ειδωλολατρίας, της αμαρτίας και του θανάτου καθώς και την πατρίδα της)
- Η ναύς (παρουσιάζεται σε καράβι μαζί με την συνοδεία της να πλέουν για το πανευρωπαϊκό προσκύνημα στον ποταμό Ρήνο)
- Ο μανδύας (παρουσιάζεται με τον μανδύα της να σκεπάζει τις παρθένους της συνοδείας της και κατ’επέκτασιν προστατεύει την νεότητα και την μαθητιώσα νεολαία)
- Ο φοίνικας (θυμίζει την νίκη των Μαρτύρων, είναι νικητικό σύμβολο όπως και η δάφνη)
Η Αγία Ούρσουλα είναι προστάτιδα των Χριστιανών Η τιμή της Αγίας είναι διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη και ξεκίνησε από τους χρόνους προ του σχίσματος.
Είναι λοιπόν προστάτιδα:
- της νεότητος λόγω της ηγεσίας και της προστασίας νέων κορασίδων
- των παρθένων λόγω της αγνότητος αυτής και της συνοδείας της
- της μαθητιώσης νεολαίας λόγω του ονόματός της που φέρουν παγκοσμίως τα γνωστά εκπαιδευτήρια θηλέων.
- των προσκυνητών για το δια θαλάσσης και ποταμού προσκύνημά της
- των ναυτιλλομένων για το προσκυνηματικό ταξίδι της με καράβι
- των τοξοτών λόγω του μαρτυρικού της δια βελών θανάτου.
- των μελλοθανάτων για την αγωνία του μαρτυρικού της θανάτου
- του τάγματος των Ουρσουλινών μοναχών από τον 16ο αιώνα, όταν και ιδρύθηκε
- της πόλεως Κολωνία της Γερμανίας όπου και ευρίσκεται ο περίφημος Καθεδρικός Ναός της Αγίας γοτθικού ρυθμού.
- των Πανεπιστημίων των Παρισίων, της Σορβόνης, της Βιέννης και της Coimbres της Πορτογαλίας.
- των Virgin Islands (Νήσοι Παρθένου ή Παρθένων) στην Καραϊβική τις οποίες ονόμασε έτσι το 1493 προς τιμήν της Αγίας Ούρσουλας ο Χριστόφορος Κολόμβος, οπότε και τις ανακάλυψε.
Επίσης την επικαλούνται όσοι υποφέρουν από ταχυκαρδία και οι ετοιμοθάνατοι για να έχει η ψυχή τους καλή και ειρηνική έξοδο.