Τριπλή εορτή σήμερα (29/10) για την Ορθοδοξία, καθώς τιμάται η μνήμη των Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, Οσίου Αβραμίου και Αγίας Μελιτίνης.
Η ζωή και το έργο των τριών Αγίων προσώπων που τιμώνται σήμερα (29/10)
Όσιος Αβράμιος
Ο Όσιος Αβράμιος ο Κιδυναίος (4ος αιώνας) ήταν ασκητής από την Έδεσσα Μεσοποταμίας (ή Έδεσσα της Οσροηνής, τη σημερινή Σανλιούρφα).
Σύμφωνα με το Συναξάριο, μία εβδομάδα μετά τον γάμο του εγκατέλειψε τη σύζυγό του και κατέφυγε στην έρημο της Οσροηνής, όπου έζησε ως αναχωρητής.
Η φήμη του ως πνευματικού καθοδηγητή εξαπλώθηκε σύντομα μέχρι την πρωτεύουσα, τόσο ώστε ο επίσκοπος Εδέσσης επισκέφθηκε τον Αβράμιο και του εμπιστεύθηκε τον εκχριστιανισμό των κατοίκων της κωμοπόλεως Μπεθ-Κιδυνά, οι οποίοι παρέμεναν ειδωλολάτρες.
Στον ελληνικό Βίο του ασκητή, το Μπεθ-Κιδυνά αναφέρεται ως «Ταινία». Μετά την επιτυχία της μεταστροφής των κατοίκων του στον Χριστιανισμό, ο Αβράμιος αποσύρθηκε και πάλι στην έρημο.
Στον έγκλειστο ασκητή κατέφυγε η ανιψιά του Μαρία, η οποία μυήθηκε από αυτόν τον ασκητικό βίο, για αυτό και ο Αβράμιος απεικονίζεται στη χριστιανική αγιογραφία και εικονογράφηση βιβλίων να διδάσκει την ανιψιά του, όπως π.χ. στο «Ιστορημένο Μηνολόγιο Οκτωβρίου» που σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης).
Ο Αβράμιος ο Κιδυναίος απεβίωσε σε πολύ μεγάλη ηλικία, το έτος 360. Ανακηρύχθηκε άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και η Μαρία, και η μνήμη τους εορτάζεται από κοινού στις 29 Οκτωβρίου. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον άγιο Αβράμιο ή Αβραάμ του Ροστόβ, Ρώσο αρχιμανδρίτη που εορτάζεται την ίδια ημερομηνία.
Αγία Αναστασία η Ρωμαία
Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία, σύμφωνα με τον Συμεών τον Μεταφραστή, έζησε στη εποχή του Δέκιου ή του Διοκλητιανού. Αντίθετα από την Αγία Αναστασία τη Φαρμακολύτρια, η οποία έζησε επίσης στη Ρώμη και η μνήμη της εορτάζεται στις 22 Δεκεμβρίου, η Αγία Αναστασία η Ρωμαία εορτάζει στις 29 Οκτωβρίου.
Οι αντιφατικές πληροφορίες για τον βίο της οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι ο βίος της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας σώζεται σε τριάντα περίπου χειρόγραφα, που χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.
Ο Συμεών ο Μεταφραστής είναι ο συγγραφέας του ενός βίου με τίτλο «Βίος και Πολιτεία και Μαρτύριον της αγίας Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας», στα τέλη του 10ου μ.Χ.
Κατά τον Συμεών υπάρχουν δύο Αναστασίες εκ των οποίων η μία ανήκε σε σημαντική ρωμαϊκή οικογένεια και υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα παντρεμένη. Χηρεύοντας, μοίρασε την πατρική της περιουσία και εγκαταστάθηκε σε κάποια μονή. Φέρεται μάλιστα ότι μαρτύρησε δια πυρός.
Η δεύτερη, εγκαταλείποντας γονείς και τα εγκόσμια εκάρη μοναχή από την ηγουμένη μιας γυναικείας μονής, τη Σοφία, σε ηλικία περίπου 20 ετών. Φέρεται πως δοκιμάστηκε δια μαρτυρίου από τον ηγεμόνα Πρόβο. Το σώμα της απέσπασε η γερόντισσα Σοφία με τη βοήθεια δύο χριστιανών, προκειμένου να ταφεί, μετά από λίγες ημέρες.
Άλλοι βίοι της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας περιέχονται στους κώδικες Athonensis Protati 2 και Mosquensis 176, αντίγραφα του 11ου αιώνα, καθώς και το Συναξάριο Νικοδήμου του Αγιορείτου, περίπου του 19ου αι.
Η σειρά των μαρτυρίων της απεικονίζεται σε έναν εικονογραφικό κύκλο παλαιοχριστιανικού κοιμητηριακού ναού, που βρίσκεται στο Γεννάδι της νήσου Ρόδου.
Αγία Μελιτίνη η Μάρτυρας
Η Αγία Μελιτίνη έζησε στη Μαρκιανούπολη της Θράκης όταν αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Αντωνίνος. Η Μελιτίνη διακρινόταν για τη θερμή πίστη της στον Χριστιανισμό και κήρυττε με πάθος το Ευαγγέλιο. Όταν ο ηγεμόνας της πόλης Αντίοχος πληροφορήθηκε τη δράση της, διέταξε τη σύλληψή της.
Ο Αντίοχος προσπάθησε να την κάνει να αλλαξοπιστήσει, όμως εκείνη παρέμεινε ακλόνητη στη πίστη της στο Χριστό. Μάλιστα, κατάφερε να κάνει χριστιανή και τη σύζυγο του ηγεμόνα, με συνέπεια να υποστεί μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού.
Ο τάφος της Αγίας Μελιτίνης δεν βρέθηκε ποτέ. Στο χωριό Καλλιθέα της Λήμνου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Αγία.