Πρόστιμα: Απαγορεύεται η παραμονή πελατών λόγω κορωνοϊού στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης. Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ η “καμπάνα” για την επιχείρηση ανέρχεται έως τις 3.000 ευρώ.
Το φαινόμενο συγκέντρωσης πελατών -για χρόνο πάνω από τον εύλογο- έξω από καταστήματα εστίασης και καφέ επιχειρεί να περιορίσει η νέα ΚΥΑ που προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, είτε είναι πολίτες, είτε επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, απαγορεύεται πλέον η παραμονή πελατών στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης, και προβλέπει πρόστιμο 300 ευρώ σε όσους καταναλωτές παραμένουν έξω ή μέσα, στήνοντας «πηγαδάκια». Επίσης προβλέπεται βαρύ πρόστιμο και για την επιχείρηση, το οποίο ανέρχεται έως τις 3.000 ευρώ.
Τι αναφέρει η ΚΥΑ
Αναλυτικά με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το βράδυ της Δευτέρας τροποποιείται το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1, με την προσθήκη της απαγόρευσης παραμονής πελατών στον εξωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης.
Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive – through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών. Ωστόσο βροχή πέφτουν τα πρόστιμα για την μη τήρηση μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
“Αυστηροί έλεγχοι σε μπαρ και καφετέριες”
«Θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι σε ότι αφορά στη μετατροπή των μπαρ και των καφετεριών σε “ορθάδικα”» , τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την ολοκλήρωση έκτακτης ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.
«Για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριες τους σε “ορθάδικα” θα υπάρξουν αυστηρές ποινές. Έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα.
Θα υπάρξουν λοιπόν αυστηροί έλεγχοι σε ότι αφορά στη μετατροπή των μπαρ και των καφετεριών σε “ορθάδικα”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Στην Πάτρα παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
Αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν:
- o Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος Πατρέων,
- ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ,
- ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ Δυτικής Ελλάδας,
- ο Διοικητής της ΥΠΕ, ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου του Ρίου και ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»,
- ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών,
- ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και του Π.Σ, ήταν η εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, καθώς στην Πάτρα το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε ανησυχητικά έντονη αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η κατάσταση οδεύει στο «κόκκινο» και πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού, που περιλαμβάνουν και αυστηρούς ελέγχους σε ότι αφορά στη μετατροπή των μπαρ και των καφετεριών σε «ορθάδικα», καθώς παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός στο κέντρο της πόλης.
Όπως επεσήμανε «δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα». Κάλεσε, δε, τους πολίτες να «βάλουν πλάτη» και να κάνουν κουράγιο μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια.
Χαρδαλιάς: Πάσχα δεν κάνουμε ούτε φέτος όπως είχαμε μάθει
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου και μίλησε για τον κορονοϊό, τα μέτρα της κυβέρνησης και αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι Πάσχα δεν θα κάνουμε ούτε φέτος όπως είχαμε μάθει.
«Παραμένω άνθρωπος σκοπού», τόνισε και ανέφερε ότι τον «ξεκουράζει» να βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο. «Θα ήθελα περισσότερο χρόνο με τις κόρες μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο σημείωσε ότι «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει ούτε φέτος».
«Tην αγαπάω τη δουλειά μου, μου αρέσει η ευθύνη. Η δική μας δουλειά είναι δουλειά πεδίου. Χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή με καθαρό μυαλό να πάρεις τις κατάλληλες αποφάσεις. Την ώρα της κρίσης πρέπει να είσαι έτοιμος να αποστασιοποιηθείς από το κέντρο του προβλήματος και βεβαίως πρέπει να είσαι σκληρός. Οι αποφάσεις οι δικές μας την ώρα της κρίσης αφορούν στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη περιουσία, στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και είναι πολύ σημαντικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το μέτωπο της πανδημίας, ο υφυπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Η πανδημία κυριαρχεί και παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή. Αυτή τη στιγμή η Αττική δείχνει μια αύξηση των κρουσμάτων και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η αύξηση αυτή δεν προέρχεται ως εύλογη αύξηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Θα μπορούσε να συμβεί στην Αθήνα ό,τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Ήταν προτεραιότητα το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια. Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση έσπασε την αλυσίδα της διασποράς».
«Γυμναστήρια και εστίαση είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν»
Ο υφυπουργός δεν παρέλειψε, βέβαια να αναφερθεί και στο μέτωπο της πανδημίας και των μέτρων τονίζοντας ότι «γυμναστήρια και εστίαση είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Η αίσθησή μου είναι ότι πρώτα θα ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και μετά τα γυμναστήρια. Έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά. Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου έχει αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και απίστευτη υπομονή αυτή την πανδημία».
«Μικρά και μεγάλα λάθη έχουν γίνει. Εμείς δεν μετακυλήσαμε ποτέ τις ευθύνες μας στους πολίτες. Υποτιμήσαμε την εξέλιξη και την έξαρση του ιού στη Θεσσαλονίκη. Επίσημη εισήγηση για lockdown στη Θεσσαλονίκη δεν είχε γίνει από κανέναν. Είναι αστείο να λένε ότι πάμε βλέποντας και κάνοντας» συμπλήρωσε.
«Το γενικό lockdown είναι πάντα εργαλείο στο τραπέζι»
«Το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο το οποίο υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας», υπογράμμισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δυσκολέψουν, προφανώς είναι κάτι το οποίο που θα το λάβουμε υπόψιν μας».
«Με τον εμβολιασμό δημιουργούμε ένα τοίχο ανοσίας» επεσήμανε συμπληρώνοντας: «Αν παραδοθούν σωστά τα εμβόλια το καλοκαίρι θα έχουμε ένα ποσοστό ανοσίας. Οι χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραλαλάνε για λίγα εμβόλια. Το τρίτο κύμα σαρώνει αλλά η Ελλάδα αντιστέκεται. Έχουν γίνει 4.000.000 και πλέον τεστ στην Ελλάδα».
https://youtu.be/sLg5sKZggtc