Σήμερα (5/11) τιμώνται από την Ορθοδοξία οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη, οι μάρτυρες που έζησαν κατά τα έτη της βασιλείας του αυτοκράτορα Δεκίου (250) και του ηγεμόνος Σεκούνδου στην πόλη Έμεσα.
Τα πρώτα χρόνια
Οι γονείς του Γαλακτίωνος, Κλειτοφών και Λευκίππη, ήταν πλούσιοι ειδωλολάτρες της πόλεως. Η Λευκίππη παρέμενε στείρα. Μια ημέρα, την πόρτα της χτύπησε ο Ονούφριος, ο μοναχός που διέμενε στην πόλη ζητώντας ελεημοσύνη, όχι για τροφή αλλά για να προσφέρει στους φτωχούς.
Βλέποντας τη θλιμμένη, ρώτησε να μάθει τον λόγο και εκείνη του απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.
Ο Ονούφριος της δίδαξε τα μυστήρια της πίστεως και την βάπτισε. Μετά από λίγο καιρό γέννησε και έπεισε τον άνδρα της να ασπαστεί κι αυτός την πίστη στον Χριστό.
Παρθένοι μέχρι το τέλος
Το παιδί ονομάστηκε Γαλακτίων. Όταν έγινε είκοσι χρόνων, ο πατέρας του τον πάντρεψε με μια νέα ειδωλολάτρισσα, ονόματι Επιστήμη. Ο Γαλακτίων, μη μπορώντας να κάνει αλλιώς δέχτηκε, όμως αρνήθηκε να την πλησιάσει για να μην μολυνθεί το βάπτισμά του.
Η Επιστήμη, μετά από προτροπή του άνδρα της, έλαβε την απόφαση και βαπτίσθηκε από τον ίδιο τον Γαλακτίωνα. Οκτώ ημέρες μετά τη βάπτισή της, είδε σε ένα όνειρο τη δόξα που επιφυλάσσεται στους ουρανούς σε όσους έχουν διαφυλάξει την παρθενία τους μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Αφού φανέρωσε το όραμά της στον Γαλακτίωνα, οι δύο σύζυγοι παρέμειναν παρθένοι μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Το έργο τους
Ο Γαλακτίων και η Επιστήμη, που πάντοτε μοίραζαν τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς, πήραν την απόφαση κάποια στιγμή να αναχωρήσουν για την έρημο του Σινά.
Φθάνοντας σε ένα μέρος (Πούπλιον), βρήκαν μία ομάδα δώδεκα ερημιτών, οι οποίοι δέχτηκαν τον Γαλακτίωνα και έστειλαν την Επιστήμη σε τέσσερις γυναίκες που ασκήτευαν σε ένα ερημητήριο.
Την εποχή εκείνη ο διάβολος υπέβαλε στον τύραννο να καταδιώξει τους χριστιανούς που αποσύρονταν στην έρημο. Έπειτα από ένα στρατιωτικό απόσπασμα, η Επιστήμη «είδε» τι επιφυλάσσεται στους μάρτυρες και με θέρμη, μοιράστηκε αυτό που αισθάνθηκε με τον σύζυγό της.
Τα μαρτύρια
Η Επιστήμη έλαβε την ευλογία από την ηγούμενη της να τον συναντήσει και να προσφέρουν και οι δυο τον εαυτό τους στον θάνατο για τον Χριστό. Παρουσιάστηκαν μαζί ενώπιον του διοικητή Θύρσου και παρά τις απειλές και τα τρομερά μαρτύρια, η πίστη έμεινε ακλόνητη.
Ο άγιος Γαλακτίων ήταν τότε τριάντα ετών και η Επιστήμη δεκαέξι. Ολοκλήρωσαν τον αγώνα του μαρτυρίου με τον αποκεφαλισμό τους.