Δεν συμβαίνει κάθε μέρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί: η 50χρονη γιαγιά βρετανίδα Τρέισι Μπρίτεν, αν και είχε αποκτήσει πριν από μία εικοσαετία 3 παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους της χάρισαν οκτώ εγγόνια, αποφάσισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμη με το κεφάλαιο «μητρότητα».
Η Τρέισι Μπρίτεν απέκτησε τρία παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο. Από τα παιδιά της, τα οποία είναι ηλικίας τριάντα και κάτι, έχει πλέον και οκτώ εγγόνια, ηλικίας από επτά μηνών μέχρι 11 ετών. Επένδυσε την κληρονομιά 7.000 στερλίνων που της άφησε η μητέρα της, για να χρηματοδοτήσει την όλη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ξεκίνησε τις ενέσεις ορμονών στο σπίτι και τον Απρίλιο του 2018 ταξίδεψε στην Κύπρο, οι γιατροί εντόπισαν τα κατάλληλα ωάρια στο σώμα της και τα γονιμοποίησαν με σπέρμα του συζύγου της, Στίβεν.
Και κάπως έτσι, μπήκε σε νέες περιπέτειες, αφού όπως δηλώνει και η ίδια «δεν αισθάνομαι πενηντάρα, ούτε μοιάζω με πενηντάρα. Γιατί να μην το τολμήσω;». Μπορεί να ζει στο Λονδίνο, αποφάσισε όμως για διάφορους λόγους, όπως αναφέρει δημοσίευμα των βρετανικών Times, να απευθυνθεί σε κλινική της Κύπρου για εξωσωματική γονιμοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Τρέισι Μπρίτεν είναι 25 εβδομάδων έγκυος, καθώς όχι ένα, όχι δύο, αλλά τέσσερα έμβρυα μεταφέρθηκαν στη μήτρα της.
Πρόκειται λοιπόν να γεννήσει τα μωρά της με καισαρική, -πρακτική που προτείνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες για μεγαλύτερη ασφάλεια- σε 2 μήνες από τώρα. Τα τετράδυμα, τρία κορίτσια κι ένα αγόρι, υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας μερικές χιλιάδες στερλίνες.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες των βρετανών γιατρών γονιμότητας, προτιμάται η μεταφορά ενός μόνο εμβρύου, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επιπλοκών. Η κύηση περισσότερων από ενός εμβρύων θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία των βρεφών και της μητέρας τους, όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερης ηλικίας.
Σε περσινή έρευνα των Times του Λονδίνου, βρετανοί γιατροί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποκάλυψαν ότι πολλές γυναίκες-όπως τελικά έκανε και η Τρέισι Μπρίτεν-καταφεύγουν σε φτηνότερες λύσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης που βρίσκουν σε κλινικές του εξωτερικού. Κάποιες κλινικές όμως, δεν λαμβάνουν τα ίδια μέτρα, κι έτσι οι περισσότερες επιστρέφουν πίσω με πολλαπλές κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα, τετράδυμα).
Σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζονται επιπλοκές. Μία 43χρονη γυναίκα από τη Νιγηρία για παράδειγμα, που γέννησε πέρυσι τετράδυμα σε νοσοκομείο του δυτικού Λονδίνου, έφτασε να χρειαστεί 500.000 στερλίνες, καθώς τα μωρά χρειάστηκαν εντατική φροντίδα. Δυστυχώς, δύο από αυτά, πέθαναν.
Ενώ οι γιατροί μετέφεραν στη μήτρα της τέσσερα έμβρυα, ένα από αυτά σταμάτησε να αναπτύσσεται. Ενα άλλο όμως, χωρίστηκε σε δίδυμα. Κι έτσι και πάλι ο αριθμός των παιδιών που θα φέρει τελικά στον κόσμο, είναι τέσσερα.
Οπως είπε σε συνέντευξή της στη βρετανική Sun, η μητέρα της ήθελε πάντα να αποκτήσει δίδυμα και με κάποιον μαγικό και μεταφυσικό τρόπο, θεωρεί ότι αυτά τα μωρά είναι δώρα από εκείνη. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάθε χρόνο ήθελα να κάνω κι άλλο παιδί. Εφτασα στα 50 μου και είπα «ή τώρα ή ποτέ». Πολύς κόσμος είπε «είσαι γιαγιά και κάνεις παιδιά». Ε και λοιπόν; Δεν είμαι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία. Δεν φαίνομαι 50, ούτε νιώθω 50. Μόλις δουν τέσσερα όμορφα μωράκια, θα αλλάξουν γνώμη».
Η Μπρίτεν είχε κάνει έκτρωση έναν χρόνο αφού είχε γνωρίσει τον σύζυγό της, επειδή τότε ένιωθε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει παιδιά. «Ηταν πολύ τραυματική εμπειρία. Εκείνη η απόφασή μου με καταδίωκε μέχρι σήμερα. Και σε μεγάλο βαθμό, ευθύνεται για τη σημερινή μου εγκυμοσύνη» αποκάλυψε.
Αν και ο πρώην σύζυγός της είναι κατασκευαστής οροφών, δεν έζησαν ποτέ μαζί κάτω από την ίδια στέγη. Εχει δηλώσει ωστόσο, ότι θα την επισκεφθεί για να βοηθήσει. Είναι μεγάλες στιγμές αυτές και τέσσερις σπουδαίες αφίξεις!