Το μεσημέρι της Πέμπτης (6/8), στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Ευαγγελισμό Λαγκαδά, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, συγγενείς και φίλοι είπαν το “τελευταίο αντίο” στον Αγάθωνα ο οποίος σφράγισε με την παρουσία του το ελληνικό τραγούδι και ειδικά το ρεμπέτικο.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το thes.gr σε μια σεμνή τελετή στα κοιμητήρια του χωριού, έγινε η ταφή του, παρουσία δεκάδων ανθρώπων που τηρούσαν τις αποστάσεις, λόγω των μέτρων για την πανδημία.
Ο ήχος του μπαγλαμά σκόρπισε συγκίνηση στους παρευρισκόμενους, και όλοι τους είχαν ένα καλό λόγο να πουν για τον Αγάθωνα. Λίγα λόγια εκφώνησε εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αφού ο μουσικός είχε πολλές φορές εκφραστεί για τις αριστερές του ρίζες και λάμβανε μέρος στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει και φέτος. Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Αγάθων Ιακωβίδης πέθανε σε ηλικία 65 ετών, την Τετάρτη 5 Αυγούστου.
Ο Αγάθωνας γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι’ αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο. Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά. Κατείχε πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποιεί τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.
Το 1977 δημιούργησε το “Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης”, με το οποίο έπαιζε σε μαγαζιά, κάνει συναυλίες και ηχογραφεί δύο δίσκους. Το 1981 αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Έκανε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Από το 1987 ζει και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη.
Ερμήνευσε πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που έχει ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατέχει.
Το 2013 αποδέχθηκε την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι “Alcohol Is Free”, με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν την 6η θέση.
Δισκογραφία
Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (1982), Pan-Vox
Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης Νο 2 (1983), Pan Vox
Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985), Pan Vox
Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης
Νούσιας (1989), D.P.I. ATHENEUM ΕΠΕ
Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994), EROS
Του τεκέ και της ταβέρνας (1996), EROS
Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η Γλυκερία (1998), EROS
Ρεμπέτικα ντουέτα: Γκολές-Αγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999), EROS
Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000), EROS
Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας-Γκολές (2001), EROS
Δημώδη Άσματα (2002), EROS
Πέντε Μάγκες Στον Περαία (2011), EROS
Απτάλικα Και Άλλα (2013), MBI
Alcohol Is Free, Single με τους Koza Mostra (2013), Platinum Records.
ΠΗΓΗ : Athensmagazine.gr