Γιορτή για την Ορθοδοξία σήμερα (16/12) αφού η Εκκλησία τιμά την Αγία Θεοφανώ, τη Θαυματουργή σύζυγο του βασιλιά Λέοντα του σοφού. Παρά τις δυσκολίες που πέρασε στη ζωή της, η Αγία Θεοφανώ ζούσε με αδιάλειπτη ευλάβεια και ύμνησε τον Κύριο με ανείπωτη πίστη.
Ο βίος και η πίστη
Η Αγία Θεοφανώ η Θαυματουργή, σύζυγος του Βασιλιά Λέοντα του Σοφού, ήταν μια σεμνή και ευσεβής γυναίκα, της οποίας η ζωή υπήρξε παράδειγμα αρετής και ευσέβειας. Ο βίος της και τα θαυμαστά έργα της αποδόθηκαν με εγκωμιαστικά λόγια από τους ιστορικούς της εποχής της, που εξυμνούσαν την ευσέβειά της, τις ελεημοσύνες της και τη ζωή της, βασισμένη στις αρχές του Ευαγγελίου.
Η Θεοφανώ ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Μαρτινακίου και της Άννας. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ανατράφηκε με αγάπη και φροντίδα. Όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή, ο Βασίλειος ο Μακεδόνας την πάντρεψε με τον γιο του, Λέοντα τον Σοφό, με τον οποίο έζησε ευτυχισμένα για 12 χρόνια, απολαμβάνοντας μία ήρεμη και αρμονική συζυγική ζωή.
Η Θεοφανώ αναγνωρίστηκε αμέσως ως Αγία και θαυματουργή για τις πολλαπλές πράξεις αγάπης που πραγματοποιούσε.
Αν και ζούσε μέσα στην πολυτέλεια της βασιλικής αυλής, η Αγία Θεοφανώ παρέμεινε σεμνή και ταπεινή, επιλέγοντας να ζει απλά και κοντά στον λαό. Δεν ήθελε να αναγνωρίζεται, γι’ αυτό και φορούσε ταπεινά ρούχα και κυκλοφορούσε μαζί με δύο υπηρέτριες της, προσφέροντας βοήθεια στους φτωχούς και τους κατατρεγμένους.
Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη της, ώστε μπορούσε να θαυματουργεί, θεραπεύοντας ασθενείς που οι γιατροί είχαν απελπιστεί να σώσουν, με τη δύναμη της πίστης και της ψυχής της.
Μετά το θάνατό της, ο σύζυγός της, Λέοντας ο Σοφός, ανέγειρε έναν υπέροχο ναό κοντά στον ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου εναποτέθηκε το άγιο λείψανό της. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Γεννάδιος ο Σχολάριος το μετέφερε στον ναό των Αγίων Αποστόλων και αργότερα στο Πατριαρχείο, όπου σώζεται μέχρι σήμερα.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ
Προελομένη τὰ οὐράνια πόθω, Θεοφανῶ τὴν βιοτὴν διεξῆλθες, ἀγγελικῶς ἐν γῇ περιπολεύουσα, ὅθεν κατηξίωσαι, οὐρανίων χαρίτων, σὺν Ἀγγέλων τόξεσι, καὶ Ἁγίων χορείαις, παριστάμενη τῷ Παμβασιλεῖ ὂν ἐκδυσώπει, εὐρεὶν ἠμᾶς ἔλεος.