Ο Αλέξης Κούγιας έφυγε από την ζωή, πριν από ακριβώς μια εβδομάδα, σε ηλικία 74 ετών και η απουσία του είναι τεράστια στις δικαστικές αίθουσες.
Ο Αλέξης Κούγιας για πολλούς υπήρξε ο κορυφαίος Έλληνας δικηγόρος, για άλλους πάλι ένας από τους πιο… προκλητικούς. Κι αυτό διότι αναλάμβανε υποθέσεις που απασχολούσαν το Πανελλήνιο για τους λάθος λόγους! Ποιες ήταν εκείνες οι υποθέσεις που απογείωσαν την καριέρα του αλλά τον έφεραν απέναντι από τον απλό Έλληνα πολίτη;
Οι 6 υποθέσεις που ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας και προκάλεσαν οργή στο μέσο Έλληνα
- Υπόθεση Ρωχάμη
Το 1976, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ανέλαβε την υπεράσπιση του διαβόητου κακοποιού Βαγγέλη Ρωχάμη, μια κίνηση που τον έκανε αμέσως γνωστό στον νομικό κόσμο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτή η τολμηρή ανάληψη σηματοδότησε την αρχή μιας καριέρας που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ελληνική δικαστική ιστορία. Στη δίκη, παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία, κατάφερε να μειώσει την ποινή του πελάτη του. Με αξιοθαύμαστη χρήση όλων των διαθέσιμων νομικών εργαλείων και με την ικανότητά του να επηρεάζει το ακροατήριο, έπεισε το δικαστήριο πως ο Ρωχάμης είχε αντιμετωπίσει υπερβολική ποινική αυστηρότητα.
- Σατανιστές της Παλλήνης
Μετά τη δίκη Ρωχάμη, ο Αλέξης Κούγιας ενεπλάκη σε ολοένα και πιο προβεβλημένες υποθέσεις. Το 1995, στη διαβόητη δίκη των «Σατανιστών της Παλλήνης», ανέλαβε την υπεράσπιση της Δήμητρας Μαργέτη, η οποία κατηγορούνταν για συμμετοχή σε τελετουργικές δολοφονίες. Η υπερασπιστική του γραμμή στηρίχθηκε στην ψυχολογική επιρροή που δέχθηκε η Μαργέτη από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, παρουσιάζοντάς την ως ένα νεαρό και ευάλωτο κορίτσι που παρασύρθηκε από την ισχυρή και κυριαρχική προσωπικότητα του αρχηγού της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν ένας μάρτυρας κατηγορίας προσπάθησε να την περιγράψει ως το ίδιο υπεύθυνη με τους άλλους, ο Κούγιας αντέδρασε άμεσα και δυναμικά. Με επιδέξιο χειρισμό και ακρίβεια, αποδόμησε τις μαρτυρίες, αποδυναμώνοντας τα επιχειρήματα της κατηγορίας. Το αποτέλεσμα ήταν η πελάτισσά του να αποφύγει την ισόβια κάθειρξη, σε αντίθεση με τους συγκατηγορουμένους της, οι οποίοι καταδικάστηκαν αυστηρότερα.
- Η τραγωδία στα Τέμπη με τους νεκρούς μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας
Το 2003, η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές, βρέθηκε στο επίκεντρο της νομικής του πορείας. Ο Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του οδηγού του μοιραίου φορτηγού, Δημήτρη Ντόλα. Σε μια δίκη όπου η οργή της κοινωνίας ήταν εμφανής, επιχείρησε να αναδείξει πως η υπαιτιότητα δεν βάρυνε αποκλειστικά τον πελάτη του, αλλά και τις ελλείψεις στις υποδομές της εθνικής οδού. Παρότι η υπόθεση έκλεισε με καταδίκη του Ντόλα, η υπερασπιστική γραμμή του Κούγια έθεσε επί τάπητος θέματα ασφάλειας των οδικών μεταφορών.
- Υπεράσπιση Κορκονέα
Ο Αλέξης Κούγιας τον Δεκέμβριο του 2008 ανέλαβε την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Η υπερασπιστική του γραμμή όσο και οι δημόσιες δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν τον πτοούσε. Ήταν οξύς απέναντι σ’ αυτούς που θεωρούσε εχθρούς του και ορισμένες φορές ιδιαίτερα επιθετικός. Ο ποινικολόγος επέλεξε να «αποδομήσει» τον χαρακτήρα του θύματος, αναφέροντας ότι «διώχθηκε από το σχολείο» και εν γένει είχε παραβατική συμπεριφορά. Οι δηλώσεις αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, μάλιστα διαψεύστηκαν από την οικογένεια του νεκρού Γρηγορόπουλου. Η αντιδικία για την υπερασπιστική του τακτική δεν έμεινε μόνο εντός των δικαστηρίων, έγινε κύριο θέμα σε δελτία ειδήσεων και σε ενημερωτικές εκπομπές, στις οποίες ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τους οικοδεσπότες.
Ο Αλέξης Κούγιας το 2017 παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, και εξήγησε με επιστολή του τους λόγους της παραίτησής του αναφέροντας ότι «κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στις 23/12/2016 έκπληκτος, στην κυριολεξία αποσβολωμένος, άκουσα τον κατηγορούμενο να απαντά στην ερώτηση της κας Προέδρου, για το τι έχει να πει για την υπόθεση αυτή και για την κατηγορία που αντιμετωπίζει, ότι είναι αθώος, ότι δεν την δέχεται, αλλά εκτός αυτού ‘ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο’. Αμέσως μετά, το Δικαστήριο διέκοψε και αμέσως μετά τη διακοπή μετέβην στο χώρο που κρατείτο ο κατηγορούμενος και τον ρώτησα τι είναι αυτό που είπε και γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη, όπως είχε κάνει κατ’ επανάληψη στο προηγούμενο Δικαστήριο και στην προανακριτική και ανακριτική του απολογία, και μου απήντησε ότι έτσι ένιωσε μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που έχει υποστεί και μού απαγόρευσε να ζητήσω κι εγώ συγγνώμη, γιατί το θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο δεκαπεντάχρονο αλλά ήταν αντιεξουσιαστής». Κι ενώ στο παρελθόν ο ίδιος είχε κρίνει πως η υπόθεση αφορούσε σε «μία κλασική περίπτωση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας ή στην ακραία περίπτωση για μία ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο (την οποία άποψη δέχτηκε και η μειοψηφία της Προέδρου, του παλαιότερου Πρωτοδίκη και του ενόρκου της σύνθεσης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου)», μετά από αυτή την εξέλιξη «και επειδή πάντοτε από τότε που βρίσκομαι στα δικαστήρια ο συνήγορος υπεράσπισης πρέπει από τη στιγμή που αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου να ταυτίζεται με αυτόν, αδυνατώ να συνεχίσω την υπεράσπιση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου».
- Υπεράσπιση Λιγνάδη
Ο Αλέξης Κούγιας το 2021 ανέλαβε την υπεράσπιση στη δίκη του ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείτο για βιασμούς και κατηδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, κάτι που ο Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε «νίκη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πελάτης του στο δεύτερο βαθμό θα αθωωθεί. Κατά τη διάρκεια της δίκης μίλησε με έντονα απαξιωτικές φράσεις τόσο για τα φερόμενα ως θύματα, όσο και κατά δημοσιογράφων που είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε ο πελάτης του.
- Υπόθεση Ρούλας Πισπιρίγκου
Η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου το 2022 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και απασχόλησε την κοινή γνώμη. Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπισή της, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των ιατροδικαστικών πορισμάτων που την ενοχοποιούσαν. Παρά τη γενικευμένη κατακραυγή, παρέμεινε αμετακίνητος στη νομική του θέση, επιδιώκοντας να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ενοχή της κατηγορουμένης.