Αν δει κανείς έναν χάρτη, θα βρει πως η απόσταση της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν είναι μεγάλη. Δεν είναι καν μέτρια. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως θεωρούμαστε και γειτονάκια, με μια πιο ευρεία έννοια.
Κι όμως η απόσταση που χωρίζει το Ισραήλ με την Ελλάδα σε επίπεδο κοινωνικής κατάστασης ως προς τον covid-19 και σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού και στρατηγικής, είναι όση η γεωγραφική μας απόσταση με τη Χιλή.
Δεν είναι μόνο η τεράστια πρόοδος στον εμβολιασμό του πληθυσμού για μια χώρα που δεν απέχει από τον δικό μας πληθυσμό και με την οποία υπογράψαμε διμερή συμφωνία για τον τουρισμό εν όψει της θερινής περιόδου…
Είναι και η βούληση του κράτους να άρει τους περιορισμούς άμεσα στους ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο, δημιουργώντας έτσι το πλαίσιο παραίνεσης προς τους υπόλοιπους που δεν έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να το κάνουν.
Με πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες να έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη χορήγηση του «πράσινου διαβατηρίου», μιας φόρμας δηλαδή που πιστοποιεί ότι ο κάτοχος της είναι εμβολιασμένος και του επιτρέπεται η είσοδος σε χώρους που μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν κλειστοί και απαγορευμένοι.
Ήδη τα μουσεία, τα γυμναστήρια, τα ξενοδοχεία και οι δημόσιες πισίνες έχουν ανοίξει, όπως και άλλες εγκαταστάσεις, έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα σε συγκεκριμένους αριθμούς, ενώ στο Τελ Αβίβ τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης η πρώτη συναυλία, μόνο για τους ηλικιωμένους που είχαν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι με το άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων ως τα μέσα Μαρτίου, όπου κι εκεί θα ισχύσει ότι ανοιχτά θα είναι μόνο όσα έχουν πρόσβαση σε πεζόδρομο ή διαθέτουν εξωτερικό χώρο και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ως ανώτατο όριο πελατών.
Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει ένα ενδεδειγμένο ρίσκο, καθώς ο εμβολιασμός δεν επιτρέπεται για άτομα κάτω των 16 ετών, οπότε ο συγχρωτισμός τους με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες θα παραμείνει ελεγχόμενος και πολλοί από τους χώρους ψυχαγωγίας θα παραμείνουν μη προσβάσιμοι.
Το βασικό όμως είναι ότι η μείωση στις συμπτωματικές μολύνσεις του κορωνοϊού έχει ξεπεράσει το 94%, πράγμα που δίνει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να γίνει η πρώτη χώρα που επιστρέφει στην κανονικότητα ανοίγοντας σταδιακά τα πάντα.
πηγη: menshouse.gr