Τον τρόπο που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού μελετούν οι ειδικοί στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο στον στον «αέρα» βρίσκεται ακόμα η καταλυκτική ημερομηνία που θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις.
Όπως άλλωστε εξήγησε και κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα και μάλιστα με κλειστά σχολεία. Ωστόσο, ένα νέο lockdown είναι απαγορευτικό για την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως κρίνουν οι επιστήμονες.
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η κατεύθυνση στην οποία φαίνεται να εστιάζουν οι ειδικοί αυτή την ώρα είναι να μην κλείνουν σχολεία και τμήματα τη νέα σχολική χρονιά, αλλά να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να μπουν τα παιδιά στις τάξεις ομαλά.
Πηγές αναφέρουν πως η διαχείριση των κρουσμάτων θα γίνεται με τη διεξαγωγή πολλών τεστ – τόσο self όσο και rapid, τα οποία θα πραγματοποιούνται στους συμμαθητές ενός παιδιού που θα διαγνωστεί με κορωνοϊό.
Η συζήτηση, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκίνησε με την πρόταση να γίνεται τεστ ακόμα και κάθε μέρα εφόσον εντοπιστεί σε κάποιο τμήμα θετικό κρούσμα.
Οι ειδικοί ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το πόσα τεστ πρέπει να διεξάγονται, ενώ λουκέτο πρόκειται να μπει σε τάξη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων. Ο αριθμός όμως των κρουσμάτων που θα οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση θα διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ σχετική συζήτηση θα υπάρξει στην Ολομέλεια.
Κεραμέως: Χωρίς γενικό «λουκέτο» τα σχολεία όταν έχουμε κρούσματα
Τις πληροφορίες για νέο μοντέλο σε σχέση με πέρσι για το κλείσιμο τμημάτων σε σχολεία λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, επιβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε, έχουμε τους εμβολιασμούς και δεν θα κρίνουν οριζόντια τα τμήματα. «Θα παραμένουν ανοιχτά και θα αυξάνουμε τα τεστ» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.
Η Νίκη Κεραμέως, επεσήμανε πως φέτος δεν θα υπάρξει γενικό «λουκέτο» στα σχολεία εάν υπάρξουν κρούσματα κορονοϊού. Φέτος, σε σχέση με πέρσι, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, έχουμε τους εμβολιασμούς και δεν θα κρίνουν οριζόντια τα τμήματα. «Θα παραμένουν ανοιχτά και θα αυξάνουμε τα τεστ» σημείωσε μιλώντας στον Alpha.
Η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως στις 13 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία και ήδη το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένο και ένα άλλο 10% έχει αποκτήσει φυσική ανοσία.
Υφυπουργός Παιδείας: Δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών
Το άνοιγμα των σχολείων είναι προ των πυλών και φέτος πρόκειται να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης διδασκαλία, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.
Μιλώντας στο Mega υπογράμμισε πως είναι μεγάλη η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς, ενώ ένα ποσοστό της τάξης περίπου 20% δεν έχει εμβολιαστεί και γι’ αυτό χρειάζεται να παρθούν μέτρα, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος των εκπαιδευτικών με δική τους ευθύνη και δαπάνη.
Προς το παρόν δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ανέφερε.
Η κ. Μακρή αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς των μαθητών. Όπως είπε, οι μαθητές άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν και συνεπώς γι’ αυτούς θα δοθούν δωρεάν self tests. Τα ποσοστά εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αυξάνονται, επισήμανε.
Κίνδυνος για αντιεμβολιαστικά κηρύγματα ή κηρύγματα φόβου από εκπαιδευτικούς
Την ίδια ώρα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών έστειλε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα».
Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι καθηγητές και δάσκαλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αντιεμβολιαστικό κήρυγμα ή κήρυγμα φόβου στα παιδιά.
«Πέρα από το υγειονομικό κομμάτι νομίζω ότι είναι λάθος εκπαιδευτικά. Άνθρωποι που είναι είτε αντιεμβολιαστές, είτε φοβούνται, να μπαίνουν (στην τάξη) και στην ερώτηση των μαθητών ‘’γιατί δεν έχετε εμβολιαστεί’’ να κάνουν αντιεμβολιαστικό κήρυγμα ή κήρυγμα φόβου στα παιδιά, που στο σπίτι προσπαθούμε να τα εκπαιδεύσουμε να σκέφτονται ορθολογικά και σωστά» σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος.