Φτωχότερος είναι από σήμερα ο δημοσιγραφικός κόσμος στη χώρα μας, καθώς έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης (17/12) ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, σε ηλικία 79 ετών έπειτα από σκληρή μάχη που έδινε για την υγεία του.
Ένας άνθρωπος με πολυετή εμπειρία στον Τύπο και τα ΜΜΕ, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του και εμπνέοντας τις νεότερες γενιές με το παράδειγμά του και την αφοσίωση του στην αλήθεια και τη διαφάνεια.
Ποιος ήταν ο Κώστας Χαρδαβέλλας
Γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 5 Σεπτεμβρίου 1945 και σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα.
Πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιογραφία κατά την περίοδο της Χούντας, όταν προσλήφθηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Έθνος. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1977, με την παρουσίαση της εκπομπής Πρόσκληση στο στούντιο στην ΕΡΤ. Από τότε απέκτησε μεγάλη δημοφιλία, λόγω της πρωτοτυπίας που είχαν οι εκπομπές του. Συμμετείχε στην ψυχαγωγική εκπομπή Σάββατο πρωί, Κυριακή βράδυ το 1978, ενώ μαζί με τους δημοσιογράφους Γιάννη Δημαρά και Γιώργο Λιάνη παρουσίαζε την πετυχημένη και πολυσυζητημένη εκπομπή της εποχής εκείνης Ρεπόρτερς, στην ΥΕΝΕΔ το 1982 και μετέπειτα στην ΕΡΤ2.
Με αυτούς τους δύο δημοσιογράφους συμμετείχε και στην επετειακή εκπομπή της ΕΡΤ2 για το κλείσιμο των 20 χρόνων από τη δημιουργία της ελληνικής τηλεόρασης. Το 1993 μετά το άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης, έφυγε από την κρατική και πήγε στο Mega, όπου παρουσίαζε δύο τηλεοπτικές εκπομπές: το 60 λεπτά χωρίς μοντάζ και το Ρεπορτάζ στην ομίχλη η οποία μετετέθη το 1994 στον τότε ΣΚΑΪ και το 1995 στο Star, όπου παρέμεινε μέχρι το 1999. Τον ίδιο χρόνο ξεκινά να παρουσιάζει για λίγο καιρό, την ψυχαγωγική εκπομπή Πρεμιέρα. Το 2000 πηγαίνει στον ΑΝΤ1 και παρουσιάζει την ενημερωτική εκπομπή 9η Εντολή, ενώ τον επόμενο χρόνο επιστρέφει στην κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα στην ΕΤ1, όπου παρουσίασε την ενημερωτική εκπομπή www.άνθρωποι.gr.
Το 2002 μετακινείται στο Alter, όπου παρουσίαζε, μέχρι το κλείσιμο του, τρεις ενημερωτικές εκπομπές: Ο Αθέατος Κόσμος (2002-2011), το Χωρίς Μοντάζ ΙΙ (2003-2004), και Οι Πύλες του ανεξήγητου (2004-2010). Το 2011, με το κλείσιμο του Alter, έμεινε για λίγο χωρίς τηλεοπτική στέγη. Το 2013 εντάσσεται στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού GR TV, όπου συνέχισε να παρουσιάζει τον Αθέατο Κόσμο. Λίγο αργότερα πηγαίνει στο Extra 3, με την ίδια εκπομπή.
Λίγο μετά, εντάσσεται στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon TV[3][4], όπου παρέμεινε μέχρι το 2016, παρουσιάζοντας για λίγο καιρό το Κεντρικό δελτίο του σταθμού[5][6] και δύο εκπομπές: για λίγους μήνες την ενημερωτική Εξελίξεις[7] και την ψυχαγωγική Όλοι οι καλοί χωράνε[8]. Ταυτόχρονα από το 2011, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Real News και στο ενημερωτικό ιστότοπο Newsbomb, ενώ τα Σαββατοκύριακα, παρουσιάζει ενημερωτική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8[9].
Το 2009, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, αποκάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο[10], από τον οποίο κατάφερε να απαλλαγεί το 2010. Ήταν παντρεμένος με την επίσης δημοσιογράφο, Μαρία Παναγοπούλου και είχε 1 γιο.
Η μάχη με τον καρκίνο
Αντιμέτωπος με τον καρκίνο βρέθηκε και ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, ο οποίος εξομολογήθηκε το καλοκαίρι του 2024 στο «Πρωινό» ότι άλλαξε κυριολεκτικά όλη του η ζωή:
«Κανείς δεν περιμένει ότι θα τον βρει κάτι τόσο κακό. Δεν περνάει από το μυαλό μου ότι εγώ, το θηρίο, που κάνω αυτό, που κάνω εκείνο, που δεν αρρωσταίνω ποτέ θα πάθω αυτό… Και το ‘παθα!».
Ακόμη τόνισε: «Γι’ αυτό λέω ότι αυτό που πέρασα πριν από 5 χρόνια με άλλαξε σε ότι αφορά το να βλέπω τα πράγματα από ένα άλλο επίπεδο. Δηλαδή, αυτές οι μιζέριες, οι μικροψυχίες των ανθρώπων δεν με ακουμπάνε καθόλου. Βγήκα διαφορετικός άνθρωπος. Είναι δοκιμασία, το ξαφνικό που σε βρίσκει που είναι άγριο και μετά αυτό που πρέπει να κάνεις για να γλιτώσεις και είναι πολύ άγριο. Πιστεύω ότι η ψυχή μου με έσωσε».
Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα η σύζυγός του, Μαρία Παναγοπούλου, ξεκαθάρισε πως το νέο πρόβλημα υγείας που εμφάνισε ο άνδρας της δεν έχει να κάνει με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πριν από 15 χρόνια.
Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Happy Day», η Μαρία Παναγοπούλου αποκάλυψε πως ο γνωστός δημοσιογράφος έχει χάσει τη φωνή του.
«Τον τελευταίο καιρό ο Κώστας έχει χάσει τη φωνή του, μιλάει ψιθυριστά. Ξεκίνησε σαν μια απλή φαρυγγίτιδα, άρχισε να βραχνιάζει ξαφνικά, μέχρι που έφτασε στο σημείο να σβήσει η φωνή του. Ανησυχήσαμε πάρα πολύ γιατί ο Κώστας είχε δώσει και πριν 15 χρόνια μια πολύ σκληρή μάχη με τον καρκίνο, κάναμε εξετάσεις και συνεχίζουμε να κάνουμε πολλές εξετάσεις. Τελικά, υπάρχει ένα θέμα στις φωνητικές του χορδές, το οποίο αντιμετωπίζεται, θέλει όμως πολλή προσπάθεια, υπομονή, αφωνία, δηλαδή ούτε να ψιθυρίζει».
Η πίστη στον Θεό
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας παλεύοντας με τον καρκίνο ήρθε πιο κοντά στον Θεό.
Ο δημοσιογράφος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Λοιπόν» θυμήθηκε ότι: «Δεν είμαι θεούσος, να πηγαίνω συνέχεια στην εκκλησία αλλά μετά την περιπέτεια με τον καρκίνο που πέρασα, ένιωσα ότι υπάρχει μια προστασία γύρω μου. Μια προστασία θεϊκή. Αυτό που ένιωσα μετά από αυτή την περιπέτεια είναι ότι ήρθα πιο κοντά στο Θείο. Προσευχήθηκα με όλη μου την ψυχή και ζήτησα βοήθεια και πιστεύω ότι την είχα γιατί πήγαμε καλά».
Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας: «Όταν το έμαθα από έναν γιατρό, πήρα το αυτοκίνητό μου και πήγα μια μακρινή βόλτα μέχρι το Σούνιο. Εκεί λοιπόν σκέφτηκα πώς θα το αντιμετωπίσω, τι θα πω στη Μαρία και στον γιο μου.
Σε αυτή τη μικρή βόλτα κατέληξα ότι πρέπει να το παλέψω και ότι έχω τη δύναμη να μην χάσω τη μάχη. Ένας λόγος που σώθηκα από τον θάνατο όπως μου έλεγαν και οι γιατροί, ήταν επειδή από την αρχή δεν πίστεψα ότι θα πεθάνω. Πάντα πίστευα ότι θα τον νικήσω τον καρκίνο. Είμαι σε έναν διαρκή αγώνα μαζί του. Δεν το έλεγα ποτέ σε κανέναν για να μην με κοιτάνε με πόνο και οίκτο. Το ήξεραν ελάχιστοι άνθρωποι».
Τέλος, ο Κώστας Χαρδαβέλλας δήλωσε: «Μου φέρθηκαν πολύ καλά τότε στο Alter όλοι μου οι συνεργάτες και ο Γιαννίκος που ήταν τότε διευθυντής, μου είχε πει να κάτσω εκτός και να με πληρώνουν κανονικά για όσο χρειαστεί. Δεν έκατσα ποτέ, έκανα χημειοθεραπείες και το βράδυ παρουσίαζα την εκπομπή “Αθέατος κόσμος”. Πήγαινα στο στούντιο ζαλισμένος και έτοιμος να καταρρεύσω αλλά έλεγα “όχι, πρέπει να είμαι εδώ”. Αυτό ήταν μια απάντηση στον θάνατο που με είχε πλησιάσει».
Η διαφωνία για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε μιλήσει δημοσίως για την αντίθεση του προς το γάμο των ομοφυλόφιλων και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: «Είναι ανόητο να μην επιτρέπουμε σε δύο ανθρώπους να παντρεύονται. Εγώ μεγάλωσα χωρίς μητέρα και αυτό με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή, δεν μπόρεσα ποτέ να καλύψω αυτό το κενό μέσα μου. Αναρωτιέμαι πως δύο άντρες ή δύο γυναίκες μπορούν να «παίξουν» τον ρόλο του φύλου του άλλου. Είμαι λοιπόν λίγο επιφυλακτικός σε αυτή την… τεκνοθεσία. Με τρελαίνει αυτή η λέξη. Τι είναι το παιδί βάζο; Να το βάζεις κάπου;».
«Δεν συμφωνώ με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, ένα παιδί χρειάζεται μάνα. Έχω δει κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο της τηλεόρασης. Το metoo ήταν ένα σοκ, σιγά σιγά θα αρχίσει να σβήνει».
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είπε στη συνέχεια: «Έχω κάνει το λάθος της αυτοαναφορικότητας στην τηλεόραση με την Αγγελική Νικολούλη. Ο τηλεοπτικός μας καβγάς με την Αγγελική ήταν ανόητος. Ο καρκίνος μού έκανε καλό, πλέον βλέπω τα πράγματα από άλλη πίστα. Όταν πλησιάζεις το θάνατο, βλέπεις τα πράγματα αλλιώς».
Η κόντρα με Νικολούλη
Ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής είχε μιλήσει για την κόντρα που υπήρχε με την Αγγελική Νικολούλη: «Μου έκλεψε την εκπομπή, εκείνη το αρνιότανε και είχαμε μεγάλη κόντρα»
Είχε πει συγκεκριμένα: «Πολύ καλές σχέσεις έχουμε με την Αγγελική. Στην αρχή μαλλιοτραβηχτήκαμε και “σκοτωθήκαμε” δημοσίως (γέλια). Έλεγα τότε ότι μου έκλεψε την εκπομπή, εκείνη το αρνιότανε και είχαμε μεγάλη κόντρα. Μετά τα βρήκαμε βέβαια και είμαστε πάρα πολύ καλά μεταξύ μας. Την αγαπάω και με αγαπάει, τα λέμε πού και πού στο τηλέφωνο. Εγώ πάντα λέω ότι η Αγγελική προχώρησε την εκπομπή που κάνει πάρα πολύ καλά μόνη της.
Δεν διστάζω ακόμη και να πω και δημόσια ότι κάνει πολύ καλύτερα την εκπομπή της απ’ ό,τι έκανα παλιότερα εγώ τη δική μου. Εμείς οι παλιοί όταν κάποιοι νεότεροι κάνουν καλύτερα πράγματα από εμάς, ακόμη και αν είναι μαθητές μας πρέπει να το λέμε και να τους επιβραβεύουμε. Είναι μικροψυχία να λες ότι το έκανα εγώ και δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος».