Η σεισμική δραστηριότητα που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνεται γύρω από ένα μικρό, ακατοίκητο νησί: την Άνυδρο.
Πρόκειται για έναν μικρό βραχώδη σχηματισμό με έκταση περίπου 1.200 στρέμματα, όπου η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει εντελώς. Το νησί φιλοξενεί αποκλειστικά ενδημικά φυτά, αποτελώντας καταφύγιο μίας μοναδικής φυσικής βλάστησης.
Η Ανυδρος, γνωστή και ως «Αμοργοπούλα» λόγω της διοικητικής της υπαγωγής στην Αμοργό από το 2011 (προηγουμένως ανήκε στη Θήρα), έχει κυριολεκτικά… εξαφανιστεί από τον χάρτη της Google, εξαιτίας των συχνών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται στην περιοχή.
Που ακριβώς βρίσκεται η Άνυδρος;
Το νησί βρίσκεται στο κέντρο περίπου του θαλάσσιου χώρου που ορίζεται από τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο, την Ανάφη και την Αστυπάλαια, απέχοντας 10 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 15 από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν ιδιόκτητο τόπο από το 1860, ο οποίος πλέον ανήκει στην οικογένεια Βεκρή. Η οικογένεια είναι γνωστή για την παραγωγή τοπικών προϊόντων, κρασιών και του διάσημου ρακόμελου, διατηρώντας έτσι ζωντανή την παράδοση της περιοχής.
Πρόκειται για ένα απομονωμένο νησί, απρόσιτο λόγω των απόκρημνων βράχων που το περιβάλλουν, ενώ στα βαθιά νερά γύρω του εντοπίζονται ύφαλοι. Το νησί, χαρακτηρισμένο ως βιότοπος CORINE, αποτελεί έναν μοναδικό οικολογικό θησαυρό.
Στην περιοχή του φιλοξενούνται ενδημικά φυτά των Κυκλάδων, όπως το Allium luteolum, το Fibigia lunarioides, το Origanum calcaratum, το Pimpinella pretenderis και το Trigonella rechingeri. Παράλληλα, εκεί συναντώνται δύο σπάνια είδη ερπετών: το Cyrtodactylus kotschyi solerii x saronicus και το σιλιβούτι της Αμοργού (Podarcis erhardii amorgensis).