Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Θόδωρου Τεκνετσίδη, ενός άξιου ηθοποιού που, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του, υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια το θέατρο, συνεργάστηκε με αξιόλογους σκηνοθέτες και διένυσε μια μακρά καλλιτεχνική πορεία ερμηνεύοντας ρόλους αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Ο Θόδωρος Τεκνετσίδης σπούδασε στη Δραματική Σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στις παραστάσεις: «Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, «Η Τραπεζαρία» του Γκέρνυ, ο «Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, η «Τριλογία του Παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι, οι «Εσωτερικές Ειδήσεις» του Μάριου Ποντίκα καθώς και με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας σε μια σειρά παραστάσεων ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από το 1975 έως και το 2007.
Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, «Καραβάν Σαράι» του Τάσου Ψαρρά, «Μια αιωνιότητα και Μία μέρα», «Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Χώμα και νερό» του Παναγιώτη Καρκανεβάτου.
Στην Τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές «Εν Ιορδάνη» σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου και «Καραβάν Σαράι» του Τάσου Ψαρρά. Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Πέθανε η σπουδαία δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, η οποία απεβίωσε χθες, σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου γεννήθηκε το 1934, στον Πειραιά.
Η ζωή και το έργο της
Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Ιστορίας, μιλούσε άπταιστα γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά. Το 1961, ξεκίνησε να ασκεί τη δημοσιογραφία στην εφ. «Messager D’ Athènes» και, στη συνέχεια, εργάστηκε στις εφ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και «ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ».
Το 1966, συνέχισε τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία στην εφ. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», για λογαριασμό της οποίας κάλυψε ιστορικά γεγονότα σε δημοσιογραφικές αποστολές στο Βιετνάμ, στη Μέση Ανατολή κατά τον Αραβο-ισραηλινό πόλεμο και στη Γαλλία τον Μάιο του 1968.
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επαγγελματικής της πορείας ως ρεπόρτερ, αρθρογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και χρονογράφος με τα ψευδώνυμα «Alter Ego» και «Τηλέμαχος», απασχολήθηκε στις εφ. «ΑΘΗΝΑΪΚΗ», «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΕΣΤΙΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» ενώ η συνεργασία της με την εφ. «ΕΣΤΙΑ» διατηρήθηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της.
Σημείο αναφοράς στην καριέρα της αποτελούν οι συνεντεύξεις που της παραχώρησαν ιστορικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η Ίντιρα Γκάντι, ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μουαμάρ Καντάφι. Η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου υπήρξε, παράλληλα, πολυγραφότατη συγγραφέας μυθιστορημάτων, σεναρίων και θεατρικών, με έργα όπως:
«Μια Ελληνίδα στον πόλεμο του Βιετνάμ», «Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη του Ελσίνκι», «Η στάσις της Ρωσίας δια την Κωνσταντινούπολιν και τα Στενά», «13 Δεκεμβρίου 1967», «Το μυθιστόρημα της Βασιλικής Δυναστείας της Ελλάδας», «SCOOP (όσα δεν δημοσιεύθηκαν)», κ.ά.
Το 2020, συστήνεται το «ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ», με σκοπό την απονομή Βραβείου Λογοτεχνίας σε δημοσιογράφους για τη σύνταξη και έκδοση βιβλίου, εμπνευσμένου αποκλειστικά από την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ελλάδας. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά την πολύπειρη και άξια συνάδελφο και συλλυπείται τους οικείους της. Τα στοιχεία της κηδείας της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση.