Σοκαρισμένο είναι το Πανελλήνιο από τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ, με τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού να βρίσκεται νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του το βράδυ της Τετάρτης (09/10)!
Άπαντες στο τριφύλλι αλλά και στην χώρα είναι σοκαρισμένοι και το μυαλό όλων πάει σε ανάλογες τραγωδίες που συγκλόνισαν την χώρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ξαφνική απώλεια του Μητσιμπόνα σε τροχαίο το 1997 ή του Παναγιώτη Μπαχράμη;
Το Athensmagazine.gr, με αφορμή την τραγική απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ, σας θυμίζει ποιοι άλλοι ενεργεία ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από ελληνικές ομάδες έχασαν την ζωή τους ξαφνικά.
Ακόμα 8 αιφνίδιοι θάνατοι εν ενεργεία ποδοσφαιριστών
Μουκάντι Τσιμάνγκα (30 Απριλίου 1995)
Η 30η Απριλίου είναι μια ημερομηνία θλίψης για την ομάδα του Ατρομήτου. Ακόμη και σήμερα, 29 χρόνια μετά, ο σύλλογος του Περιστερίου δεν έχει ξεχάσει το «μαύρο διαμάντι» του που χάθηκε μέσα στο γήπεδο.
Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ Ατρομήτου και Πανελευσινιακού στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής, μια ατυχής σύγκρουση στον αέρα αποδείχθηκε μοιραία για τον 28χρονο επιθετικό Μουκάντι Τσιμάνγκα από το Κονγκό. Ο αγκώνας του αντιπάλου χτύπησε τον λαιμό του Τσιμάνγκα, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην καρωτίδα του. Παρά το αρχικό του πέσιμο στο έδαφος, σηκώθηκε και περπάτησε για λίγο πριν καταρρεύσει ξανά. Δεν σηκώθηκε ποτέ πια.
Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, οι υπόλοιποι παίκτες και ο διαιτητής συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έγινε προσπάθεια να επανέλθει η γλώσσα του Κονγκολέζου επιθετικού στη θέση της, αλλά η αναπνοή του δεν επανήλθε. Έγινε τραχειοτομή στον αγωνιστικό χώρο για να κερδηθεί χρόνος, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο γήπεδο. Όταν το ασθενοφόρο έφτασε, ήταν ήδη πολύ αργά.
Οι παλμοί του Τσιμάνγκα είχαν μειωθεί δραματικά και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο.
Λευτέρης Μίλος (8 Μαρτίου 1997)
Ο Λευτέρης Μίλος δεν έγινε ποτέ μεγάλο όνομα ούτε έκανε «μεγάλη» καριέρα, αλλά παραμένει μία από τις πιο «αθώες» και «γλυκές» μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με ύψος μόλις 1.72, καταγόμενος από τη Δερβιτσάνη στη Βόρεια Ήπειρο, ήρθε το 1991 στη Λάρισα και την ΑΕΛ από την Αλβανία, όπου έπαιξε μέχρι το 1996.
Ο θάνατός του σε τροχαίο δυστύχημα, στο χωριό Γιάννουλη της Λάρισας, πραγματικά συγκλόνισε την ποδοσφαιρική κοινότητα. Στις 8 Μαρτίου, στις 02:45, καθώς επέστρεφε από κέντρο διασκέδασης, φέρεται να ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα. Στο 4ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Λάρισας-Νίκαιας, έχασε τον έλεγχο του Rover, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί που οδηγούσε ο 26χρονος Γιώργος Σαματζής, πρώην μπασκετμπολίστας της Ε.Α. Λάρισας, ο οποίος επέζησε του τροχαίου. Το αυτοκίνητο του Μίλος πήρε φωτιά, βάζοντας τραγικό επίλογο στη ζωή του.
Γιώργος Μητσιμπόνας (13 Σεπτεμβρίου 1997)
Το ελληνικό ποδόσφαιρο υπέστη μεγάλη απώλεια με τον θάνατο του Θεσσαλού Γιώργου Μητσιμπόνα, ο οποίος καταγόταν από την Γιάννουλη Λάρισας. Ο Μητσιμπόνας, που έφυγε από τη ζωή στα 35 του χρόνια, είχε ήδη διαγράψει μια εντυπωσιακή καριέρα, αγωνιζόμενος με τις φανέλες της ΑΕΛ, του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας, όπου έπαιξε 28 φορές.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1997, λίγο πριν τις 14:00, ενώ κατευθυνόταν με τον φίλο και δημοσιογράφο Νίκο Μίχο προς την Κοζάνη για έναν φιλικό αγώνα προετοιμασίας της ομάδας του Τυρνάβου, το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ημιφορτηγό κοντά στο χωριό Γιάννουλη, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα.
Ο Γιώργος Μητσιμπόνας τραυματίστηκε σοβαρά, υποφέροντας από πολλαπλά κατάγματα και ακατάσχετη αιμορραγία. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Τύρναβο υπάρχει προτομή αφιερωμένη στη μνήμη του.
Σε δηλώσεις του, μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, είχε πει ότι δεν στεναχωριέται που φεύγει, αλλά στεναχωριέται για τον θάνατο του Άιρτον Σένα, ο οποίος είχε σκοτωθεί στο Γκραν Πριν της Ίμολα, λίγους μήνες πριν.
Παναγιώτης Κατσούρης (9 Φεβρουαρίου 1998)
Το ελληνικό ποδόσφαιρο πενθεί για την απώλεια ενός ακόμη ποδοσφαιριστή σε τροχαίο δυστύχημα. Ο 22χρονος Παναγιώτης Κατσούρης, παίκτης του ΠΑΟΚ, έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο πριν καταφέρει να ζήσει το ποδοσφαιρικό του όνειρο από την Τούμπα. Ήταν ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου 1998, όταν επέστρεφε από αγώνα σε γήπεδο 5×5.
Η υπερβολική ταχύτητα, όπως αποφάνθηκαν οι εμπειρογνώμονες, ήταν η αιτία που ο Κατσούρης έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, και προσέκρουσε στο προστατευτικό στηθαίο γέφυρας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Γιόβαν Γκοΐκοβιτς (22 Δεκεμβρίου 2001)
Ο Γιόβαν Γκοΐκοβιτς, θύμα τροχαίου ατυχήματος, ήταν 27χρονος Σέρβος ποδοσφαιριστής του Ηρακλή και από τις εξέχουσες φιγούρες της ομάδας εκείνη την εποχή. Είχε επισκεφθεί την πατρίδα του με την άδεια Χριστουγέννων. Τις πρώτες ώρες της 22ας Δεκεμβρίου, κατά την επιστροφή του από βραδινή έξοδο στο Βελιγράδι, ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με δέντρο, και λόγω της σφοδρότητας της πρόσκρουσης, ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.
Ο Γιόβαν Γκοϊκοβιτς, ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού 2 ετών, ενώ η σύζυγος του κυοφορούσε βρέφος, ούσα στον 7ο μήνα της κύησης.
Παναγιώτης Μπαχράμης (13 Αυγούστου 2010)
Ο Παναγιώτης Μπαχράμης έχασε τη ζωή του σε ηλικία 34 ετών. Γεννημένος στην Καλαμάτα, συνδέθηκε ποδοσφαιρικά κυρίως με την ΑΕΛ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2007. Στις 13 Αυγούστου 2010, βρισκόταν σε διακοπές στην Κυπαρισσία, όπου έκανε ψαροντούφεκο στη θάλασσα.
Ωστόσο, ένα ταχύπλοο που οδηγούσε ένας 55χρονος δεν τον παρατήρησε, με αποτέλεσμα ο Μπαχράμης να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα. Η προπέλα του ταχύπλοου τον χτύπησε και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Το Λιμενικό Σώμα ανέφερε ότι η σημαδούρα που χρησιμοποίησε ο Μπαχράμης για να είναι ορατός από τα πλεούμενα ήταν μικρού μεγέθους και δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Εκτός από την ΑΕΛ, είχε αγωνιστεί στην Καλαμάτα, τον Ηρακλή και τη Βέροια.
Αντόνιο ντε Νίγκρις (16 Νοεμβρίου 2009)
Στις 16 Νοεμβρίου 2009, ο Αντόνιο ντε Νίγκρις αποχαιρέτησε τη 4χρονη κόρη του για τελευταία φορά. Εκείνο το βράδυ, ο αστέρας της ΑΕΛ κοιμήθηκε για πάντα, σε ηλικία μόλις 31 ετών, λόγω εμφράγματος. Το γεγονός βύθισε στο πένθος τη Λάρισα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο διεθνής Μεξικανός επιθετικός, γνωστός ως Ελ Τάνο, είχε διανύσει μια πλούσια καριέρα σε πολλά πρωταθλήματα της Αμερικής και της Ευρώπης. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, οι γιατροί τον είχαν ενημερώσει ότι έπασχε από γενετική δυσπλασία στην καρδιά, και ίσως θα έπρεπε να αποσυρθεί από το άθλημα. Παρά τις προειδοποιήσεις ότι η ασθένεια θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, εκείνος αποφάσισε να συνεχίσει να παίζει.
Αγαπούσε τόσο πολύ το ποδόσφαιρο που πίστευε ότι του έδινε ζωή, οπότε δεν σκέφτηκε στιγμή να τα παρατήσει.
Όμως η Αγκαραγκουτσού, η τουρκική ομάδα στην οποία αγωνιζόταν οταν έλαβε την δυσοίωνη διάγνωση, αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για εκείνον σε περίπτωση που πάθαινε κάτι κι έτσι ο ντε Νίγκρις έφυγε, με τους «βυσσινί» να είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του.
Με την θεσσαλική ομάδα ο Μεξικανός επιθετικός πρόλαβε να κάνει συνολικά επτά συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Super League.
Νίκος Τσουμάνης (5 Οκτωβρίου 2021)
Πριν από τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ, η πιο πρόσφατη απώλεια ποδοσφαιριστή ήταν αυτή του Νίκου Τσουμάνη. Ο 31χρονος αμυντικός διέμενε στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε γνωστός κατά την παραμονή του στον Άρη. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε την πόλη και το κοινό, ειδικά όταν αποκαλύφθηκε ο τρόπος που έφυγε από τη ζωή.
Στις 5 Οκτωβρίου 2021, ο Τσουμάνης αυτοκτόνησε μέσα στο αυτοκίνητό του στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς, όπου τον βρήκαν περαστικοί. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τον επιβάρυναν ψυχολογικά, οδηγώντας τον σε αδιέξοδο και τελικά στην αυτοκτονία.