Η υπερ-τροφή αυτή αποτελεί, σήμερα, ένα από τα βασικά υλικά που έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας
Η κινόα θεωρείται υπερτροφή, καθώς περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η ποιότητα των πρωτεϊνών της μοιάζει με αυτή του γάλακτος. Πέρα από το ότι είναι μια νόστιμη, χορταστική και ευέλικτη προσθήκη τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα, η κινόα είναι μια διατροφική δύναμη που δικαίως κέρδισε τη θέση της στις υπερτροφές.
Σύμφωνα με την εγγεγραμμένη διαιτολόγος Brianna Wieser, RDN, LDN, RYT, εμπειρογνώμονας και πρόγραμμα στην ιατρική του τρόπου ζωής και ειδικός σχεδιασμού στο MOBE: «Η κινόα βρίσκεται σε ένα δικό της πρωτάθλημα όταν πρόκειται για δημητριακά ολικής αλέσεως. Στο τοπίο στο οποίο ζούμε σήμερα με συνείδηση των υδατανθράκων, προσφέρει μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτική λύση σε (επεξεργασμένα) τρόφιμα όπως ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά ».
Πηγαίνοντας πίσω στην προέλευσή της, η κινόα είναι ένα αρχαίο δημητριακό ιθαγενές στη Νότια Αμερική. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι καλλιεργήθηκε για κατανάλωση από τους κατοίκους της Βολιβίας και του Περού μεταξύ 3.000 και 5.000 π.Χ.
Οι κύριοι τύποι κινόα που θα δεις σήμερα στην αγορά είναι λευκές, κόκκινες και μαύρες ποικιλίες, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μείγματα κινόα τριών χρωμάτων. Ενώ καθένας από αυτούς τους τύπους κινόα θα έχει ελαφρώς διαφορετικές γευστικές νότες, μπορείς γενικά να περιμένεις ότι η κινόα θα φέρει μια ήπια, ελαφρώς ξηρή γεύση στις συνταγές σου.
Ποια είναι τα οφέλη της κινόα
1. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης
Την εποχή που η κινόα έγινε τόσο μοντέρνα, η διατροφή με βάση τα φυτά κέρδιζε δημοτικότητα και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης. Σε αντίθεση με πολλές άλλες επιλογές δημητριακών ολικής αλέσεως, η κινόα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης που δημιουργούν όλες τις ζωτικές δομές στο σώμα μας. Από τα 20 αμινοξέα που υπάρχουν, τα εννέα δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό και πρέπει να καταναλωθούν.
2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη
Όταν πρόκειται για φυτικές ίνες, η κινόα αποδίδει. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα παρέχει πέντε έως έξι γραμμάρια φυτικών ινών, μειώνοντας σημαντικά τα συνιστώμενα 25 έως 35 συνολικά γραμμάρια που πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είδη υδατανθράκων, οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία του εντέρου, τη διαχείριση της χοληστερόλης και τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η κινόα είναι μια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενός αντιφλεγμονώδους λίπους που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, βοηθώντας στη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
3. Είναι πλούσια σε διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά
Η κινόα όχι μόνο προσφέρει τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά—πρωτεΐνες, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες —αλλά εξίσου μετράει και όταν πρόκειται για μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Εδώ είναι μερικές βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στην κινόα:
- Μαγγάνιο: Ζωτικό για τη λειτουργία των οστών και του μεταβολισμού.
- Μαγνήσιο: Σημαντικό για την υγιή μυϊκή λειτουργία, την πήξη του αίματος, τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και τη λειτουργία των οστών.
- Χαλκός και Ψευδάργυρος: Υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
- Σίδηρος: Βασικό συστατικό για την υγεία των κυττάρων του αίματος.
- Βιταμίνη Ε: Ισχυρό αντιοξειδωτικό.
- Φώσφορος: Κρίσιμος για υγιή οστά, δόντια και κύτταρα.
- Βιταμίνες Β όπως φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β6: Απαραίτητες για υγιή επίπεδα ενέργειας, ανάπτυξη και ανάπτυξη.
4. Είναι γεμάτη με φυτοχημικά
Όσον αφορά τα φυτά, η διατροφή τους υπερβαίνει κατά πολύ τη σύνθεση μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Τα φυτοχημικά είναι φυτικές ενώσεις που περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές ομάδες αντιοξειδωτικών. Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν ήδη πάνω από 10.000 γνωστές φυτοχημικές ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που σταματούν τη χημική αντίδραση γνωστή ως οξείδωση που παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Η κινόα έχει βρεθεί ότι είναι μια εξαιρετική πηγή των φυτοχημικών ουσιών κερκετίνη και καμπφερόλη , μεταξύ άλλων. Η κερσετίνη είναι ένας δυνητικός ενισχυτής του ανοσοποιητικού και αντιφλεγμονώδης παράγοντας, που έχει βρεθεί ότι είναι προστατευτικός έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
5. Προωθεί ένα υγιές έντεροΓια όσους παλεύουν με γαστρεντερικά προβλήματα, η κινόα είναι επίσης για εσάς. Είναι ένας προσιτός, φυσικά, χωρίς γλουτένη δημητριακός που ήδη γνωρίζουμε ότι προσφέρει με τον τρόπο των σύνθετων υδατανθράκων. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στην κινόα όχι μόνο βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης, αλλά λειτουργούν και ως φυσικό πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα υγιή βακτήρια στο έντερο σου.
6. Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζονται με βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη ή στη βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη. Η κινόα, συγκεκριμένα, έχει μελετηθεί σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2, και βρέθηκε ότι συνδέεται με μειωμένες αιχμές σακχάρου στο αίμα και με συνολικό μειωμένο κίνδυνο της νόσου με τακτική κατανάλωση. Αυτό οφείλεται στις φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες και το υγιές λίπος που περιέχει, καθώς αυτά τα τρία στοιχεία είναι γνωστό ότι επιβραδύνουν την πέψη, ρυθμίζοντας φυσικά το σάκχαρο στο αίμα μετά το φαγητό.
*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το spicynews12.eu δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
ΠΗΓΗ therapeftis.eu