Αυξήσεις στις συντάξεις: Τα τρία «δώρα» Μητσοτάκη προς τους συνταξιούχους
Αυξήσεις στις συντάξεις και άλλα τρία μπόνους προς τους συνταξιούχους περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αυξήσεις στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 3% από την 1/1/2024 ενώ εξήγγειλε την επανάληψη χορήγησης του μπόνους για τους συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά και δε δικαιούνται αυξήσεις στις συντάξεις.
Ακόμη εξήγγειλε την κατάργηση του πέναλτι 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και την αντικατάσταση του από μία μικρή παρακράτηση ενώ ανέφερε ότι απαλλάσσονται από φαρμακευτικές δαπάνες οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
Ειδικότερα:
Αυξήσεις στις συντάξεις: Η «συνταγή» των αυξήσεων το 2024 θα είναι ίδια με αυτή που εφαρμόστηκε το 2023, την πρώτη χρονιά που ξεπάγωσαν οι συντάξεις από τις ρήτρες του Μνημονίου.
Για το 2024 εκτιμάται ότι αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων θα ανέλθει σε 3,4% . Θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν όμως η αύξηση να είναι και μεγαλύτερη λόγω υψηλότερης από το αναμενόμενο Ανάπτυξης το 2022, αλλά και το 2023. . Θα ξεπερνάει δηλαδή το 40% μίας μηνιαίας σύνταξης ετησίως,
Από τις αυξήσεις του 2024 και των επόμενων ετών αναμένεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 2,2 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στα 1,7 εκατ. συνταξιούχους που πήραν φέτος αυξήσεις 7,75% θα έρθουν να προστεθούν πάνω από 500.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι σήμερα έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα μηδενίσουν με τις επόμενες αυξήσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο για τα επόμενα 4 έτη θα σβήνουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως: όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024.
Μπόνους προσωπικής διαφοράς: Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς.
Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα: Ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των συνταξιούχων είναι η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη .
Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020. Για το θέμα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ.
Είναι δέσμευση μου για την επόμενη τετραετία. δεν θα πληρώνουν φάρμακα». Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά σε ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε έως και αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Κατάργηση του πέναλτι 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους: Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει:
1. Την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή αν η κύρια σύνταξη είναι 1000 ευρώ, σήμερα παρακρατούνται τα 300 ενώ πρακράτηση 30% υφίσταται και η επικουρική σύνταξη.
2. Με τη νέα διάταξη ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα με βάση την κλίμακα.
3. Ωστόσο στο εισόδημα που εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του και το δηλώνει θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μια έξτρα φορολόγηση.
Το ύψος της φορολογικής σφήνας δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για 10%-30 %. Ο έξτρα φόρος θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.
Στόχος είναι ο εξορθολογισμός στη φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία και σύνταξη, η θέσπιση κινήτρων για τη νομιμοποίηση της εργασίας και η πάταξη της μαύρης εργασίας. Η ωφέλεια του νέου τρόπου φορολόγησης – μηδενική, μικρή η μεγαλύτερη- εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης και το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος .
Σαφώς κερδισμένοι βγαίνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με μικρό εισόδημα από την εργασία τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της διάταξης, να βοηθηθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος που θέλει να ενισχύσει το εισόδημά τους δουλεύοντας μερικώς η εκ περιτροπής.
πηγη fimes.gr