Εμβόλιο κορονοϊού: Για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, μίλησε στο Newsbomb.gr, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία χωλαίνει σε δύο βασικά σημεία. Τον προγραμματισμό από διοικητικής απόψεως και την αργή διαδικασία των εγκρίσεων περισσοτέρων εμβολίων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
«Δεν έχουμε εμβόλια. Οι προκαθορισμένες παραγγελίες αφορούσαν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής έγκριση έχει λάβει μόνο το πρώτο. Αν δεν δοθούν άμεσα εγκρίσεις και στα υπόλοιπα συμπεριλαμβανομένου και της εταιρείας Johnson & Johnson, του Sputnik V, και του κινέζικου Sinovac το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες τότε η διαδικασία θα καθυστερήσει και δεν αποκλείεται να μην ολοκληρωθεί πριν το επόμενο φθινόπωρο», ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.
Και πρόσθεσε: «Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μπορεί να βρεθούμε και εμπρός σε ευχάριστες εκπλήξεις και όλα να κυλήσουν πολύ πιο γρήγορα».
Επιπλέον η κα. Λινού αναφέρθηκε και στη διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα μας τονίζοντας ότι αυτός «δεν είναι πλήρως οργανωμένος. Χρειάζεται εξειδίκευση, οργάνωση πρόσωπο με πρόσωπο, ώστε ο κάθε πολίτης να ξέρει πότε θα κάνει το εμβόλιο και σε ποιο κέντρο εμβολιασμού θα πρέπει να πάει».
Σε σχέση με τα μέτρα προστασίας η καθηγήτρια επιδημιολογίας επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τα εφαρμόζουμε ώστε να μην έχουμε ξανά έξαρση της πανδημίας. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτό που ονομάζουμε “φούσκα”, δηλαδή να συναντάμε λίγους ανθρώπους αλλά και να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις. Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να δει ξανά το ζήτημα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς», ανέφερε η κα. Λινού
Κρούσματα σήμερα: «Πρωταθλήτρια» ξανά η Αττική
Το Σάββατο (02.01) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 262 νέα κρούσματα. Προφανώς και ο αριθμός είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες καθώς διενεργήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ την Πρωτοχρονιά, παρόλα αυτά η Αττική είναι και πάλι «πρωταθλήτρια» με 111 νέες μολύνσεις.
Περίπου το 42,3% των κρουσμάτων εντοπίζεται, δηλαδή, στο Λεκανοπέδιο. Τα αστικά κέντρα ούτως ή άλλως είναι κι αυτά που συγκεντρώνουν τον περισσότερο πληθυσμό και είναι λογικό να καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων. Ενδεικτικό είναι πως παρά τον συνολικά χαμηλό αριθμό, η Θεσσαλονίκη είχε 36 νέα κρούσματα, ενώ η Λάρισα 11. Αυτές οι δυο περιοχές, μαζί με τους τομείς της Αττικής, είναι και οι μοναδικές με διψήφιο αριθμό το τελευταίο 24ωρο.