Την εξαήμερη απασχόληση καταργεί από την 1η Νοεμβρίου η αλυσίδα Σκλαβενίτης, όπως έγινε γνωστό από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης.
Οπως αναφέρει το συνδικάτο, «στο πλαίσιο αυτό, οι συνάδελφοι που έχουν εξαήμερη σύμβαση, είτε εργάζονται έξι ώρες ημερησίως είτε έξι ώρες και σαράντα λεπτά, θα έχουν πλέον εβδομαδιαίο ρεπό.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης (6×6) θα εργάζονται τέσσερα επτάωρα και ένα οκτάωρο και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (6×6,40) πέντε οκτάωρα».
Το Σωματείο σημειώνει ότι η εξέλιξη μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας συνολικότερα, καθώς αποτελεί ένα ξεκάθαρα θετικό παράδειγμα.
«Ως γεγονός, στέλνει στην κοινωνία μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα αντίστοιχο με αυτό που εξέπεμψε η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπογράψαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η οποία ήταν η πρώτη στην πατρίδα μας που αναγνώρισε τις χαμένες – με βάση τη νομοθεσία – τριετίες της περιόδου 2012 – 2023», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Σκλαβενίτης
Ο όμιλος Σκλαβενίτης όχι μόνο διατήρησε αλλά και αύξησε το προβάδισμά του στον κλάδο των σούπερ μάρκετ με τις πωλήσεις του στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 3,98 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 12,3%, την ώρα που το σύνολο του κλάδου της οργανωμένης λιανικής αυξήθηκε κατά 5,8%, αποτέλεσμα των ανατιμήσεων που μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν στον κλάδο σε 6,8%.
Αντίθετα με τον τζίρο τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων παρουσίασαν μείωση και διαμορφώθηκαν σε 276,4 εκατ. ευρώ από 292,7 εκατ. ευρώ το 2021.
Επιπλέον από την 1η Νοεμβρίου 2022, προχώρησε σε αυξήσεις αποδοχών ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των Εργαζομένων της και σε χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ για το σύνολο του Ανθρώπινου Δυναμικού της.
Υπενθυμίζεται πως το 2022 ήταν μία χρονιά που ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου, εντός και εκτός Ελλάδας, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων που επηρέασε όλες τις κατηγορίες τρόφιμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών, ως συνέπεια των γεωπολιτικών εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και των ιστορικά υψηλών τιμών που σημειώθηκαν στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα.