Οι τελευταίες συνεδριάσεις της Βουλής έφεραν για ακόμη μια φορά έντονη σύγκρουση και υψηλούς τόνους ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με αφορμή την πολιτική για το μεταναστευτικό, την ακροδεξιά, τις χρηματοδοτήσεις και τις σφοδρές καταγγελίες. Οι αντεγκλήσεις αφορούσαν από τις πολιτικές επιλογές για το μεταναστευτικό, μέχρι την υποστήριξη ακροδεξιών από την κυβέρνηση και τις ιστορικές ευθύνες για τη Χρυσή Αυγή.
Ένταση για την πολιτική του μεταναστευτικού
Η συζήτηση ξέσπασε με τον Παναγιώτη Δουδώνη από το ΠΑΣΟΚ να μιλά για την άρση της ασυλίας του μετά από μήνυση από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα. Ο Δουδώνης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναστολής της χρηματοδότησης προς τους Σπαρτιάτες, υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις τους με τον Ηλία Κασιδιάρη. Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στηρίζεται σε ακροδεξιά στελέχη και εφαρμόζει ρατσιστικές πολιτικές.
Ο Νότης Μηταράκης απάντησε στην κριτική της Κωνσταντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ότι η μεταναστευτική της πολιτική δεν είναι ρατσιστική. Παράλληλα, ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την ιστορική στάση του κόμματός του, αναφερόμενος στις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν το 2010, όταν η χώρα βρισκόταν σε κίνδυνο κατάρρευσης.
Η σύγκρουση κλιμακώθηκε όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε προσωπικά στον Νότη Μηταράκη, κατηγορώντας τον για πολιτικές αποτυχίες και αναφέροντας σκάνδαλα που σχετίζονται με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Μάθατε κ. Μηταράκη σε καθεστώς ασφάλειας. Εσείς βέβαια ακούτε ασφάλεια και είστε πονεμένος γιατί αποκεφαλιστήκατε από υπουργός προστασίας του Πολίτη επειδή πήγατε για μπάνιο όπως έχω ακούσει» ανέφερε.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον Άδωνι Γεωργιάδη να παρέμβει, απαντώντας στον Νίκο Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για τις σχέσεις της με τη Χρυσή Αυγή και τον ακροδεξιό λόγο που υποστηρίζει.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης άσκησε σφοδρή κριτική στο κόμμα, τονίζοντας την πολιτική του ευθύνη για τη δημιουργία ενός ακροδεξιού κλίματος κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Συντάγματος. «Επειδή ο κ. Παππάς μάλλον έχει μεγάλο κενό μνήμης να του θυμίσω ότι η Χρυσή Αυγή γεννήθηκε στην πλατεία των αγανακτισμένων παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εμείς ήμασταν μέσα στη Βουλή με συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δώσαμε την μάχη για να μείνει η χώρα στο ευρώ όταν εσείς ήσασταν απ έξω. Όμως, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι δεν είχαν ευθύνη όταν πολεμούσαν το μνημόνιο δίπλα με τους Χρυσαυγίτες. Να θυμίσω λοιπόν ότι η συμμαχία τους επισημοποιήθηκε όταν καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΧΑ έριξαν την κυβέρνηση. Μην μας κοροϊδεύετε. Όχι μόνο ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου με την ΧΑ αλλά κάνατε και τα εξής. Η τότε Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η δική σας πρόεδρος ήταν εκείνη που υποστήριζε και προστάτευε την ΧΑ μέσα στο κοινοβούλιο σε κάθε συνεδρίαση. Έφτασε στο σημείο να θέσει ζήτημα ορθής λειτουργίας του κοινοβουλίου γιατί κάποιοι βουλευτές της ΧΑ ήταν προφυλακισμένοι. Εσείς επί 5 χρόνια κυβέρνηση δεν βρήκατε αίθουσα να κάνετε το δικαστήριο της ΧΑ.»
Αντίστοιχα, ο Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τη στάση του απέναντι στις κατηγορίες για αρνητισμό του Ολοκαυτώματος και επεσήμανε ότι η εβραϊκή κοινότητα τον είχε συγχωρέσει για την παλαιότερη σύνδεσή του με το βιβλίο του Κ. Πλεύρη, σε αντίθεση με τη στάση των άλλων βουλευτών που υποστήριξαν την Χρυσή Αυγή.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε έντονα στις κατηγορίες του Γεωργιάδη, υπενθυμίζοντας τη στήριξή της στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση των θυμάτων πολιτικών διώξεων. «Δεν ξέρω αν ευθύνομαι εγώ για όλη αυτή την εξαλλοσύνη. Έχω υπερασπιστεί πάρα πολλούς ανθρώπους που βάλλονται τα δικαιώματα τους. Και πολλούς που διεκδικούν απέναντι στις εξουσίες και στοχοποιούνται από τις εξουσίες. Ξέρετε ότι υπερασπίζομαι τη μνήμη Γρηγορόπουλου που δολοφόνησε ο Κορκονέας, η σύζυγος Κορκονέα είπε ότι ο μόνο εσείς στηρίξατε τον άντρα της. Και υπάρχει η μαρτυρία ότι πριν την δολοφονία ο Κορκονέας ήταν στο βιβλιοπωλείο σας» σχολίασε.