ΔΕΗ: Eπίδομα ύψους 500 ευρώ με μια απλή αίτηση προσφέρεται μέσω του προγράμματος της ΔΕΗ myEnergy Heat Pump ως επιβράβευση σε κάθε καταναλωτή που θα επιλέξει να αγοράσει αντλία θερμότητας για τη θέρμανση της οικίας του. Η εν λόγω αντλία αποτελεί τον πιο σύγχρονο τρόπο θέρμανσης και με χαμηλό κόστος , ενώ μπορεί να συνδυαστεί με το κάθε ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης ακόμη και με φωτοβολταϊκά.
Οι εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας, σε συνδυασμό με την ανάγκη για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, μας ωθούν να υιοθετήσουμε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, οι οποίοι είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και θα μας αποφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι Αντλίες Θερμότητας είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες θέρμανσης κάθε τύπου κατοικίας και αποτελούν μια μακροχρόνια επένδυση με υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα.
Αντλίες Θερμότητας – Μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα και γρήγορα σε κάθε τύπο σπιτιού σε νέα ή υφιστάμενα κτίρια και να συνδεθούν με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης καθώς και με σώματα Fan Coils, όπως επίσης μπορεί να έχει εφαρμογή σε κεντρικά συστήματα θέρμανσης. Η λειτουργία τους μπορεί να συνδυαστεί και με ηλιακό θερμοσίφωνα ελαχιστοποιώντας το κόστος για ζεστό νερό χρήσης καθώς και με φωτοβολταϊκά συστήματα, για μηδενισμό του κόστους θέρμανσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Αντλίες Θερμότητας είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον σύστημα θέρμανσης μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα: πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τον λέβητα πετρελαίου και αερίου, έχει τον καλύτερο βαθμό απόδοσης καθώς η 1 kWh ενέργειας μετατρέπεται σε 3 έως 5 kWh θέρμανσης ενώ η 1 kWh πετρελαίου μετατρέπεται σε 0,8 kWh θέρμανσης.
Επιπλέον, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι γαιάνθρακες, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από την αντλία θερμότητας παράγεται από ένα μίγμα καυσίμων, το οποίο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς το 2021 το 41,5%* της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παράχθηκε από ΑΠΕ.
Η ΔΕΗ κατανοώντας την ανάγκη για βιώσιμες και εξατομικευμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους προσφέρει το ΔΕΗ myEnergy HeatPump, την ολοκληρωμένη λύση με εξειδικευμένη συμβουλευτική, 500€ επιβράβευση για την αγορά Αντλίας Θερμότητας με προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ και πράσινο ρεύμα επιλέγοντας την πρόσθετη υπηρεσία Green Pass.
Μέσω της ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής που μπορείτε να βρείτε στο https://heatpumps.dei.gr, θα βρείτε πληροφορίες για τον τύπο αντλίας θερμότητας που ταιριάζει στις ανάγκες του σπιτιού σας καθώς και για τα αναμενόμενα οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα έχετε από την εγκατάστασή της.
ΔΕΗ: Ποιες ώρες θα πληρώνουμε φθηνότερο ρεύμα
Από την 1η Νοεμβρίου θα ξεκίνησε το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος.
Συγκεκριμένα το ωράριο από 1 Νοεμβρίου 2022 έως 30 Απριλίου 2023, είναι:
02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.
02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών. Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00.
Σημειώνεται ότι το συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00 όλο το έτος) δεν εφαρμόζεται πλέον σε νέους καταναλωτές και εξακολουθεί να ισχύει μόνο στους καταναλωτές οι οποίοι το έχουν ήδη. Οι καταναλωτές που έχουν το συνεχές ωράριο μπορούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό, εφόσον το επιθυμούν, δεν μπορούν, όμως, να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.
8 στους 10 Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα
Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πολίτες παραδέχονται ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια στο σπίτι τους από αυτήν που έχουν πραγματικά ανάγκη, λόγω του σημερινού υψηλού κόστους. Μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι καταφέρνουν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος εγκαίρως χωρίς δυσκολίες -παρά τις επιδοτήσεις-, ενώ οι μισοί αποδεικνύονται συνεπείς μεν, αλλά «με ορισμένες δυσκολίες» δε.
Το 83% δηλώνει ότι οι συνέπειες της αύξησης των τιμών ενέργειας έχουν σχετικά ή πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην προσωπική του ζωή, ενώ το 71% εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση επηρεάζει -αρνητικά- την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση, που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ σε συνεργασία με την Prorata και παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο -και αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ- Χάρη Δούκα, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του ΕΜΠ.
Αναφορικά με τους υπαίτιους για τις αυξήσεις των τιμών, το 29% των ερωτηθέντων υποδεικνύει τη Ρωσία, το 25% την ελληνική κυβέρνηση, ενώ στην τρίτη θέση με 20% «ισοβαθμούν» η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ιδιωτικές εταιρείες/προμηθευτές ενέργειας. Τέλος, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πάνω από οκτώ στους δέκα αξιολογούν ως σημαντικό και πάρα πολύ σημαντικό το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Το 78% δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή. Μερίδιο ευθύνης για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, η Ε.Ε., αλλά και οι πολίτες ατομικά.
Αν και τα νοικοκυριά πιστεύουν στις ΑΠΕ και εμφανίζονται ιδιαίτερα ενημερωμένα για την αιολική και ακόμα περισσότερο για τη φωτοβολταϊκή ηλιακή ενέργεια, εντούτοις το 53% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επενδύσει σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας στο σπίτι του. Ως κύριο λόγο η πλειονότητα (το 63%) αναφέρει το υψηλό κόστος του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων.
Το υψηλό κόστος εξάλλου αναδεικνύεται ως βασικότερος αποτρεπτικός
Το 48% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πτώση της τιμής του εξοπλισμού ή των έργων θα τους ενθάρρυνε να επενδύσουν σε ΑΠΕ, ενώ το 38% ζητά αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης (φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια κ.λπ.).
Εντύπωση προκαλεί τέλος ότι στην ερώτηση «με ποιες πρακτικές μπορούν οι επιχειρήσεις να συμβάλλουν στην ανάσχεση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής;», το 73% απαντά αναμενόμενα μέσα από την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους από ΑΠΕ , αλλά μόλις το 31% αναφέρει την προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η εξοικονόμηση δεν έχει ακόμα «ριζωθεί» στην κουλτούρα των Ελλήνων.
πηγη kalimera-ellada.gr