Οι Κυκλάδες είναι από άκρη σ’ άκρη γεμάτες εκκλησίες και μοναστήρια. Άλλα πιο κεντρικά και άλλα που μοιάζουν να κρέμονται στα βράχια. Μπορεί ακόμη να δεις εκκλησάκια μέσα σε σπηλιές τα οποία μπορείς να προσεγγίσεις μόνο από τη θάλασσα. Με την ευκαιρία, δείτε το συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής.
Ένα νησί από αυτά που έχουν πολλές εκκλησίες και καλοδιατηρημένες είναι η Νάξος. Η πιο ιστορική εκκλησία από τις περίπου 130 βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται στη Νάξο είναι η Παναγία η Δροσιανή. Ξεχωρίζει και από τους κατοίκους και από τους επισκέπτες.
Παναγία Δροσιανή: Η πιο ιστορική εκκλησία της Νάξου
Η Παναγία η Δροσιανή, είναι ένας από τους ομορφότερους και αρχαιότερους βυζαντινούς ναούς όχι μόνο στη Νάξο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα μικρό αλλά γραφικό εκκλησάκι ανάμεσα από τα χωριά Μονή και Χαλκί.
Ο ναός κατά το παρελθόν υπήρξε καθολικό μοναστήρι και έχει μοναδική αρχιτεκτονική. Είναι κτισμένος με γυμνή λιθοδομή, τρίκογχο κωνικό δώμα με τρούλο και τρία μονόχωρα παρακλήσσια με τρούλους στη βόρεια πλευρά. Κάποιες από τις τοιχογραφίες που έχουν καταφέρει να διασωθούν χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα. Μάλιστα οι ειδικοί τις θεωρούν ως τις παλαιότερες των Βαλκανίων.
Η πιο γνωστή από αυτές είναι μια διπλή παράσταση στον Τρούλο του ναού που παρουσιάζει τον Ιησού Χριστό σε μικρότερη ηλικία, σχεδόν αμούστακο και στη συνέχεια ως ενήλικο άντρα. Οι υπόλοιπες που διασώζονται αξιολογούνται κατά τον 11ο αιώνα έως τον 14ο αιώνα.
Επιπλέον μέσα στην εκκλησία διασώζονται το μαρμάρινο τέμπλο, οι μαρμάρινοι κηροστάτες αλλά και η η παλιά εικόνα της Παναγίας Δροσιανής. Για την οποία κατά τους αιώνες έχουν υπάρξει πολλοί θρύλοι και παραδόσεις.
Μία εκδοχή του ονόματος υπήρξε διότι η εικόνα ίδρωνε κάθε φορά που οι κάτοικοι της Μονής απειλούνταν από κάποιο κίνδυνο. Ακόμη μία εκδοχή που υπάρχει είναι ότι, η Παναγία ευλόγησε με τη χάρη της τον τόπο, χαρίζοντας του πολλά νερά και για αυτό το μέρος είναι δροσερό.
Τέλος ιδιαίτερη αρχιτεκτονική έχουν και τα υπόλοιπα παρεκκλήσια τα οποία την περιβάλλουν στη βόρεια πλευρά. Δύο από αυτά έχουν τετράγωνους τρούλους. Έπίσης χαρακτηριστικό είναι και το μικρό κοιμητήριο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του ναού.
Η βυζαντινή εκκλησία βρίσκεται σε απόσταση 30 λεπτών από την πόλη (χώρα) του νησιού μέσα από τον δρόμο που περνάει από τα χωριά και την ενδοχώρα της Νάξου.
Αν θέλεις να κάνεις μια στάση στη διαδρομή σου αξίζει να επισκεφθείς το χωριό Χαλκί, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της επονομαζόμενης Τραγαίας. Απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα. Η Νάξος γενικά θα σου αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις αν δεν το έχει κάνει ήδη από προηγούμενο ταξίδι σου εκεί…