Οι ειδικοί δεν αποκλείουν μες στον χειμώνα ένα μπλάκ άουτ στην κινητή τηλεφωνία, σε περίπτωση που οι μαζικές διακοπές ρεύματος εξουδετερώσουν τα δίκτυα σύμφωνα με το Reuters.
Μπορεί κάποτε να φαινόταν αδιανόητο, ωστόσο, φέτος το χειμώνα τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να πέσουν σε όλη την Ευρώπη εάν οι διακοπές ρεύματος εξουδετερώσουν τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε όλη την περιοχή.
Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις πιθανότητες για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώνεται από το κλείσιμο πολλών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για συντήρηση.
Αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών λένε ότι φοβούνται ότι ένας βαρύς χειμώνας θα βάλει σε δοκιμασία την υποδομή των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσαν τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών, αυξάνοντας την προοπτική διακοπών της κινητής τηλεφωνίας.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος καταλήξουν να εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι απλωμένες σε όλη την επικράτειά τους.
Η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Την ίδια στιγμή, NOKIA και Ericsson συνεργάζονται με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να δουν τι θα κάνουν σε περίπτωση έλλειψης ρεύματος, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
«Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ευρώπη πρέπει να αναθεωρήσουν τα δίκτυά τους για να μειώσουν την επιπλέον κατανάλωση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους», δήλωσαν στο μεταξύ τα στελέχη των τηλεπικοινωνιών.
Για να εξοικονομήσουν ενέργεια, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν λογισμικό για να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, δηλαδή να βάζουν τους πύργους σε «sleep mode» όταν δεν χρησιμοποιούνται και να απενεργοποιούν διαφορετικές ζώνες φάσματος, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται επίσης με τις κυβερνήσεις για να ελέγξουν εάν υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών, σημειώνει το Reuters ενώ σε λίγο καιρό θα ξέρουμε αν τελικά τα κινητά μας τηλέφωνα θα κλέισουν.
Πηγή: Reuters