Ο σεισμός της Κρήτης φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή, αφού ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε ξανά και προειδοποίησε για νέα δόνηση μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο αυτή την φορά στη Θήβα.
Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Mega, ότι το ρήγμα της περιοχής δεν συνδέεται με τα ρήγματα σε Αταλάντη και Αλκυονίδες. «Το ρήγμα της Θήβας έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν έχει το μέγεθος που έχουν τα άλλα δύο ρήγματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε να κάνουμε στη Θήβα με μια συστάδα ρηγμάτων, είναι πολλά μαζί, δεν είναι ένα και τα οποία δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Και τους δίνουν αυτούς τους σεισμούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Αναφορικά με το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να δώσει η περιοχή, είπε ότι ένας μεγάλος σεισμός δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, τονίζοντας ότι τα ρήγματα είναι μικρά και δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 6 Ρίχτερ. «Δεν αποκλείεται όμως ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ» σημείωσε.
Οι 4 επικίνδυνες περιοχές που απασχολούν τους σεισμολόγους
Για τους σεισμούς και τη δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο ειδικός εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα.
«Οι σεισμοί στη Νίσυρο είναι τεκτονικοί. Η ακολουθία είναι από πέρυσι, πάνω σε ένα τεκτονικό ρήγμα. ο μεγαλύτερος σεισμός της ακολουθίας είναι ένας σεισμός ήταν τον Ιούνιο με 5,7 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 4,4 Ρίχτερ και ξύπνησε τους κατοίκους γιατί έγινε τη νύχτα. Σε μια ώρα είχανε τρεις δονήσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Χουλιάρας.
«Αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερις πηγές που είναι ενεργές, με μικρούς σεισμούς, για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί κάτοικοι από μικρούς σεισμούς στην περιοχή της Νισύρου, της Θήβας, στην Κρήτη και στην περιοχή της Ναυπάκτου, στο Αίγιο. Ευτυχώς ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε φέτος, τα 7 Ρίχτερ στη Σάμο, μας έχουν αφήσει ήσυχους, γιατί από εκεί περιμέναμε αλλεπάλληλους μετασεισμούς των 5 Ρίχτερ», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την παρατεταμένη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη Θήβα.
«Δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Δεν πρέπει να συνδέουμε όλα τα γεγονότα σε όλη την επικράτεια, γιατί κάθε μέρα σε 30 – 40 σημεία της χώρας καταγράφουμε σεισμούς. Δεν είναι ανησυχητικά αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει τακτική σεισμικότητα. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η σεισμική ακολουθία της Κρήτης».
Ο σεισμολόγος τόνισε ότι «μετά από την ισχυρή δόνηση, θα μας δείξει μια σχετική ύφεση η οποία μέρα με την ημέρα, σταδιακά, θα μειώνονται οι αριθμοί των σεισμών. Που και που θα κάνει κανένα σεισμό 4 και 5 βαθμών Ρίχτερ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι τα κτίρια. Οι μικρές δονήσεις θα τα καταπονούν και εκεί είναι το τεράστιο πρόβλημα».
Παράλληλα, επεσήμανε πως το πρόβλημα της αποκατάστασης των σπιτιών στο Αρκαλοχώρι είναι πολύ μεγάλο γιατί δεν μπορούν οι μηχανικοί να επέμβουν λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας.