Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που φορτώθηκε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020, είναι ότι ο τουρισμός έφερε τέτοιο ιικό φορτίο στη χώρα που η κατάσταση με τον κορωνοϊό ξέφυγε.
Δεν είναι μόνο ότι υπήρχαν περιπτώσεις τουριστών που είχαν τον ιό και δεν το γνώριζαν. Είναι κι ότι αρκετοί από τους μη νοσούντες, μπήκαν στη χώρα καθαροί, αλλά στο πρώτο σημείο εισαγωγής ήρθαν σε επαφή με άτομα που τον είχαν και τον κόλλησαν εδώ.
Ήταν αρκετά σύνηθες τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα οδικώς από τις όμορες χώρες, να μένουν για 1-2 βράδια στην πρώτη πόλη που εισέρχονταν και στη συνέχεια να διασπείρονται σε νησιά. Αν κάποιος είχε κολλήσει τον ιό στην πρώτη πόλη, μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα, αν δεν ήταν ασυμπτωματικός, θα είχε φτάσει ήδη σε δεύτερη πόλη και η κατάσταση θα ήταν εκτός ελέγχου.
Ελπίζοντας πως το ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση έχει πάρει κάποια μαθήματα, έστω στο κομμάτι του τουρισμού που αποτελεί αυτή τη στιγμή ξεκάθαρη προτεραιότητα θωράκισης εν όψει της θερινής σεζόν που ξεκινάει σε περίπου 3 εβδομάδες, το 2021 λογικά θα εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο.
Πέραν του ότι η χώρα έχει υπογράψει συμφωνίες με άλλα κράτη για τουριστικές ανταλλαγές που θα βασίζονται στον εμβολιασμό, θα αφορούν δηλαδή ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και φέρουν πιστοποιητικό, υπάρχει κι ένα στρατηγικό σχέδιο να θωρακιστούν τα σύνορα και οι παραμεθόριες περιοχές.
Το Καστελόριζο είναι μια περίπτωση που ήδη κάνει το γύρο του ευρωπαϊκού κόσμου. Το 2020 το νησί ακούστηκε περισσότερο απ΄όλα λόγω των NAVTEX του τουρκικού στόλου, αλλά ακόμα και στην κρίσιμη περίοδο του Αυγούστου, υπήρξαν ημέρες με έντονη τουριστική κίνηση σε πείσμα του φόβου που καλλιεργείτο και ως ένδειξη στήριξης ενός ταλαιπωρημένου τόπου.
Το 2021 το νησί αποτελεί και πάλι φάρο ελληνικού τουρισμού αφού οι περίπου 500 κάτοικοι του έχουν κάνει όλοι και τις 2 δόσεις του εμβολίου από τις 21 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υποδεχτούν τουριστικές ροές, ιδίως από το Ισραήλ που είναι κοντά και φυσικά και από τα παράλια της Τουρκίας, με τα οποία υπάρχουν ούτως ή άλλως εμπορικές συναλλαγές.
Η κατάσταση του νησιού δημιούργησε ήδη την πρώτη καλή έξωθεν μαρτυρία, με την ιταλική Corriere della Sera να συμβάλλει στην προώθηση του και να μην αμελεί να αναφέρει πως πρόκειται για το μέρος που γυρίστηκε η ταινία Mediterraneo.
Αν λάβουμε υπ΄όψιν τις εξαγγελίες του υπουργού Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, στην κουβέντα του με περιφερειάρχες, δημάρχους κι αντιδημάρχους από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ότι δηλαδή έχει συγκροτηθεί ένα 10ετές πλάνο για τον ελληνικό τουρισμό που έχει στηθεί ώστε να μην επηρεαστεί από ενδεχόμενο νέας πανδημίας ή άλλου αστάθμητου παράγοντα τέτοιου μεγέθους, τότε μπορούμε να πούμε πως το Καστελόριζο είναι η πρώτη φάση του σχεδίου.
Ήδη σε πάρα πολλές χώρες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις κρατήσεις. Στη Βρετανία για παράδειγμα, υπήρξε 96% αύξηση κρατήσεων προς την Ελλάδα μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Skyscanner.
Αντιλαμβανόμενοι ένα κλίμα υψηλής προτίμησης της χώρας στους προορισμούς της Μεσογείου και της νότιας Ευρώπης, οι υπεύθυνοι στη χάραξη τουριστικής πολιτικής έχουν χτίσει το πλάνο τους πάνω σε 3 άξονες. Ανάμεσα τους είναι η γεφύρωση της πολιτείας με ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ώστε να υπάρχει μια συνεννόηση και συνεργασία, κυρίως στο κομμάτι της προώθησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος με το Καστελόριζο σε επίπεδο εμβολιασμών, αναμένεται να κινηθούν και άλλες περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον κοντά στα σύνορα, ιδίως τα νησιά.
πηγη: menshouse.gr