Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η κλιματική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Ακόμη, με αφορμή τόσο την επικείμενη ετήσια ομιλία της προέδρου της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ένωσης, όσο και τη Σύνοδο Κορυφής των εννέα μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED9EU) τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη από τις μεσογειακές χώρες πρωτοβουλιών για την κλιματική κρίση, με έμφαση στις δασικές πυρκαγιές. Ωστόσο συναγερμός έχει σημάνει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω πυροβολισμών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα αποτραπεί η μαζική εισροή προσφύγων από το Αφγανιστάν»
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ά Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. «Διανύουμε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις, ειδικά στο μέτωπο του μεταναστευτικού, όπου πιστεύω ότι κάνουμε το καθήκον μας, προστατεύοντας τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι επίσης και σύνορα της Ευρώπης, πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στο διάλογο που είχε με την κα Metsola.
Αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις που συνδέονται με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό που επιχειρήθηκε στο παρελθόν, δηλαδή η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων, θα αποτραπεί όπως και τότε: «Καταφέραμε να το αποτρέψουμε και θα συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική και στο μέλλον» επισήμανε.
Να περιοριστούν οι ροές κοντά στο Αφγανιστάν
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «είναι σημαντικό, ιδίως όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, να στηρίξουμε (ως ΕΕ) τις χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόσθετες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πιστεύω ότι έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Αφγανιστάν», επεσήμανε.
Σκληρή δουλειά
«Οι τελευταίες μέρες ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να διαπιστώσω από κοντά τη σκληρή δουλειά που κάνετε εσείς, η κυβέρνησή σας και οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζοντας αυτές τις πρωτοφανείς προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Metsola.
«Και το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα: H Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και με τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής που επωμίζονται μια ευρωπαϊκή ευθύνη» ανέφερε η Ά Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση το συντομότερο δυνατό. Αυτό επιδιώξαμε, καθώς (το Σύμφωνο) θα θέσει τις αξίες που αναφέραμε, αλλά και την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την έκφραση της αλληλεγγύης σε απτή βάση, ώστε οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών τελικά να γεφυρωθούν» ανέφερε.
Συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο
Τόνισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας «σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς παράγοντες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, και βιώνουν αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία που βλέπουμε, να αναζητήσουν προστασία στις χώρες της περιοχής».
Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε με την άποψη αυτή τονίζοντας ότι αυτό πρέπει «να επιτευχθεί με ασφαλή, ανθρώπινο και οργανωμένο τρόπο». Στη συνάντηση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.