Η έκτακτη επιταγή που αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφορά και το κόστος ενέργειας και βενζίνης
Το πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα σκιαγράφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα». Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων.
Για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, σημείωσε ότι όχι απλώς θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη, αλλά θα ενισχυθεί.
Σε ό,τι αφορά στην τιμή της βενζίνης τόνισε ότι «έχει ξεφύγει επικίνδυνα» επισημαίνοντας ότι δε θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων» κι επιβεβαιώνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων.
Σε σημερινό δημοσίευμά της, η Καθημερινή αναφέρει ότι στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και η επιδότηση για τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η ελάφρυνση δε θα αφορά στην οριζόντια μείωση φόρου, λόγω του δημοσιονομικού κόστους, αλλά θα στοχεύει στους οικονομικά ασθενέστερους.
Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η έκτακτη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στα νοικοκυριά, η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». «Ένα μεγάλο κομμάτι των απωλειών να αντικατασταθούν και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις», επισήμανε.
Σφοδρά πυρά όμως εξαπέλυσε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή εκδήλωσης ενός δεύτερου κύματος λαϊκισμού και αντισυστημικής συμπεριφοράς σαν αυτή που είδαμε πόσο πολύ κόστισε στη χώρα την περασμένη δεκαετία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη δημαγωγία, που θυμώνει τον κόσμο, να βρει πρόσφορο πεδίο».
Σχολίασε δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Δεν μπορεί να ερμηνεύσει το μέγεθος της κρίσης από το μένος του στον Μητσοτάκη. Είτε έχει τεράστια άγνοια είτε ο λόγος του χαρακτηρίζεται από τεράστιο βαθμό υποκρισίας.
Και τα δύο είναι απαράδεκτα για τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως έκανε και στην πανδημία, έτσι και τώρα, δημαγωγεί, ψευδολογεί και προτείνει πράγματα ανεφάρμοστα και δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος», ανέφερε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η Ελλάδα πηγαίνει με αυτοπεποίθηση στη συνάντηση αυτή, γιατί τα τελευταία δύο χρόνια το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι θέσεις της χώρας ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο».
Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Γιάννης Οικονόμου
Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας
Θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, σε συνδυασμό και με τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, για να μετριάσουμε αυτές τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το εισόδημά του, με την αντιμετώπιση βασικών του αναγκών. Δυσκολίες που τις βλέπουμε μέρα με τη μέρα να γιγαντώνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η διεθνής πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, εκεί που διαμορφώνονται, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης, όχι μόνο ενδιαφέροντος, από ξένα Μέσα, ξένες προσωπικότητες, ηγέτες κλπ, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στη Γαλλία. Λένε κάποιοι διάφορα ανεφάρμοστα και απίστευτα πράγματα. Σου λένε «γιατί δεν βάζει η Ελλάδα μόνη της πλαφόν». Μα, το πλαφόν πρέπει να μπει εκεί που διαμορφώνεται η τιμή. Όταν δεν είσαι παραγωγός φυσικού αερίου, θα έρθεις να επιδοτήσεις τη διαφορά με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Θα «κυνηγάς και την ουρά σου», δεν θα έχεις αποτέλεσμα.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός και στην επιστολή του, αλλά και στην τοποθέτησή του, που συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα, εδώ είχαμε μια τεράστια στρέβλωση στη λειτουργία της αγορά διεθνώς. Η Ευρώπη, λοιπόν, οφείλει να μην παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια.
Μόλις είδαν οι αγορές ότι υπάρχει μια κινητικότητα στην ουσία, στον πυρήνα του προβλήματος, αντέδρασαν θετικά, πήγε προς τα κάτω η τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, πρέπει να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και να συνδυαστεί με μια σειρά κι άλλων ενεργειών που έχουν να κάνουν συνολικά με τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς διεθνώς.
Οι παροχές, θα συνεχίσουν την οριζόντια στήριξη και θα την ενισχύσουν. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουν δοθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ. Από την πρώτη στιγμή γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις. Θα συνεχιστεί αυτό και το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την οριζόντια στήριξη. Αλλά, δεν θα μείνουμε μόνο εκεί. Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των απωλειών να αντικατασταθεί. Θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις. Κυρίως σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι. Γίνεται τεράστια προσπάθεια να δούμε πόσο περισσότερους μπορούμε να συμπεριλάβουμε. Διότι εδώ πλέον οι δυσκολίες δεν είναι μόνο στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκεί είναι τεράστιες και μεγάλες, αλλά και η οικογένεια που έχει παιδιά, που πληρώνει φροντιστήρια, που τα παιδιά σπουδάζουν σε άλλη πόλη, όλος αυτός ο κόσμος περνάει δύσκολα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν περισσότερων, χωρίς να λέμε ψέματα στον κόσμο. Καμία Κυβέρνηση πουθενά, δεν μπορεί να μηδενίσει αυτές τις επιπτώσεις. Κλονίζεται συθέμελα η παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό η Ευρώπη οφείλει να δώσει ριζοσπαστικές απαντήσεις και λύσεις.
Η οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ρεύμα που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και κλιμακώνεται μήνα με το μήνα, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Θα τη χρηματοδοτεί η Κυβέρνηση, θα τη χρηματοδοτεί η Δ.Ε.Η., που κάποιοι λένε ότι έχει υπερκέρδη. Οκτακόσια εκατομμύρια έχει δώσει η Δ.Ε.Η., ήδη. Και αυτό γιατί απέφυγε τη χρεοκοπία, στην οποία την οδηγούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Οι τιμές στη βενζίνη ξεφεύγουν επικίνδυνα. Πρόκειται για μία δαπάνη, η οποία στην ουσία αφορά τους πάντες και ως ένα βαθμό είναι μη ελαστική, καθώς είναι αναγκαία για να πάει ο άλλος στη δουλειά του, για να μεταφερθούν αγαθά. Είναι σαφές ότι δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των παρεμβάσεών μας, πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων για να νιώσει ο κόσμος και εκεί τη στήριξη για το μετριασμό των επιπτώσεων.
Θα έχουμε καλή είδηση για το σύνολο των τομέων της αγοράς, καθώς οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες, γίνονται ανυπέρβλητες. Με τρόπους στεχευμένους, με τρόπους καλά μετρημένους και σχεδιασμένους θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό είναι που είπε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός.
Μέσα στις επόμενες ημέρες -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Θα είναι ουσιαστική βοήθεια και συνδρομή στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτοί που λένε εύκολες κουβέντες «μειώστε το ένα, ρίξτε το άλλο», δεν λένε ότι από τα έσοδα αυτά στηρίζεται το κοινωνικό Κράτος, η πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων, οι παροχές στην υγεία. Αν όλα αυτά τα έσοδα τα μηδενίζαμε ξαφνικά, από ποΎ θα στηριζόταν το κοινωνικό κράτος; Θα έρχονταν και θα έβαζαν καινούργιους φόρους η θα δανείζονταν για να πάει ξανά το χρέος στα ύψη και να το επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος;
Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο
Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από το Παρίσι. Έχουμε σειρά συσκέψεων προετοιμασίας της αυριανής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, με τον Πατριάρχη στην αρχή και με τον Τούρκο Πρόεδρο στη συνέχεια. Είναι μία πολύ σημαντική συζήτηση. Νομίζω, αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος μέσα σε αυτό που έχει διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, πόσο σημαντική είναι όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά συνολικότερα για τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η συζήτηση αύριο στην Τουρκία.
Η Ελλάδα πηγαίνει με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση στη συνάντηση αυτή για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι τα τελευταία δύο χρόνια, το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.. Δεύτερον, διότι οι θέσεις της χώρας, ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο. Και τρίτον, διότι η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο υπό τη σκιά των όσων δραματικών συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά με όλο τον κόσμο να έχει τεθεί με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο στην καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, κάθε μορφής επεκτατισμού, απέναντι σε οτιδήποτε καταλύει τη διεθνή νομιμότητα.
Για εκλογές
Η άποψη του Πρωθυπουργού και το πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι το συμφέρον του κόσμου και της Πατρίδας. Αυτήν την ώρα διαχειριζόμαστε μια επιπλέον τεράστια εξωγενή κρίση. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα, θέλει να εμπεδώσουμε ακόμη περισσότερο ένα αίσθημα ασφαλείας. Νιώθει τις επιπτώσεις του πολέμου στην καθημερινότητά του, στη ζωή του. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με τον εκλογικό νόμο που υπάρχει και θα τις κερδίσει ο Πρωθυπουργός.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι στον αστερισμό του τριημέρου που έκανε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη. Δεν μπορεί να καταλάβει το διεθνές πεδίο. Από το μένος του για τον Μητσοτάκη, δεν μπορεί να ερμηνεύσει το μέγεθος της κρίσης και δεν μπορεί οι προτάσεις του να είναι προσαρμοσμένες στα μεγάλα διακυβεύματα που παγκοσμίως εξελίσσονται. Είτε έχει τεράστια άγνοια και αυτός και το επιτελείο του για την αιτία της εξωγενούς κρίσης που περνάμε, είτε ο λόγος του χαρακτηρίζεται από τεράστιο βαθμό υποκρισίας. Και τα δύο είναι απαράδεκτα για το θεσμικό ρόλο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Όπως έκανε και στην κρίση της πανδημίας, έτσι και τώρα, ο κ. Τσίπρας δημαγωγεί, ψευδολογεί. Δεν θέλει ουσιαστικά, με προτάσεις οι οποίες να μπορούν να τεκμηριωθούν, να έρθει να συζητήσουμε για το τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Λέει πράγματα που μπορεί να ακούγονται ευχάριστα, αλλά στην ουσία είναι ανεφάρμοστα και δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος.
Οποιοσδήποτε ζει σε αυτή τη χώρα αντιλαμβάνεται ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με αυτά που συμβαίνουν, η συζήτηση θα έπρεπε να γίνεται για το πως η χώρα θα θωρακιστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις. Από τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, τη μια ακούμε ότι η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, την άλλη πως είναι πρώτο κόμμα και καλπάζει προς στην εξουσία, την τρίτη ότι υπάρχουν «λεφτοδεντρα» και εύκολες λύσεις που θα μπορούσε με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως έλεγε και παλαιότερα, να λύσει όλα τα προβλήματα. Η κοινωνία ακούει και συγκρίνει. Χθες έβλεπε έναν Πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί στη Σύνοδο Κορυφής για να βρεθεί πανευρωπαϊκή λύση σε μια πρωτόγνωρη για την Ευρώπη κρίση και από την άλλη έναν πολιτικό Αρχηγό μέσα σε αυτό το περιβάλλον να λέει κάντε εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αυτό που έχει στο μυαλό του είναι να αξιοποιεί κάθε μέρα που περνά για να κάνει την Ελλάδα δυνατότερη, να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις και να συνεχίζουμε μια πολιτική που εξασφαλίζει στην Ελλάδα δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Από εκεί και πέρα οι Έλληνες δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε ιστορικά αφελείς. Έχουν μνήμη, ξέρουν τι πέρασαν, έχουν και γνώση. Καταλαβαίνουν τι θα συνέβαινε αν σήμερα για παράδειγμα είχαμε μια Κυβέρνηση που ήταν Υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος με τις γνωστές προτιμήσεις και σχέσεις του στο διεθνές περιβάλλον. Γνωρίζει και καταλαβαίνει ποιοι είναι αυτοί που μπορούν σε αυτό το πολύ ανήσυχο, ασταθές διεθνές περιβάλλον με την πολιτική, με την παρουσία τους, με τις πράξεις τους, να σταθούν στο πλευρό της κοινωνίας και να οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Ο κ. Τσιπρας πάει στη Βουλή και κάνει αυτήν την αντιπολίτευση, μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, την ώρα που ξέρει ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί και να του απαντήσει.
Είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή εκδήλωσης ενός δεύτερου κύματος λαϊκισμού και αντισυστημικής συμπεριφοράς σαν κι αυτή που είδαμε πόσο πολύ κόστισε στη χώρα την περασμένη δεκαετία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη δημαγωγία, τις αερολογίες που οδηγούν στα άκρα, να βρουν πρόσφορο πεδίο. Πρέπει να αντιδράσουμε συνολικά σε αυτό.
www.tilestwra.com