Και ενώ η χώρα φλέγεται και η πύρινη λαίλαπα έχει κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε Πάρνηθα, Εύβοια, Πελοπόννησο και αλλού, η Αθήνα προγραμματίζει την αγορά σύγχρονων πτητικών μέσων πυρόσβεσης και μη επανδρωμένων drones, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης: Το κόστος θα ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ, με το σχετικό πρόγραμμα να ξεκινά από φέτος και να ολοκληρώνεται έως το 2025.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Drones για επιτήρηση δασικών εκτάσεων, αγορά αμφίβιων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, όπως και αναβάθμιση υφιστάμενων πτητικών μέσων πυρόσβεσης, περιλαμβάνει το σχέδιο για την ενίσχυση του στόλου που έχει σήμερα στην κατοχή της η χώρα μας για την κατάσβεση πυρκαγιών. Σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκριναν η Κομισιόν και η Βουλή των Ελλήνων, στη μάχη της πυρόσβεσης σχεδιάζεται να ριχθούν:
Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – UAV (Drones) για αεροπορική επιτήρηση
Προβλέπεται η Αγορά και λειτουργία μη επανδρωμένων οχημάτων σταθερής πτέρυγας- UAV (Drones) που θα χρησιμοποιούνται για αεροπορική επιτήρηση, εικόνες κ.λπ. Θα επικοινωνούν με το επιχειρησιακό κέντρο επιτήρησης, προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Σήμερα για εναέρια επιτήρηση μπορεί χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα, αλλά είναι πολύ δαπανηρό. Σύμφωνα με τον φάκελο τεκμηρίωσης που συνοδεύει την χρηματοδότηση του μέτρου, «τα μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών παρέχουν την ιδανική λύση στα προβλήματα και περιορισμούς που αντιμετωπίζουν άλλες μέθοδοι επιτήρησης». Συγκεκριμένα, η παρακολούθηση με drone παρουσιάζει μια ευκολότερη, γρηγορότερη και φθηνότερη μέθοδος που πλεονεκτεί και σε πολλά ακόμα σημεία, έναντι ελικοπτέρων και αεροπλάνων. Για παράδειγμα, όπως τονίζεται, τα drones μπορούν:
- να εισέλθουν σε στενούς και περιορισμένους χώρους,
- να παράγουν ελάχιστο θόρυβο
- να εξοπλιστούν με κάμερες νυχτερινής όρασης και θερμικούς αισθητήρες, επιτρέποντάς τους να παρέχουν εικόνες που το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να εντοπίσει.
- να καλύψουν γρήγορα μεγάλες και δυσπρόσιτες περιοχές.
Η επένδυση περιλαμβάνει την αγορά drones όπως τα εξής:
● Τα drones ERE95 Pro, τα οποία έχουν μέγιστη ικανότητα ωφέλιμου φορτίου 10 κιλά, μπορούν να λειτουργήσουν για περισσότερα από 60 λεπτά και μπορούν να φτάσουν ταχύτητα έως και 100 χλμ./ώρα για την καθημερινή επιτήρηση περιοχών «κόκκινης ζώνης».
● Τα drones ERE 125 και ERE 150, έχουν σχεδιαστεί για:
να είναι ανθεκτικά σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας
να μην επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες
να μεταφέρουν φορτίο σε επιχειρήσεις διάσωσης κατά τη διάρκεια καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και πυρκαγιές. Τα ERE125 έχουν μέγιστο βάρος 36kg, φορτίο σχεδόν 8kg και διάρκεια πτήσης σχεδόν 25 λεπτά ενώ τα ERE150με μέγιστο βάρος 38,5kg, έχουν ικανότητα ωφέλιμου φορτίου 15 κιλών και διάρκεια πτήσης 45 λεπτά.
Επιπλέον τέτοια Drones σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν και για την σπορά ή αναδάσωση δυσπρόσιτων καμένων περιοχών.
Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair CL415 σε CL515
Η επένδυση περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέων κινητήρων, ψηφιακών ηλεκτρονικών και νέα εξαρτήματα σε 7 Canadair τύπου CL415, με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους σε CL515 . Αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την εγκατάσταση, δοκιμή και πιστοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος Line Fusion, βασισμένο στις ανάγκες που έχουν εντοπιστεί από τους ειδικούς όσον αφορά την κατάσβεση πυρκαγιάς με πτητικά μέσα. Με αναβαθμισμένα συστήματα θα παρέχουν καλύτερη διεύθυνση πτήσης, σύστημα διαχείρισης πτήσεων, σύστημα προειδοποίησης για ευαισθητοποίηση του εδάφους, ή και συνθετική όραση. Νέες επιλογές έχουν επίσης εισαχθεί όπως:
- δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών,
- ραντάρ καιρού,
- αυτόματος πιλότος
- παρακολούθηση και αναφορά δεδομένων πτήσης από τη θυγατρική της ACR Electronics Latitude Technologies.
Νέες βελτιώσεις περιλαμβάνουν:
- Βελτιώσεις εξαρτημάτων για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων παλαιότητας του στόλου,
- Βελτιωμένη προστασία από τη σκουριά
- Σύστημα κλιματισμού.
Αγορά 2 ελικοπτέρων Sikorsky/ Erickson S-64 Skycrane
Το Sikorsky/ Erickson S-64 Aircrane είναι ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου που μπορεί να σηκώσει περισσότερους από 11 τόνους εξωτερικών φορτίων όπως οχήματα, εμπορευματοκιβώτια κ.λπ. Στην Πολιτική Προστασία είναι ιδανικό για γρήγορη χρήση ανάπτυξη υποδομών έκτακτης ανάγκης, όπως νοσοκομεία πεδίου και αντιμετώπιση καταστροφών υποδομές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές. Τα γενικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:
● Πλήρωμα: 3 άτομα (χειριστής, συγκυβερνήτης, χειριστής οπίσθιου ραβδιού που βλέπει προς τα πίσω κατά τη διάρκεια εξωτερικού φορτίου επιχειρήσεων)
● Χωρητικότητα: έως 5 συνολικά άτομα / 20.000 λίβρες (9.100 κιλά) ωφέλιμο φορτίο
● Μήκος: 70 πόδια 3 ίντσες (21,41 μέτρα)
●Ύψος: 18 πόδια 7 ίντσες (5,66 μέτρα)
● Κενό βάρος: 19.234 λίβρες (8.724 κιλά)
● Μέγιστο βάρος απογείωσης: 42.000 λίβρες (19.051 κιλά)
● Μέγιστη ταχύτητα: 109 kn (125 mph, 202 km/h)
● Εμβέλεια: 370 km μέγιστο (καύσιμο και αποθέματα)
● Όριο ύψους πτήσεις (IGE S-64E): 10.600 πόδια (3.200 m)
Αγορά 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Air Tractor για το νησιά
Προμήθεια έντεκα (11) αμφιβίων αεροσκαφών πυρόσβεσης τύπου Air Tractor για αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στα νησιωτικά συμπλέγματα.
Πρόκειται για εύκαμπτους αμφίβιους πυροσβεστήρες A/F 1,5 – 3 τόνων, με χαμηλό κόστος χρήσης και μικρές ανάγκες υποστήριξης.
Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τέτοια αεροσκάφη (802F) ως μία αποτελεσματική, οικονομικά αποδοτική στρατηγική για γρήγορο περιορισμό πυρκαγιών.
Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να ρίξουν παραδώσουν 3.200 γαλόνια για να περιορίσουν μικρές πυρκαγιές με θάμνους (2,5 έως 3,5 στρέμματα) με έναν γύρο επιβραδυντικού.
Μεγαλύτερες πυρκαγιές μπορούν να περιοριστούν με τέσσερα αεροσκάφη 802F.
Εάν υπάρχουν δρόμοι μπορούν να ενσωματωθούν ως γραμμές συγκράτησης.
Τέτοιες ρίψεις πυρόσβεσης επιτρέπουν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες να προσαρμόζουν το επίπεδο απόκρισης στο μέγεθος και στη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.
Η αγορά αφορά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν ειδικούς πλωτήρες ώστε να μπορούν να προσγειωθούν είτε σε παραδοσιακό διάδρομο, είτε επάνω στο νερό.
Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός δύο (2) Super Puma
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις κύριες διαμορφώσεις που έχουν σχεδιαστεί από την Airbus Helicopters για το EC225.
Το κόστος για τα συγκεκριμένα πτητικά μέσα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ως εξής (καθαρή αξία χωρίς ΦΠΑ):
1. Αγορά μη επανδρωμένων εναέριων μέσων – UAV (Drones) για αεροπορική επιτήρηση: 2,5 εκατ. ευρώ.
2. Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair CL415 σε CL515: 29 εκατ. Ευρώ.
3. Αγορά 2 δύο (2) ελικοπτέρων βαρέων ανελκυστήρων Sikorsky/ Erickson S-64 Skycrane: 46 εκατ. ευρώ
4 . Αγορά 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου ελκυστήρα Air για τα νησιά: 35 εκατ. ευρώ.