Ο πόλεμος, η πανδημία και οι υποτονικές αγορές έπληξαν φέτος τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, με τις πιο δραματικές πτώσεις να εντοπίζονται στη Ρωσία και την Κίνα. Η 36η ετήσια λίστα Forbes περιλαμβάνει 2,668 δισεκατομμυριούχους, αναμεσά τους και 4 Έλληνες.
Ο πόλεμος, η πανδημία και οι υποτονικές αγορές έπληξαν φέτος τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου. Υπάρχουν 2.668 από αυτούς στην 36η ετήσια κατάταξη του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, 87 λιγότεροι δηλαδή από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.
Η συνολική τους περιουσία ανέρχεται σε 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, 400 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα δηλαδή από το 2021. Οι πιο δραματικές μειώσεις σημειώθηκαν στη Ρωσία, όπου υπάρχουν 34 λιγότεροι δισεκατομμυριούχοι από πέρυσι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και στην Κίνα, όπου η κυβερνητική καταστολή στις εταιρείες τεχνολογίας «αφαίρεσε» 87 δισεκατομμυριούχους από τη λίστα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Forbes περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι είναι πλουσιότεροι από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ η λίστα περιλαμβάνει και 236 «νεοεισερχόμενους» ανάμεσά τους τους πρώτους δισεκατομμυριούχους απο τα Μπαρμπάντος, τη Βουλγαρία, την Εσθονία και την Ουρουγουάη.
Η γεωγραφική κατανομή του πλούτου
Η Αμερική εξακολουθεί να ηγείται του κόσμου, με 735 δισεκατομμυριούχους συνολικής αξίας 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων για πρώτη φορά. Η Κίνα -με το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ- παραμένει στη δεύτερη θέση, με 607 δισεκατομμυριούχους συνολικής αξίας 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στην Ευρώπη μειώθηκε κάτω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω της πτώσης των χρηματιστηρίων και του πολέμου στην Ουκρανία. Από ένα παγκόσμιο σύνολο 2.668 δισεκατομμυριούχω, η γηραιά ήπειρος μετράει 592 δισεκατομμυριούχους, από 628 πριν από ένα χρόνο. Ο συνδυασμένος πλούτος των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων μειώθηκε από το υψηλότερο σημείο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του περασμένου έτους σε 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους φέτος είναι Γερμανία, με 134 ανθρώπους στη λίστα με συνολική περιουσία ύψους 608 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Γαλλία παραμένει επίσης ένα «hotspot δισεκατομμυριούχων» –ειδικά για τους οίκους πολυτέλειας και τους κολοσσούς της μόδας. ο συνολικός πλούτος των 43 δισεκατομμυριούχων της χώρας έχει αυξηθεί κατά 7% από πέρυσι στα 550 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Σουηδία, εν τω μεταξύ είναι δυνατός «παίκτης» στη λίστα των δισεκατομμυριούων: σε μια χώρα μόλις 10 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν 45 δισεκατομμυριούχοι.
Οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο
1) Έλον Μασκ 219 δισ. δολάρια
Κλάδος: Αυτοκινητοβιομηχανία
Ο Έλον Μασκ εργάζεται για να φέρει επανάσταση στις μεταφορές τόσο στη Γη, μέσω της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla — όσο και στο διάστημα, μέσω της εταιρείας παραγωγής πυραύλων SpaceX.
2) Τζεφ Μπέζος 171 δισ. δολάρια
Κλάδος: Τεχνολογία
Ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon το 1994 από το γκαράζ του στο Σιάτλ. Παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος τον Ιούλιο του 2021.
3) Μπερνάρ Αρνό & Οικογένεια 158 δισ. δολάρια
Κλάδος: Μόδα και λιανική
Ένας από τους κορυφαίους στον τομέα των ειδών πολυτελείας στον κόσμο ο Αρνό επιβλέπει μια αυτοκρατορία 70 εμπορικών σημάτων, ανάμεσά τους η Louis Vuitton και η Sephora.
4) Μπιλ Γκέιτς 129 δισ. δολάρια
Κλάδος: Τεχνολογία
Ο Γκέιτς δημιούργησε την περιουσία του από την εταιρεία λογισμικού Microsoft, πλέον όμως την αντλεί απο άλλες πηγές.Το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του έχει μετατοπιστεί στις επενδύσεις ενέργειας μηδενικών εκπομπών άνθρακα και στη φιλανθρωπία.
5) Γουόρεν Μπάφετ 118 δισεκατομμύρια δολάρια
Κλάδος: Χρηματοοικονομικά & Επενδύσεις
Γνωστός ως «Μάγος της Ομάχα», ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών.
Ακολουθούν οι Λάρι Πέιτζ με 111 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Σεργκέι Μπριν (107 δισεκατομμύρια δολάρια), ο Λάρι Έλισον (106 δισ. δολάρια), ο Στιβ Μπάλμερ (91,4 δισεκατομμύρια δολάρια)και ο Μουκές Αμπάνι (90,7 δισεκατομμύρια δολάρια)
Τέσσερις Έλληνες στη λίστα
Στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes για το 2022, που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό περιοδικό βρίσκονται και 4 Έλληνες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βίκυ Σαφρά (Σαρφάτη), με περιουσία που υπολογίζεται στα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια λαμβάνοντας την 321η θέση έναντι της 339ης θέσης το 2021.
Η 69χρονη που ζει μόνιμα στην Ελβετία και έχει 4 παιδιά, κληρονόμησε την περιουσία της από από τον Λιβανοβραζιλιάνο σύζυγο της, Τζότζεφ Σάφρα, που έφυγε από τη ζωή το 2020, με την οικογένεια να συνεχίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα του Safra Group, στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των κατασκευών.
Δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας και στην 822η της συνολικής λίστας (από την 1.362η θέση το 2021) βρίσκεται ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης, με περιουσία 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών επικεφαλής της Glencore, μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χαλκού παγκοσμίως.
Στην τρίτη θέση μεταξύ Ελλήνων είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, κληρονόμος του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, με περιουσία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στην 1.096η θέση της συνολικής λίστας του Forbes (από την 1.111η το 2021).
Στην τελευταία θέση των ελληνικών «συμμετοχών» στον κατάλογο βρίσκεται ο Βάρδης Βαρδινογιάννης και η οικογένεια του, με επενδύσεις σε σειρά κλάδων, από την ενέργεια έως τον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην 2.076η θέση της λίστας του Forbes (από την 2.141η το 2021).
Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο
Για δεύτερη συνεχή χρονιά στη λίστα του Forbes, η πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη είναι η κληρονόμος της L’Oréal, Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μέγιερς από τη Γαλλία. Με εκτιμώμενη περιουσία 74,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Μπετενκούρ, είναι κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, κατακτώντας τη 14η θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.
Η 68χρονη Γαλλίδα είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της L’Oréal, της μεγαλύτερης εταιρείας καλλυντικών και προϊόντων κοσμετολογίας στον κόσμο, την οποία ίδρυσε ο παππούς της. Βρέθηκε για πρώτη φορά στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2018, μετά το θάνατο της μητέρας της Λιλιάν Μπετενκούρ, της μέχρι τότε πλουσιότερης γυναίκας του πλανήτη.
Οι καλλιτέχνες
Στη λίστα, όχι μόνο ως καλλιτέχνης αλλά και ως επιχειρηματίας βρίσκεται και η γνωστή τραγουδίστρια Ριάνα με περιουσία ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της πετυχημένης πορείας της εταιρείας καλλυντικών Fenty Beauty και της εταιρείας εσωρούχων Savage X Fenty.
Στη λίστα των νέων δισεκατομμυριούχων προστέθηκε και ο σκηνοθέτης της διάσημης σειράς ταινιών «Ο Άρχοντας του Δαχτυλιδιού», Πίτερ Τζάκσον, μετά την απόφαση του να πουλήσει ένα μερίδιο της εταιρείας digital εφέ Weta στην Unity Software έναντι 975 εκαομμυρίων δολαρίων. Έτσι, ο ίδιος φιγουράρει στη λίστα με περιουσία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.