Γέφυρα επικοινωνίας με τη Γερμανία δημιούργησε η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» στην προσπάθεια της να δώσει απαντήσεις γύρω από το τραγικό τέλος του 15 μηνών Παναγιώτη στις 5 Αυγούστου του 2024 στο σπίτι του στην Αμαλιάδα.
Η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη έθεσε υπόψιν της επιστημονικής ομάδας του αναγνωρισμένου Γερμανού παθολογοανατόμου και νευροπαθολόγου στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας στη Γερμανία, Dr Peter- Rudiger Clein, τα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας από την ιστολογική έκθεση του 15 μηνών παιδιού.
Η ασφυξία αναδεικνύεται ως η πιθανότερη αιτία θανάτου. Τα στοιχεία «μιλούν»: υποξικά-ισχαιμικά τραύματα στον εγκέφαλο, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση αγγείων, καθώς και άλλα ευρήματα στα όργανα του παιδιού αποκαλύπτουν μια δραματική έλλειψη οξυγόνου. «Αυτά τα σημάδια είναι χαρακτηριστικά για την ασφυξία. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια που να δικαιολογούν τον θάνατο», τόνισε ο Dr. Clein στα συμπεράσματά του.
Η κυτταρολόγος Μαριάννα Βλάχου, συνεργάτης του Γερμανού καθηγητή, μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ιστολογικών ευρημάτων. «Τα σημάδια είναι αδιαμφισβήτητα: εγκεφαλική ισχαιμία, πνευμονικό οίδημα, εκφύλιση στο ήπαρ. Όλα δείχνουν μια ασφυκτική κατάσταση, χωρίς άλλη παθολογική αιτία», δήλωσε.
Ακόμα, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως οι ενδείξεις υποξίας είναι τόσο έντονες, που δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης. «Σε περιστατικά ασφυξίας, παρατηρούμε μια συγκεκριμένη αλληλουχία αντιδράσεων. Η ιστολογία μιλά ξεκάθαρα», πρόσθεσε η κ. Βλάχου. Αποκάλυψε επίσης πως ορισμένα ευρήματα, όπως η λεμφοκυτταρική αντίδραση στους πνεύμονες, είναι πιθανό να προέκυψαν μεταθανάτια λόγω της ασφυξίας, απορρίπτοντας εντελώς το ενδεχόμενο κάποιας λοίμωξης.
Οι ειδικοί ζητούν επανεκτίμηση των δεδομένων, με διαφάνεια και συνεργασία. «Στη Γερμανία, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όλοι –παθολογοανατόμοι, ιατροδικαστές, αρχές– δουλεύουμε μαζί. Όλα τα στοιχεία είναι ανοιχτά για αξιολόγηση. Έτσι φτάνουμε στην αλήθεια».
Το Ανθρωποκτονιών ξανά στην Πάτρα
Κλιμάκιο ανώτατων αξιωματικών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών μετέβη όπως αποκάλυψε η εκπομπή εκτάκτως στην Πάτρα και συναντήθηκε με ανώτατο δικαστικό λειτουργό, με σκοπό την ενημέρωση της Αρχής που έχει παραγγείλει την έρευνα για την πορεία της προανάκρισης στους θανάτους πέντε παιδιών σε Αμαλιάδα και Πάτρα.
Οι ανώτατοι αξιωματικοί επιδιώκουν να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της έρευνας, προλαμβάνοντας τυχόν αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν το κύρος τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η ιατροδικαστική αξιολόγηση για τον μικρό Παναγιώτη, η οποία αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ζήτησαν και εξασφάλισαν εισαγγελική άδεια για την ανάθεση της επανεκτίμησης των ευρημάτων σε εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού σε Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία.
Παράλληλα, πενταμελής επιστημονική ομάδα θα ολοκληρώσει σύντομα την ανάλυση των θανάτων των άλλων τεσσάρων παιδιών, με το σύνολο των πορισμάτων να αναμένονται έως αρχές Φεβρουαρίου.
Εντός 15 ημερών, αναμένεται και το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον Παναγιωτάκη, ώστε η Ειρήνη Μουρτζούκου να κληθεί να καταθέσει.