Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας (16/8) στο Δήμο Λευρεωτικής και, συγκεκριμένα, στην περιοχή Μαρκάτι, καίγοντας σε χαμηλή βλάστηση.
Στο σημείο κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ευελπιστώντας στην άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς, με πύρινο μέτωπο να υπάρχει και στη Βόρεια Ελλάδα.
#Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μαρκάτι του Δήμου Λαυρεωτικής. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 16, 2021
Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές
Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, οι φωτιές μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμών και χρήσης μάσκας στις περιοχές που επλήγησαν πολύ από πυρκαγιές, καθώς η αύξηση στα αιωρούμενα και εισπνεόμενα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 (έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) σχετίζεται με αύξηση στα περιστατικά βαριάς Covid-19 και θανάτου.
Με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής, Φραντσέσκα Ντομίνιτσι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ,οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 92 κομητείες σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον και Όρεγκον) για το 2020, όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Διαπιστώθηκε μια αύξηση στα βαριά και θανατηφόρα περιστατικά λοίμωξης από κορονοϊό έως ένα μήνα μετά την έκθεση στα αυξημένα μικροσωματίδια. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science Advances».
Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει γενικότερα τη βραχυπρόθεσμη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 -που είναι αόρατα με γυμνό μάτι- με αυξημένο κίνδυνο Covid-19, π.χ. λόγω ρύπανσης του αέρα. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ειδικότερα οι φωτιές, που μπορεί να επιδεινώσουν την ποιότητα του αέρα, μπορεί επίσης να επιβαρύνουν την πανδημία.