Η ιστορία του θαύματος που κρύβεται πίσω από το έθιμο των κόκκινων αυγών
Όταν σκεφτόμαστε το Πάσχα, ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι τα κόκκινα αυγά, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διαδεδομένα έθιμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Μεγάλη Πέμπτη. Αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχεται αυτή η παράδοση και γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη συγκεκριμένη ημέρα;
Το βάψιμο των αυγών έχει τις ρίζες του σε προχριστιανικά έθιμα, καθώς το αυγό αποτελούσε σύμβολο της ζωής. Με την έλευση του Χριστιανισμού, το κόκκινο χρώμα προστέθηκε ως συμβολισμός του αίματος της θυσίας του Χριστού, εναρμονίζοντας την παράδοση με το βαθύτερο πνευματικό νόημα του Πάσχα.
Το αυγό, με το σκληρό και κλειστό κέλυφός του, αντιπροσωπεύει τον τάφο του Χριστού—κλειστό και αδιαπέραστο, αλλά γεμάτο ζωή μέσα του. Από αυτόν τον τάφο προήλθε η Ανάσταση, φέρνοντας το μήνυμα της νίκης της Ζωής έναντι του θανάτου.
Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει τάση να βάφονται τα πασχαλινά αυγά σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Ωστόσο, η παράδοση θέλει τα αυγά βαμμένα κόκκινα. Αν και τα χρωματιστά αυγά εμφανίζονται από την αρχαιότητα σε πολιτισμούς όπως η Ρώμη, η Ελλάδα, η Κίνα και η Αίγυπτος, συχνά προσφέρονταν ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια, σύμβολα γονιμότητας και αναγέννησης.
Η επιλογή του κόκκινου χρώματος για τα πασχαλινά αυγά έχει διάφορες ερμηνείες, χωρίς να υπάρχει απόλυτη συμφωνία για την προέλευσή της. Μία από τις πιο διαδεδομένες εξηγήσεις είναι ότι το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού Χριστού. Παράλληλα, υπάρχουν παραδόσεις που συνδέουν τον συμβολισμό με τρεις γυναικείες φιγούρες: την Παναγία, τη Μαρία τη Μαγδαληνή και μία ανώνυμη, δύσπιστη γυναίκα.
Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες αναφέρει ότι η Παναγία πρόσφερε ένα καλάθι με αυγά στους φρουρούς του Ιησού, παρακαλώντας τους να Τον φροντίσουν με συμπόνια. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, εκείνα βάφτηκαν κόκκινα. Αυτή η συγκινητική παράδοση είναι που γέννησε το έθιμο των κόκκινων αυγών, το οποίο διατηρείται ζωντανό μέχρι και σήμερα.

Τα κόκκινα αυγά και η Μαρία η Μαγδαληνή
Πέρα από την αφήγηση που συνδέεται με την Παναγία, υπάρχει και μια άλλη παράδοση που συσχετίζει το κόκκινο χρώμα των αυγών με τη Μαρία Μαγδαληνή. Σύμφωνα με αυτή, όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας πληροφορήθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, εξέφρασε την αμφιβολία του, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι «τόσο απίθανο όσο το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Τότε, η Μαρία Μαγδαληνή, για να επιβεβαιώσει το θαύμα της Ανάστασης, έβαψε μερικά αυγά κόκκινα και τα πρόσφερε στον αυτοκράτορα, αποδεικνύοντας έτσι την αλήθεια.
Η δύσπιστη γυναίκα
Δεν ήταν μόνο ο Αυτοκράτορας που αμφισβήτησε την Ανάσταση του Κυρίου. Σύμφωνα με μία παραλλαγή της ιστορίας, μια γυναίκα δεν πίστεψε την είδηση της Ανάστασης του Ιησού και δήλωσε: «Όταν τα αυγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί ο Χριστός». Πριν καν ολοκληρώσει τη φράση της, τα αυγά έγιναν αμέσως κόκκινα. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το κόκκινο χρώμα των αυγών. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς, και το Πάσχα συνοδεύεται από την απερίγραπτη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.
Παράλληλα, το κόκκινο είναι και χρώμα αποτρεπτικό. Στην Καστοριά, οι γυναίκες κρεμούσαν κόκκινες βελέντζες και μαντίλια τη Μεγάλη Πέμπτη για το καλό των ημερών. Στη Μεσημβρία, έβαφαν κόκκινο πανί μαζί με τα αυγά και το κρεμούσαν στο παράθυρο για σαράντα μέρες, ώστε να προστατευτούν από το κακό μάτι.
Το έθιμο του βαψίματος των κόκκινων αυγών συνδέεται παραδοσιακά με τη Μεγάλη Πέμπτη, γι’ αυτό και διατηρείται έως σήμερα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ημέρα απέκτησε την ονομασία «Κόκκινη Πέφτη» ή «Κοκκινοπέφτη» από αυτήν την πρακτική.
Παλιότερα, το βάψιμο των αυγών ξεκινούσε από τα ξημερώματα της προηγούμενης ημέρας. Η κατσαρόλα που χρησιμοποιούσαν έπρεπε να είναι καινούργια και αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτόν τον σκοπό, ενώ ο αριθμός των αυγών καθοριζόταν με ακρίβεια κάθε χρόνο. Επιπλέον, τη βαφή την κρατούσαν για σαράντα μέρες και προσέχαν να μην την πετούν, ακόμη και τότε, έξω από το σπίτι, ακολουθώντας αυστηρά τους εθιμικούς κανόνες.