Έχει ζήσει εκατό ζωές μέσα από τις διάφορες μυστηριώδεις υποθέσεις τις οποίες αναλαμβάνει να φτάσει στην άκρη του νήματος και θεωρείται πλέον ο «πατριάρχης» της ιδιωτικής έρευνας στην Ελλάδα. Αυτό, είναι η έκδηλη εικόνα του Γιώργου Τσούκαλη, γιατί υπάρχει και εκείνη που αγνοεί η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου.
Τη δεδομένη στιγμή, ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της ενασχόλησής του με την υπόθεση εξαφάνισης του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου στη Λάρισα, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από όταν πήγε για μια βόλτα κοντά στον Πηνειό, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.
Σε αυτό το άρθρο, θα επιχειρήσουμε να αντιστραφούν οι ρόλοι και ο Γιώργος Τσούκαλης από ερευνητής που εξιχνιάζει υποθέσεις να γίνει ο «αγνοούμενος» που θα φτάσουμε στα ίχνη του.
Ποιος είναι ο Γιώργος Τσούκαλης
Σύμφωνα με το πλήρες βιογραφικό του στον ΙΑΝΟ, είναι ιδιωτικός ερευνητής, κατασκευαστής, οικονομολόγος και ιδρυτής της εταιρίας ιδιωτικών ερευνών «JET-SET Private Investigations». Γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 22 Φεβρουαρίου 1957. Έχει έναν γιο, τον Δημήτριο, που είναι τελειόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών. Οι γονείς του είναι ο Δημήτριος και η Ελευθερία. Ο Ματθαίος Μάνθου, παππούς του, υπήρξε αθλητής, Βαλκανιονίκης και καθηγητής φυσικής αγωγής.
Ο Γεώργιος Τσούκαλης τελείωσε το δημοτικό σχολείο στα Ιωάννινα και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Το έτος 1974 εισήχθη στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, απ’ όπου αποφοίτησε το έτος 1979. Την περίοδο 1977-1979 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σαν Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός στο Πυροβολικό.
Από μικρός ήθελε να γίνει ιδιωτικός ερευνητής, έτσι κατά τα φοιτητικά του χρόνια αναλάμβανε υποθέσεις σαν ερευνητής ενώ παράλληλα εργαζόταν σε οικοτροφεία. Το έτος 1976 εργάστηκε σαν ταμίας στον ιππόδρομο του Φαλήρου. Το έτος 1980 προσελήφθη στην Ricomex Α.Ε. σαν διευθυντής πωλήσεων.
Στη συνέχεια άνοιξε δικό του γραφείο ερευνών στην οδό Σωκράτους 73, ασχολούμενος με το οικονομικό έγκλημα, την αρχαιοκαπηλία, τα ναυτιλιακά και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Μέχρι το έτος 1985 είχε φτάσει να έχει 12 συνεργάτες.
Το έτος 1983 άρχισε να ασχολείται με τις οικοδομικές κατασκευές. Το έτος 1990 ξεκίνησε κατασκευαστική εταιρία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα. Το έτος 1992 άρχισε να ασχολείται και με τους χώρους στάθμευσης, ξεκινώντας από τα Ιωάννινα και ανοίγοντας στη συνέχεια άλλα δύο στο κέντρο της Αθήνας (Αχαρνών 189 και πλατεία Μεταξουργείου).
Η εξιχνίαση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας των αρχαίων της Κορίνθου είναι ένα προσωπικό στοίχημα που έβαλε και κέρδισε. Υπήρξε αθλητής στίβου και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στα εφηβικά του χρόνια. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα έντυπα σε σχέση με τη δουλειά του. Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Σωματείου των Ελλήνων Ιδιωτικών Ερευνητών. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Αρχαιοκαπηλίας. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΣ Γιάννενα και χορηγός της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. Τα χόμπι του είναι τα ταξίδια και ο αθλητισμός. Μιλάει ελληνικά και αγγλικά.
35 χρόνια τιμωρός της αρχαιοκαπηλίας
Ο Γιώργος Τσούκαλης έχει επιστρέψει στο ελληνικό κράτος 16.618 αρχαιότητες με δική του πρωτοβουλία και δικά του έξοδα. «Ο τριαντάχρονος αγώνας μου αποτελεί μικρή απόδειξη της αγάπης και της αφοσίωσής μου προς την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι ένα σπουδαίο γεγονός και αξίζει πραγματικά να σταθώ σε αυτό, καθώς πρόκειται για συνεχή και αδιάλειπτο αγώνα γεμάτο ένταση και πλημμυρισμένο από αγωνία και κινδύνους, με κοινό παρονομαστή πάντα την αδρεναλίνη», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο Art & Art Magazine, εξηγώντας στη συνέχεια πώς ξεκίνησαν όλα.
«Θυμάμαι ακόμη την πρώτη υπόθεση που ανέλαβα στα Μέγαρα, ξεκινώντας ουσιαστικά τον αγώνα μου ενάντια στο κύκλωμα των αρχαιοκάπηλων. Τότε νόμισα ότι επρόκειτο για κάτι μεμονωμένο, πολύ συγκεκριμένο και αποσπασματικό. Πίστεψα ότι είχα άλλη μια υπόθεση που θα είχε αρχή, πλοκή και σύντομα κάποιο τέλος. Διαψεύστηκα οικτρά και συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα ότι όλα στον τομέα της αρχαιοκαπηλίας εξελίσσονται διαφορετικά. Διαπίστωσα από πρώτο χέρι ότι οι έρευνες που πραγματοποιούνται με σκοπό τη διάσωση του αρχαίου μας πολιτισμού, πριν αυτός κάνει φτερά και χαθεί σε ποικίλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν τελειώνουν τόσο απλά. Το πήρα λοιπόν απόφαση και έθεσα την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας ως βασική προτεραιότητα στη ζωή μου και στην καριέρα μου, τόσο ως ιδιωτικός ερευνητής αλλά και σαν ένας απλός Έλληνας που αγαπάει τον τόπο του, τις αρχές του και τον πολιτισμό του».
Τον Ιανουάριο του 2023, το τηλεοπτικό συνεργείο της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» του MEGA συνάντησε τον Γιώργο Τσούκαλη. Ο ιδιωτικός ερευνητής μίλησε τότε για τις υποθέσεις που τον συγκλόνισαν, τις επικίνδυνες αποστολές και την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.
«Ήθελα από μικρός να γινώ ή ηθοποιός ή ντετέκτιβ, αλλά ήμουν ατάλαντος για ηθοποιός. Την εποχή εκείνη, το επάγγελμα του ντετέκτιβ είχε κακή φήμη. Η μάνα μου δεν ήθελε να ακούσει για το επάγγελμα αυτό, επί έξι μήνες δε μου μιλούσε», είχε πει αρχικά ο Γιώργος Τσούκαλης.
Σχετικά με τις υποθέσεις που τον έχουν συγκλονίσει, είχε εξομολογηθεί: «Αν είχε αργήσει η κυπριακή αστυνομία για 5 λεπτά, δε θα μιλούσαμε τώρα. Οι κακοποιοί έψαχναν να μας βρουν κι εμείς είχαμε κρυφτεί σε έναν υπόνομο. Η πρώτη μου υπόθεση, 22 χρονών στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ίσως η πιο επικίνδυνη δουλειά. Πέρασα κινδύνους πολλούς. Δεν μπορώ να ξεχάσω την υπόθεση του Άλεξ, για την οποία είχα κάνει 29 ταξίδια αυθημερόν με τον παλιό δρόμο. Με έχει σοκάρει τόσο πολύ κι έχει γίνει μόνιμο τατουάζ στην ψυχή μου. Δεν μπορώ να ξεχάσω επίσης την υπόθεση του Γιακουμάκη, την υπόθεση Λαγούδη, την υπόθεση με τα δύο παιδιά στο Μάτι».
Για την αρχαιοκαπηλία, ο Γιώργος Τσούκαλης είχε αναφέρει: «Έχουμε παραδώσει στο ελληνικό Δημόσιο 16.618 αρχαιότητες, δηλαδή δέκα μουσεία στην κυριολεξία».
Διεθνής αναγνώριση
Αναφορά στο όνομά του έχει γίνει από τον «Κήρυκα της Νέας Υόρκης», ενώ ειδική μνεία στις βραβεύσεις του έχει γίνει τόσο από το ΒΒC όσο και από το FBI, που αναφέρεται χαρακτηριστικά στις επιτυχημένες υπερατλαντικές του έρευνες.
Τιμητικές διακρίσεις
Έχει τιμηθεί από τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca, ενώ έχει δεχτεί σειρά τιμητικών διακρίσεων και βραβείων από διάφορους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, όπως η Ακαδημία Βραβείων Τέχνης, ο ΟΦΚΑΘ, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει επίσης τιμηθεί με αριστεία με το χρυσό μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα διεθνή βραβεία «Καφενείο των ιδεών». Ξεχωριστή θεωρεί τη βράβευσή του στα Ιεροσόλυμα για τον διαρκή αγώνα του ενάντια στους ιερόσυλους, ενώ έχει επίσης πάρει βραβείο Λιόπετρα στον Δήμο Ευρώτα αλλά και ειδικό βραβείο από το Πολεμικό Μουσείο. Εξαιρετική είναι η τιμή που δέχτηκε από την IPA (Διεθνής Ένωση Αστυνομικών) η οποία τον βράβευσε για τον διαρκή αγώνα του εναντίον της αρχαιοκαπηλίας και τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος.