Μετράμε πλέον λίγες μέρες για την ανακοίνωση της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Καθημερινά υπάρχουν συσκέψεις από συσκέψεων των αρμοδίων φορέων, όμως το πράσινο φως θα το δώσει ο Σωτήρης Τσιόδρας με την ομάδα του και την ανακοίνωση για το τέλος της καραντίνας θα την κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα το μεσημέρι μια ακόμη κρίσιμη επαφή με τους ειδικούς της υγείας, που θα γίνει αφού έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής των 28 λοιμωξιολόγων οι οποίοι θα συζητήσουν τις τελικές προτάσεις τους προς την κυβέρνηση, για την «σχετική» επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και για τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα χρειαστούν στο εξής για να μην επιστρέψουμε στον εφιάλτη.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές τις άλλης βδομάδας, Δευτέρα ή Τρίτη, με διάγγελμα που θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε αυτό, ο Μητσοτάκης θα μιλήσει όχι μόνο για το πότε θα τελειώσουν οι απαγορεύσεις, αλλά και για το σχέδιο του σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο επίσης αποτελεί τον δεύτερο πολύ μεγάλο πονοκέφαλο του Μαξίμου.
Το άνοιγμα Υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων είναι η αρχή για τη σταδιακή μετάβαση στην… κανονικότητα. Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως, για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων».
«Η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση, την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Στις 4 Μαΐου τα μικρά μαγαζιά, τέλος Μαΐου τα υπόλοιπα
Αυτή θα είναι η πρώτη μικρή φάση άρσης των περιορισμών, με τη δεύτερη φάση να προσδιορίζεται –σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις κι εκτός απροόπτου- στις 4 Μαΐου. Αυτή θα αφορά την κυκλοφορία αλλά και τη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, καθώς και των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Ωστόσο, το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αριθμού πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα του μαγαζιού.
Τραπεζάκια… έξω αναμένεται να δούμε από τα μέσα μέχρι το τέλος Μαϊου, καθώς τότε προσδιορίζεται να ανοίξουν οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης, μαζί με τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα θα μειωθούν ώστε να υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας και η τοποθέτηση τους πιθανότατα θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Την ίδια περίοδο θα «σπάσει το λουκέτο» στις αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικούς χώρους και Μουσεία, ενώ από τα τέλη Ιουνίου μέχρι το πρώτο 15μερο του Ιουλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα.
Μέσα Μαΐου τα σχολεία, τέλος Ιουνίου οι Πανελλήνιες
Και πάμε στα σχολεία. Σύμφωνα με το σενάριο θα λειτουργήσουν «κανονικά» μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου από τα μέσα Μαΐου, ώστε να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες, που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Φυσικά και εδώ θα υπάρχουν κανόνες ασφαλείας.
Τα τμήματα θα έχουν λιγότερους από 10 μαθητές και τα μαθήματα προβλέπονται να ολοκληρωθούν ως τις 15 Ιουνίου. Τα γυμνάσια ενδέχεται να λειτουργήσουν μέχρι τα τέλη Μαϊού, ενώ συζητείται τα δημοτικά να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να μην ανοίξουν. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο.
Και για να μην ξεχνιόμαστε. Επειδή υπάρχει μπροστά και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αντίστοιχα με αυτά ανάλογα με αυτά που ίσχυσαν το Πάσχα.