Από παλιά, η κατάθλιψη ήταν ένα μυστήριο για τον κόσμο. Οι εξηγήσεις για την κατάσταση ήταν πολλές, από μια δαιμονική κατοχή μέχρι τα μη ισορροπημένα επίπεδα υγρών του σώματος.
Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε ότι η ρίζα της κατάθλιψης βρίσκεται μια σειρά από ανιχνεύσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο.
Αυτή η νέα αντίληψη, ευτυχώς για τα 350 εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη σε όλο τον κόσμο, μας χαρίζει απίστευτη διορατικότητα για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη αποτελεσματικά.
Σε αυτό το άρθρο, θα πάμε να εξερευνήσουμε μερικές βασικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο μαζί με την κατάθλιψη. Θα διερευνήσουμε, επίσης, 3 τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αντιστρέψουμε αυτές τις αλλαγές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας ευτυχία.
Αλλαγή #1 – Συρρίκνωση ιπποκάμπου
Μια διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry αναφέρει ότι το 65% του συνόλου των καταθλιπτικών ασθενών έχουν μικρότερο ιππόκαμπο. Ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, τη μάθηση και τη μνήμη.
Σύμφωνα με το PsychEducation.org, αυτή η συρρίκνωση συμβαίνει εξαιτίας του τρόπου που η κατάθλιψη σκοτώνει τα υπάρχοντα κύτταρα του ιππόκαμπου και αποτρέπει τα νέα να αναπτυχθούν αποτελεσματικά.
Έχει ενδιαφέρον μια έκθεση στη μοριακή ψυχιατρική που σημειώνει ότι η αλλαγή αυτή συμβαίνει μόνο σε άτομα με εκτεταμένες ή επαναλαμβανόμενες περιόδους κατάθλιψης.
Αυτό βασίζεται στη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης της κατάθλιψης για να ελαχιστοποιηθούν οι ζημίες.
Λύση – Άσκηση & ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Σύμφωνα με τον Δρ. Majid Fotuhi, ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθεί ο ιππόκαμπος σας είναι να ασκείστε. Η έρευνα έχει δείξει ότι το καθημερινό περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer (άλλη ασθένεια που σχετίζεται με την συρρίκνωση του ιππόκαμπου) κατά 48%.
Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε τον ιππόκαμπο σας είναι με το να πάρετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο Δρ. Fotuhi αναφέρει ότι τα υψηλότερα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων συνδέονται με το αυξημένο μέγεθος του ιππόκαμπου.
Αλλαγή #2 – Συρρίκνωση προμετωπιαίου φλοιού
Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που χειρίζεται τη ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη και τη σεροτονίνη – ορμόνες που ελέγχουν τη διάθεση.
Όπως αναφέρθηκε από το Live Science, τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να αντιμετωπίζουν συρρίκνωση στην περιοχή αυτή και οφείλεται στην υψηλή ποσότητα κορτιζόλης που σχετίζεται με την κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη κάνει, επίσης, τα κύτταρα στον προμετωπιαίο φλοιό λιγότερο πυκνά.
Λύση – Ξεκινήστε το διάβασμα
Η μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της μνήμης σχετίζονται άμεσα με τον βαθμό συρρίκνωσης της φαιάς ουσίας στην περιοχή του μέσου προμετωπιαίου φλοιού (πίσω από το κέντρο του μετώπου).
Για να βοηθηθείτε, αρχίστε, το διάβασμα και προσπαθήστε να ενισχύσετε τη μνήμη σας. Όσο πιο μειωμένη είναι η εγκεφαλική δραστηριότητα, τόσο χειρότερη είναι και η ικανότητα μνήμης.
Επίσης, η καταγραφή των αρνητικών σας σκέψεων είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν είστε πάσχον από μια καταθλιπτική διαταραχή. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο, απλά στο τέλος της κάθε ημέρας καταγράψτε τα πράγματα που σας ρίχνουν ψυχολογικά.
Αλλαγή #3 – Διόγκωση αμυγδαλής
Ακόμα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry αναφέρει ότι μια καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο της αμυγδαλής. Αυτό οδηγεί συχνά σε διαταραχές του ύπνου.
Η ρίζα του προβλήματος είναι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που σχετίζονται με καταθλιπτικά συμπτώματα.
Λύση – Προσαρμογόνα βότανα
Τα προσαρμογόνα είναι μια κατηγορία βοτάνων που ρυθμίζουν τα επίπεδα των ορμονών.
Ο Δρ. Axe συνιστά τα παρακάτω προσαρμογόνα για τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης:
- Ginseng
- Holy basil
- Ashwaganda
- Licorice
- Rhodiola
Συμπέρασμα
Αν υποπτεύεστε ότι πάσχετε από κατάθλιψη, θα σας προτείναμε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας ή ψυχολόγου. Δεν χρειάζεται να μεταβείτε σε φαρμακευτική αγωγή αμέσως (ή και καθόλου, αν δεν το θελετε), αλλά είναι μια καλή ιδέα να αποκλείστε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση και να έχετε μια πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τον εαυτό σας.
Το βίντεο που ακολουθεί σας παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τον εγκέφαλο.