Η υπόθεση παιδοκτονίας ενός βρέφους μόλις 42 ημερών από την ίδια του τη μητέρα το 2007, είχε συγκλονίσει τη βρετανική κοινή γνώμη. Η 34χρονη, τότε, γυναίκα κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε ισόβια. Τα βρετανικά ΜΜΕ την αποκαλούσαν η “παιδοκτόνος με τα παυσίπονα”.
Δώδεκα χρόνια μετά την καταδίκη της, το 2011, έχει αρκετές πιθανότητες να διαβεί το κατώφλι των φυλακών και να αφεθεί ελεύθερη.
Πώς σκότωσε το αβοήθητο βρέφος
Η Μισέλ Σμιθ προκάλεσε τον θάνατο της μικρούλας Έιμι χορηγόντας της τρεις φορές ισχυρά αναλγητικά φάρμακα που προορίζονται για χρήση μόνο από ενήλικες.
Το αβοήθητο βρέφος πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 2007 στο νοσοκομείο της πόλης Μόριστον της κομητείας Σουάνσι στη νότια Ουαλία.
Η Σμιθ χορήγησε τρεις διαδοχικές φορές ένα πολύ ισχυρό αναλγητικό στο μωρό της. Το φάρμακο, με το οποίο δηλητηριάσε το μωρό, περιείχε την ουσία διυδροκωδεΐνη και συνταγογραφείται μόνο σε ενήλικες.
Ο δρόμος όπου κατοικούσε η οικογένεια Σμιθ το 2007.
Η Μισέλ Σμιθ θρυμμάτιζε τα παυσίπονα και στη συνέχεια διέλυε τη σκόνη μέσα στο γάλα της κόρης της. Το βρέφος διακομίσθηκε τρεις φορές στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα μετά από έκκληση για βοήθεια από την ίδια του τη μητέρα. Την πρώτη φορά δεν ανιχνεύθηκε τίποτα. Τη δεύτερη φορά, η ουσία διυδροκωδεΐνη ανιχνεύθηκε στα ούρα της αλλά η Μισέλ κατάφερε να την πάρει από το νοσοκομείο πριν οι γιατροί διαβάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Την τρίτη φορά που το έξι εβδομάδων βρέφος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, κατέληξε.
“Ήταν μια κραυγή για να τραβήξει την προσοχή”
Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο πρόεδρος της έδρας, δικαστής Σπένσερ, είχε πει ότι η Μισέλ Σμιθ επιζητούσε την προσοχή των γύρω της και για αυτό δηλητηρίασε τρεις φορές τη μικρούλα Έιμι. “Ήταν μια κραυγή για να τραβήξει την προσοχή” είχε καταλήξει ο δικαστής που είχε διαπιστώσει “ουσιώδη προμελέτη” στο έγκλημά της και είχε κάνει λόγο για “κατάχρηση της θέση της ως μητέρας”.
Για το γεγονός ότι η Μισέλ Σμιθ δηλητηρίαζε το βρέφος και στη συνέχεια καλούσε σε βοήθεια, ο δικαστής είχε προβεί στη διαπίστωση ότι “πηγαίνοντας την δηλητηριασμένη Έιμι στο νοσοκομείο ουσιαστικά ζητούσε την προσοχή για την ίδια”. Τη μέρα που πέθανε, η υγεία του βρέφους ήταν σε άριστη κατάσταση όπως είχαν διαπιστώσει οι γιατροί που την εξέτασαν. Το δικαστήριο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση της τελευταίας, θανατηφόρας δόσης έγινε μέσα στο νοσοκομείο. Υποψίες σε βάρος της μητέρας κινήθηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2010. Αρχικά τα αρνήθηκε όλα, αλλά έπειτα από επίμονες ανακρίσεις, τον Ιανουάριο του 2011 ομολόγησε. Λίγο μετά δήλωσε ότι ανακαλεί την ομολογία και τα αρνείται όλα.
Ένα στοιχείο που κάνει την υπόθεση παιδοκτονίας της μικρής Έιμι είναι ότι η μητέρα της έχει άλλα δύο παιδιά. Η Σμιθ καθόλη τη διάρκεια της δίκης επαναλάμβανε διαρκώς: “Δεν το έκανα. Δεν το έκανα. Όχι, όχι”.
Ο σύζυγος της Μισέλ, Κρίστοφερ Σμιθ δεν είχε παραβρεθεί σε καμία συνεδρίαση του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης. Κατά την κύρια ανάκριση για τον θάνατο του παιδιού του, είχε πει στην αστυνομία ότι η εν λόγω φαρμακευτική ουσία υπήρχε στο σπίτι τους καθώς είχε συνταγογραφηθεί αναλγητικό φάρμακο που την περιέχει και στους δύο γονείς. Τι θα λάβει υπόψη του το Δικαστικό Συμβούλιο
Η αίτηση αποφυλάκισης που έχει καταθέσει η Σμιθ θα κριθεί από τριμελές δικαστικό συμβούλιο αναστολών εκτέλεσης ποινών.
Η συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. “Οι αποφάσεις του Συμβουλίου αναστολών εκτέλεσης ποινών εξετάζουν αποκλειστικά και μόνο ττον κίνδυνο που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένας κρατούμενος για το κοινωνικό σύνολο εάν αφεθεί ελεύθερος και εάν αυτός ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος” σημειώνουν νομικοί.
Προκειμένου να λάβουν την απόφασή τους θα “εξετάσουν προσεκτικά μια τεράστια γκάμα αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών του αρχικού εγκλήματος και τυχόν αποδεικτικών στοιχείων αλλαγής συμπεριφοράς, καθώς και θα διερευνήσουν τη ζημιά που προκλήθηκε και τον αντίκτυπο που είχε το έγκλημα”.
Για να αποφασίσουν αν η καταδικασμένη παιδοκτόνος έχει δικαίωμα να επανενταχθεί στην κοινωνία, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου θα ακούσουν τις γνώμες σωφρωνιστικών υπαλλήλων, ψυχιάτρων και ψυχολόγων και άλλων αξιωματούχων που έχουν έλθει σε επαφή με την Μισέλ Σμιθ. Θα ακούσουν επίσης, τα δικά της επιχειρήματα. Η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον μία ημέρα καθώς περιλαμβάνει την εξέταση μαρτύρων.