Η Μαρί Κιουρί αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του κόσμου των φυσικών επιστημών, με την ίδια να καταπιάνεται με πάθος με οτιδήποτε σχετιζόταν με την φυσική και την χημεία και να κερδίζει δύο βραβεία Νόμπελ για όσα πρόσφερε.
Η Μαρί Κιουρί, που γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα (7/11) το 1867, έγινε όχι μόνο η πρώτη γυναίκα που κερδίζει βραβείο Νόμπελ, μα και ο πρώτος επιστήμονας που παίρνει δύο, ενώ έγινε και η πρώτη γυναίκα που της παραχωρήθηκε έδρα στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1906, έμελλε να πεθάνει από την ίδια της την ανακάλυψη, το ράδιο.
Η ίδια, φυσικά, βοήθησε καθοριστικά στην κατανόηση της ραδιενέργειας και ενίσχυσε με πολύ σημαντικό ιατρικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία της Γαλλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως το σκάνδαλο που «ξέσπασε» για ερωτική σχέση με μικρότερο συνάδελφό της, «αμαύρωσε» την πορεία της έως το τέλος της ζωής της.
Η ζωή και η πορεία της Μαρί Κιουρί
Γεννημένη το 1867 στη Βαρσοβία από μητέρα δασκάλα, που έφυγε από τη ζωή νωρίς, και πατέρα μαθηματικό, η παιδική της ηλικία διαμορφώθηκε από την απώλεια ενός αδελφού και τη δίψα της για γνώση.
Το 1891, σε ηλικία 24 ετών, μετακόμισε στο Παρίσι για να ζήσει με την μεγαλύτερη αδελφή της και να παρακολουθήσει μαθήματα στη Σχολή Θετικών Επιστημών της Σορβόννης. Τα φοιτητικά της χρόνια ήταν δύσκολα λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Ωστόσο, σημαντική οικονομική ενίσχυση έλαβε από ένα πολωνικό ίδρυμα, το οποίο της παραχώρησε υποτροφία 600 ρουβλίων. Μια ερευνητική εργασία που απαιτούσε εργαστηριακή υποδομή την έφερε κοντά στον Πιερ Κιουρί, με τον οποίο μοιράστηκε αγάπη και γάμο τον Ιούνιο του 1895.
Το 1898, οι έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη δύο νέων ραδιενεργών στοιχείων: πρώτα του πολωνίου, το οποίο πήρε το όνομά του προς τιμήν της πατρίδας της Μαρί, και στη συνέχεια του ραδίου.
Το όνομα της Μαρί Κιουρί δόθηκε σε μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας (το κιουρί ή Ci) και στο τεχνητό χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 96 (το κιούριο). Το 1906, ο Πιέρ Κιουρί παρασύρθηκε από μια άμαξα και έχασε τη ζωή του. Το 1912, η Μαρί Κιουρί υποβλήθηκε σε επέμβαση στα νεφρά και στις 4 Ιουλίου 1933 απεβίωσε από λευχαιμία.
Η τελευταία της κατοικία ήταν δίπλα στον άνδρα της, στο κοιμητήριο του Σο. Το 1995, τα οστά της μεταφέρθηκαν στο Πάνθεον, το μαυσωλείο όπου αναπαύονται οι «μεγάλοι άνδρες» της Γαλλίας. Η Μαρί Κιουρί θεωρείται από τον καθηγητή Ιατρικής Πιερ Ρεγκό ως ένα από τα πρώτα θύματα της ραδιενέργειας.