Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ και εσείς προλαβένετε ακόμα μια μιρκή αλλα μαγική εξορμηση τα ελληνικά τοπία με τα κρυστάλλινα νερά. Ένα από αυτά τα πανέμορφα μέρη που πρέπει οπώσδηποτε να επισκεφτείτε είναι η Πάργα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και πρόκειται για μία μικρή περιοχή την οποία εξερευνάς πολύ εύκολα. Ιδανικός προορισμός και για Σαββατοκύριακο.
Χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό γραφικού όρμου, όπου κουρνιάζει το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς, προστατευμένη κάτω από τη σκιά του ενετικού της κάστρου, η φημισμένη ναυτική πολιτεία της Ηπείρου θεωρείται από τα τουριστικά ατού της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ανηφορίστε μέχρι την παλιά πόλη με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική∙ περιδιαβείτε τα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις γραφικές καμάρες∙ ανακαλύψτε τις ολάνθιστες γειτονιές με τα φροντισμένα σπιτάκια και τα πολύχρωμα αρχοντικά∙ απολαύστε από τα τείχη του κάστρου τη συγκλονιστική θέα προς την κωμόπολη και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στα σμαραγδένια νερά του Ιονίου που βάφονται μαβιά καθώς δύει ο ήλιος.
Μόλις πέσει το σούρουπο κάντε μια ρομαντική βόλτα στην προκυμαία, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα τουριστικά καταστήματα, καλαίσθητα εστιατόρια και μπαράκια για φαγητό ή ποτό, με θέα το φωτισμένο κάστρο και το νησάκι της Παναγιάς.
Η Πάργα απέχει από την Αθήνα περίπου 410 χιλιόμετρα, σε μια διαδρομή που εξελίσσεται σχεδόν ολόκληρη στον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και αναδεικνύει την ποικιλία του ελληνικού τοπίου. Σε ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου τεσσερισήμισι ώρες βλέπουμε θάλασσα, βουνό, την ανοιξιάτικη ελληνική φύση αλλά και ένα μεγαλειώδες ανθρώπινο δημιούργημα. Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα καθώς την προσεγγίζουμε ενώ η διάσχισή της με το αυτοκίνητο είναι από μόνη της ένα ταξιδιωτικό highlight.
Στο υψηλότερο σημείο της πόλης -στο άκρο μιας χερσονήσου που χωρίζει το λιμάνι από την παραλία- βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο. Το παρελθόν αντικατοπτρίζεται και στην αρχιτεκτονική της σημερινής πόλης με τα πολύχρωμα διώροφα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις αψιδωτές θύρες. Είναι άνοιξη και οι περιποιημένες αυλές των σπιτιών με τα λουλούδια αναδεικνύονται ιδιαίτερα.
Άλλο trademark της πόλης είναι ο παραλιακός πεζόδρομος με τα αμέτρητα καφέ, μπαρ και εστιατόρια όπως και μία μεγάλη κόκκινη βίλα. Η Villa Rossa λειτουργεί ως ξενοδοχείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό των αρχών του 20ού αιώνα. Είναι μέσα Μαΐου και στην Πάργα υπάρχει ήδη αρκετός κόσμος.
Λιγότερο γνωστό από το Ενετικό Κάστρο είναι το Κάστρο Ανθούσας, ή Κάστρο του Αλή Πασά. Χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και προσφέρει πανοραμική θέα της Πάργας και του Ιονίου Πελάγους. Η εκδρομή μας στην Πάργα κύλησε με επισκέψεις σε όμορφες παραλίες, όπως το Σαρακήνικο ή τη Λούτσα, με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, όπως και με πολύ καλό φαγητό.
Περίπου 40 χιλιόμετρα από την Πάργα, βρίσκεται το χωριό Γλυκή και οι Πηγές του Αχέροντα. Το θέαμα του ποταμού να σχίζει την πυκνή βλάστηση, ενώ πέφτουν πάνω του οι ακτίνες του ήλιου, είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα που αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Μετά από ένα γεμάτο πρωινό που περιλάμβανε πεζοπορία και φαγητό, θα συνεχίσουμε προς τα κεντρικά Σουλιοτοχώρια, την Σαμονίδα και την Κιάφα. Ο δρόμος είναι στην πραγματικότητα μια συνεχής ανηφορική στροφή σε αρκετά σημεία και, όπως είναι λογικό, το οδόστρωμα έχει υποστεί σημαντική ζημιά. Όμως, για το SUV, αυτό δεν είναι κανένα πρόβλημα.
Mερικά tips, προτάσεις και πληροφορίες για μια εκδρομή σας στην περιοχή
Αν είστε από εκείνους που προτιμούν τις κρύες θάλασσες, βιαστείτε. Τα νερά του Ιονίου είναι ούτως ή άλλως δροσερά αλλά τον Μάιο, ακόμα δροσερότερα.
Η εξερεύνηση του ποταμού Αχέροντα με καγιάκ είναι μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, καθώς τα νερά του αποτελούν έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας. Τα ήσυχα νερά του τελευταίου κομματιού του ποταμού είναι εύκολα πλεύσιμα για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης και γνώσης του σπορ.
Αν βρεθείτε στην Πάργα Δεκαπενταύγουστο, θα δείτε από κοντά τη «βαρκαρόλα», ένα έθιμο το οποίο αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των Ιερών Κειμηλίων στην ελεύθερη πλέον πόλη της Πάργας, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν την Πάργα, όταν αυτή πωλήθηκε από τους Άγγλους στον Αλή Πασά.
Η Πάργα έχει μια πλούσια γαστρονομική σκηνή με γκουρμέ αλλά και comfort επιλογές για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ένας από τους μεγάλους θαυμαστές της ομορφιάς της Πάργας ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Μάλιστα, ήθελε να αγοράσει το νησί Παναγία και να το μετονομάσει σε Χριστίνα. Περισσότερα για αυτή την ιστορία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Όποια εποχή και να ταξιδέψετε στην περιοχή, καλό είναι να έχετε μαζί σας τουλάχιστον ένα αδιάβροχο μπουφάν. Οι βροχές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις ακτές της Ηπείρου.
Βασικό πλεονέκτημα της Πάργας είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει για θαλασσινές βόλτες και πλωτές εκδρομές στα γύρω νησιά του Ιονίου αλλά και τις παραλίες της περιοχής. Κάθε μέρα το καλοκαίρι, φεύγουν καραβάκια για τις παραλίες Βάλτος, Λύχνος και Σαρακήνικο, ενώ υπάρχει και καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τους Παξούς -εξαιρετική λύση για μονοήμερη- καθώς και σπανιότερα με την Κέρκυρα.
Παράλληλα, εταιρείες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών παρέχουν σκάφη με skipper ή χωρίς, για θαλάσσιες εξορμήσεις σε σημεία τα οποία δεν είναι προσβάσιμα από τη στεριά.
Μία όμορφη ιδέα για εκδρομή με αφετηρία την πόλη της Πάργας είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά.