Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (08.09.2022) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο «ταρακούνησε» τα δυο νησιά αλλά δεν έχει προκαλέσει ζημιές ούτε και υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.
Ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ ανοιχτά από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς έγινε αισθητός στη Ζάκυνθο αλλά και σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 10:36, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,4 στην κλίμακα Richter.
Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 59 χιλιομέτρων από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς και 332 χιλιόμετρα δυτικά των Αθηνών. Το εστιακό βάθος ήταν 8,8 χιλιόμετρα.
Ακολούθησαν τουλάχιστον επτά μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος είχε ένταση 3,7 Ρίχτερ.
Στη Ζάκυνθο, από το σεισμό σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στη διάσημη παραλία του Ναυαγίου και προσωρινά απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο σημείο.
Στην Κεφαλονιά η ζωή συνεχίζεται
Στο νησί, μπορεί οι κάτοικοι να ταρακουνήθηκαν αλλά ο σεισμός δεν έχει προκαλέσει ζημιές και προβλήματα.
«Μάλλον η Κεφαλονιά είναι συνηθισμένη σ’ αυτά, δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, ούτε στην πόλη, ούτε στη λειτουργία. Είναι όλα καλά» λέει μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος Αργοστολίου, Μιχαλάτος Θεόφιλος. «Κουνηθήκαμε, αλλά μάλλον ήταν μακριά το επίκεντρο, δεν είχαμε κάποιο θέμα. Δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά, κάποιο πρόβλημα. Συνεχίζεται η ζωή κανονικά», σημείωσε.
Παπαζάχος για σεισμό στην Κεφαλονιά: Δεν εμπνέει ανησυχία
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στο newsit.gr, ο καθηγητής Γεωφυσικής και διευθυντής του εργαστηρίου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος για τον σεισμό ανοιχτά της Κεφαλονιάς.
«Το τελικό μέγεθος του σεισμού είναι 5,4 Ρίχτερ και δεν εμπνέει καμία ιδιαίτερη ανησυχία» είπε ο κος Παπαζάχος και συνέχισε λέγοντας ότι «ο σεισμός αυτός είναι πάρα πολύ μακριά από την Κεφαλονιά, είναι μέσα στην θάλασσα, 60 χλμ νοτιοδυτικά από το Ληξούρι και γύρω στα 12 χλμ το εστιακό βάθος».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Γεωφυσικής «είναι ένας συνηθισμένος σεισμός για το ρήγμα της Κεφαλονιάς και είναι σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές. Το ρήγμα αυτό αποτελεί το πιο μεγάλο ρήγμα του ευρωπαϊκού χώρου, όσον αφορά την μετακίνησή του είναι κάτι απολύτως τυπικό. Από την Λευκάδα μέχρι την Κεφαλονιά το ρήγμα αυτό έχει συνεχή δραστηριότητα γιατί είναι το ρήγμα με την μεγαλύτερη μετατόπιση στον ελληνικό χώρο. Δεν θα πρέπει να δώσουμε κάποια ιδιαίτερη σημασία».
Ο Κώστας Παπαζάχος κάνει λόγο για ένα «ρήγμα πλαγιοανάστροφο που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» και αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κατοικημένη περιοχή πάνω από το επίκεντρο, για να μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το βάθος του σεισμού. Αν ήταν κάτω ακριβώς από την Κεφαλονιά θα έπαιζε κάποιο ρόλο».
Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα
[newsit]