Ο θάνατος το περασμένο καλοκαίρι ενός 48χρονου άνδρα στο νοσοκομείο του Πύργου Ηλείας, πιθανόν εξαιτίας τσιμπήματος από καφέ αράχνη, δημιουργεί εύλογα ανησυχία και ερωτήματα σχετικά με αυτό το σπάνιο είδος, αλλά και για το πώς πρέπει να αντιδράσει κάποιος σε περίπτωση δαγκώματος.
Τι είναι η καφέ αράχνη
Η καφέ αράχνη, γνωστή επιστημονικά και ως «αράχνη ερημίτης», δεν έχει αντίδοτο στο δηλητήριό της και ευδοκιμεί σε ζεστά περιβάλλοντα, κυρίως σε σκοτεινά σημεία.
Συνήθως εντοπίζεται σε σωρούς από ξύλα, φύλλα ή πέτρες, αλλά δεν είναι σπάνιο να βρεθεί και σε κατοικημένους χώρους, όπως σε παπούτσια ή ρούχα που έχουν μείνει για καιρό στο πάτωμα.
Αν και δεν είναι εκ φύσεως επιθετικές, οι καφέ αράχνες μπορεί να δαγκώσουν εάν αισθανθούν παγιδευμένες πάνω στο δέρμα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς μοιάζει πολύ με άλλες ακίνδυνες καφέ αράχνες. Ένα διακριτικό χαρακτηριστικό είναι μια σκοτεινή κηλίδα σε σχήμα βιολιού στο κεφάλι της – σημάδι που όμως δεν είναι εύκολα ορατό.
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος τσιμπηθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, οι γιατροί τονίζουν ότι θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι συνήθως περνάνε πιο έντονα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα από το τσίμπημα μιας καφέ αράχνης είναι:
- Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.
- Εφίδρωση.
- Γενικότερη αδιαθεσία.
- Δημιουργία εξανθημάτων.
Μετά από 12 έως 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή.
Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.
Δεν υπάρχει αντίδοτο
Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης αναφέρουν οι γιατροί.
Συνήθως ασθενής που τον έχει τσιμπήσει καφέ αράχνη ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται απλά ξεκούραση, εναπόθεση πάγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.
Η ανάρρωση στις περισσότερες περιπτώσεις-αν δεν υπάρξουν επιπλοκές – είναι γρήγορη, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.
Ωστόσο εάν υπάρξουν δερματικά προβλήματα, εξαιτίας του τσιμπήματος ή άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Συνήθως, σε περίπτωση ερεθισμού του δέρματος, π.χ. δημιουργία φυσαλίδων ή πληγής στην περιοχή του τσιμπήματος, απαιτούνται αρκετές εβδομάδες για την πλήρη επούλωση της περιοχής.
Οι επιπλοκές από το τσίμπημα της καφέ αράχνης είναι σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές, όπως διαταραχές στην πήξη του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ή ακόμα και θάνατο