Ο καιρός παραμένει ασταθής και οι μετεωρολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, όμως η εικόνα για τα Χριστούγεννα αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ψυχρές αέριες μάζες που μέχρι πρότινος φαίνονταν να παραμένουν στον Βορρά, τελικά αναμένεται να διασχίσουν το βαλκανικό φράγμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας.
Πότε αναμένεται να συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη, τα πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το φαινόμενο θα εκδηλωθεί κυρίως στις 19 και ακόμα περισσότερο στις 20 του μήνα. Το μόνο που απομένει είναι να «κλειδώσει» αυτή η ψυχρή εισβολή, η οποία φαίνεται ότι θα βάλει τέλος στα… Πασχούγεννα του φετινού χειμώνα.
Πολικό jet stream «κυκλώνει» τη χώρα
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρεται σε αλλαγή του καιρικού σκηνικού μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, μέσα από νέα ανάρτησή του. Όπως σημειώνει, ένα πολικό jet stream (αεροχείμαρρος) αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από τα μέσα του μήνα, επηρεάζοντας σημαντικά μεγάλο μέρος της Ελλάδας, καθώς και τη θερμοκρασία στην Αττική.
Σύμφωνα με την ανάρτησή του, τα καιρικά φαινόμενα θα προέλθουν από την Κεντρική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν σημαντική πτώση στις θερμοκρασίες. Ο μετεωρολόγος παρατηρεί μια τάση μεταβολής στην κυκλοφορία του jet stream, η οποία, αν και θα διαφοροποιηθεί, δεν αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλες αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές. Στην Αττική, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να παραμείνουν ελαφρώς υψηλότερες από τα συνηθισμένα επίπεδα.
«Στους χάρτες των αεροχειμάρρων και 500hPa-Επιφάνειας διακρίνουμε ότι μέχρι και τα μέσα του μήνα διατηρείται η ζωνική κυκλοφορία (κίνηση κατά παράλληλο), όπου αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν κρυώνει σημαντικά ο καιρός και θα έχουμε κατά κανόνα φαινόμενα που έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς.
«Τάση μεταβολής της κυκλοφορίας παρατηρείται λίγο πριν το πέρας του δευτέρου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, όπου μέρος του πολικού αεροχείμαρρου θα κινηθεί νοτιότερα. Πρακτικά η κίνηση αυτή θα εντείνει τη δυναμική των συστημάτων της Κεντρικής Μεσογείου που κινούνται προς την χώρα μας, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερα φαινόμενα αλλά πρόσκαιρα και κρύο. Η τάση μεταβολής της θερμοκρασίας στην Αθήνα δεν παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές με ελαφρώς υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς.