Πότε ήταν η τελευταία φορά που μαζί με τις δουλειές του σπιτιού σκέφτηκες να καθαρίσεις και τον απορροφητήρα; Ή μήπως τον τελευταίο καιρό αποφεύγεις να τον αντικρίσεις;
Ο καθαρισμός απορροφητήρα είναι μία απλή διαδικασία που μπορείς να ολοκληρώσεις σε τέσσερα βήματα, όλα προτάσεις του douleutaras.gr.
Καθαρισμός απορροφητήρα σε 4 εύκολα βήματα!
Φτάνουν πια οι δικαιολογίες και οι αναβολές. Πρέπει κάποια στιγμή να το πάρεις απόφαση. Άλλωστε θα σου πάρει λίγη ώρα αν ακολουθήσεις τις εξής συμβουλές μας!
- Προετοιμασία για τον καθαρισμό του απορροφητήρα
Πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα του απορροφητήρα, είναι βασικό να τον αποσυνδέσεις από το ρεύμα ή να κλείσεις τον γενικό διακόπτη. Αφού το κάνεις αυτό, έρχεται η σειρά της αποσυναρμολόγησης. Δεν μπορείς να καθαρίσεις τα φίλτρα αν δεν τα αφαιρέσεις, αλλά ούτε και το εσωτερικό του απορροφητήρα. Βγάλε, λοιπόν, το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα για να ελευθερώσεις τα φίλτρα. Αφαίρεσε τα και ακούμπησε τα στον νεροχύτη προσωρινά για να μην λερώσεις τις επιφάνειες της κουζίνας.
2. Καθαρισμός εσωτερικού μέρους του απορροφητήρα
Σειρά τώρα έχει το εσωτερικό μέρος του απορροφητήρα, αφού λείπουν τα φίλτρα. Για να αφαιρέσεις τα λίπη και τις βρωμιές, χρησιμοποίησε ένα πανί με απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων και τρίψε μαλακά για να τα εξαφανίσεις. Αφού απομακρύνεις τα υπολείμματα, θα χρειαστεί να απολυμάνεις την επιφάνεια. Λίγο οινόπνευμα και χαρτί κουζίνας αρκούν. Το βήμα αυτό είναι αρκετά σημαντικό για λόγους υγιεινής. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι απίθανο το φαγητό σου να δεχτεί σταγόνες από τους υδρατμούς και σίγουρα δεν θες να περιέχουν μικρόβια και βρομιές. Μετά από αυτό, το εσωτερικό του απορροφητήρα θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα καθαρά σου φίλτρα!
3. Καθαρισμός Εξωτερικού μέρους του απορροφητήρα
Η εξωτερική επιφάνεια μαζεύει λίπη που μαζί με την παρουσία σκόνης δημιουργούν μία στρώση που αν μείνει για καιρό, αφαιρείται αρκετά δύσκολα. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να μην προξενήσεις ζημιές με το τρίψιμο στο υλικό κατασκευής, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ουδέτερο υγρό απορρυπαντικό και ένα μαλακό πανάκι για να μην κάνεις γρατσουνιές. Ειδικά αν ο απορροφητήρας σου είναι ανοξείδωτος θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην διαβρωθεί. Υπάρχουν φυσικά και ειδικά καθαριστικά για ανοξείδωτες επιφάνειες στην αγορά όμως και το υγρό πιάτων θα κάνει την δουλειά του σε ότι αφορά την αφαίρεση λιπών.
4. Kαθαρισμός των φίλτρων του απορροφητήρα
α φίλτρα αποτελούν το πιο βασικό κομμάτι του μηχανισμού του απορροφητήρα και ευθύνονται κατά ένα μέρος για την σωστή λειτουργία του. Ανάλογα με το είδος τους, διαφέρει η συχνότητα και ο τρόπος καθαρισμού τους ή ακόμη και η αντικατάστασή τους. Όπως και να έχει, η σωστή και συχνή συντήρησή τους θα εγγυηθεί την μακροζωία του απορροφητήρα σου αλλά και την αποτελεσματικότητα στην απόδοσή του. Ο μόνος και πιο εύκολος τρόπος να τα καθαρίσεις είναι να τα αφαιρέσεις και έπειτα να ακολουθήσεις τις ανάλογες οδηγίες σύμφωνα με το είδος τους.
Τα μεταλλικά φίλτρα έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής αφού δεν χρειάζονται αλλαγή. Η χρήση τους δεν είναι προσωρινή και αναλώσιμη. Ωστόσο, για να παραμείνουν λειτουργικά και χρήσιμα, συνίσταται να καθαρίζονται ανά τρεις μήνες. Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμεύσει και σε αυτή την περίπτωση για το καθάρισμα απορροφητήρα.
Τι θα χρειαστείς για τον καθαρισμό των μεταλλικών φίλτρων του απορροφητήρα;
-Καυτό ή ακόμη καλύτερα βραστό νερό -Μαγειρική σόδα -Υγρό απορρυπαντικό πιάτων -Βουρτσάκι πιάτων -Πετσέτα, πανάκι ή χαρτί κουζίνας
Υπάρχουν δύο παραλλαγές στην διαδικασία αυτή. Την βασική δουλειά θα την πετύχει το καυτό νερό με την μαγειρική σόδα. Αυτοί θα απομακρύνουν τις βρωμιές από το μεταλλικό φίλτρο. Ο τρόπος που θα το κάνεις εξαρτάται από εσένα.
Τρόποι καθαρισμού των μεταλλικών φίλτρων:
Αρχικά, σε μία κατσαρόλα που έχει αρχίσει να βράζει το νερό, ξεκίνα να ρίχνεις σιγά σιγά κουταλιές με μαγειρική σόδα. Πρόσεχε μην ξεχειλίσει από τους αφρούς και σου δημιουργήσει λεκέδες στο μάτι της κουζίνας. Έπειτα, λοιπόν, βυθίζεις το φίλτρο πρώτα από την μία πλευρά και έπειτα από την άλλη μέσα στην κατσαρόλα και αφήνεις την κάθε πλευρά για λίγα λεπτά όσο βράζει το νερό. Γρήγορα θα παρατηρήσεις ότι στην επιφάνεια του νερού θα ανεβαίνουν τα διαλυμένα λίπη. Αφού τελειώσεις και με τις δύο πλευρές, άφησέ τα να στεγνώσουν και τοποθέτησε τα στη θέση τους. Αν τα φίλτρα σου έχουν επίμονους λεκέδες και τα λίπη έχουν ξεραθεί, μπορείς να επαναλάβεις την διαδικασία.
Μία πιο άμεση διαδικασία με την χρήση των ίδιων υλικών είναι αντί για κατσαρόλα να βυθίσεις τα φίλτρα σου μέσα σε μεγάλη επιφάνεια. Ιδανικό είναι ένα μεγάλο φαρδύ και ρηχό ταψί ή ακόμη και στον νεροχύτη σου αφού κλείσεις την τάπα και τον γεμίσεις με νερό και σόδα. Εκεί θα είναι πιο εύκολο να τρίψεις την ίδια ώρα τα μεταλλικά σου φίλτρα. Αφού έχεις αφήσει το βραστό νερό με την σόδα να δράσουν, πάρε μία βούρτσα και λίγο υγρό απορρυπαντικό και τρίψε τα λίπη. Αφού σιγουρευτείς ότι απομάκρυνες το μεγαλύτερο μέρος, βύθισε τα λίγη ώρα ακόμη και έπειτα ξέπλυνε με καυτό νερό. Αφού τα σκουπίσεις με ένα πανάκι είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην θέση τους στον απορροφητήρα!
Φίλτρα άνθρακα:
Αρκετοί απορροφητήρες χρησιμοποιούν φίλτρα άνθρακα τα οποία είναι αρμόδια να διασπούν τις οσμές. Το καθάρισμα του απορροφητήρα δεν συνίσταται σε αυτή την περίπτωση. Τα φίλτρα αυτά δεν καθαρίζονται, δηλαδή δεν πλένονται παρά μόνο αντικαθίστανται. Η πιο ενδεδειγμένη συχνότητα είναι συνήθως η αλλαγή ανά τέσσερις μήνες. Θα πρέπει να συμβουλευτείς και να τα αγοράσεις από τον κατασκευαστή τους ή να βρεις τα συμβατά στην αγορά.
Φίλτρα υαλοβάμβακα:
Ούτε και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να καθαρίσεις ή να πλύνεις τα λερωμένα φίλτρα. Προτείνεται να αλλάζονται ανά δύο μήνες ή όποτε παρατηρείται ότι αλλάζουν χρώμα. Σίγουρα θα βρεις οικονομικές λύσεις στην αγορά!
Tip: Ποτέ μην παραλείπεις να διαβάσεις και να συμβουλευτείς τις οδηγίες χρήσης μίας ηλεκτρικής συσκευής. Έτσι και στο καθάρισμα απορροφητήρα, μην αγνοήσεις τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που θα σου υποδείξουν οι οδηγίες χρήσης. Αν τηρήσεις τις σωστές διαδικασίες και δεν παραμελείς τον τακτικό καθαρισμό και συντήρηση, ο απορροφητήρας σου θα παραμείνει ζωντανός για χρόνια!