Τι είπε ο υπουργός Υγείας σχετικά με τη νυχτερινή διασκέδαση, τα γήπεδα και την τηλεργασία
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, καλεσμένος σε εκπομπή του ΑΝΤ1, είπε πως σε ότι αφορά τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να περιμένουμε σήμερα τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και την εισήγηση της. Βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα.
Βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.
Ο κ. Πλεύρης, είπε ότι πως σε ότι αφορά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, το 50% ανήκει σε νέους 18-39 ετών και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση. Για το λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους νέους εν όψει των εορτών να είναι πολύ προσεκτικοί στις επαφές τους με τους γονείς και τους παππάδες τους. Διευκρίνισε επίσης πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.
Επανερχόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, είπε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη θα κινούνται σε 3 πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.
Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα των μέτρων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Λουκέτο από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα
Το σενάριο που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή προβλέπει ωράριο λειτουργίας για εστίαση και διασκέδαση, με λουκέτο στις 11 ή στις 12 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατο να τηρηθεί πριν την Πρωτοχρονιά, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η αλλαγή του χρόνου θα γίνει μαζικά και ανεξέλεγκτα σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους ή και σε μαζικότερα ρεβεγιόν σε σπίτια.
Επιπλέον συζητείται και η μείωση των θαμώνων ανά τετραγωνικό μέτρο όπως και η απαγόρευση ορθίων στους χώρους αυτούς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν σημαντικό να ολοκληρωθεί ομαλά η εορταστική περίοδος και τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν από τις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο ο καταλύτης των αποφάσεων θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι εισηγήσεις για μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου
Έτσι, αν τα παραπάνω μέτρα των περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση δεν εφαρμοστούν ως τις 31 Δεκεμβρίου, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.
Τα επιπλέον μέτρα τα οποία εισηγούνται οι ειδικοί στην κυβέρνηση για εφαρμογή μετά την Πρωτοχρονιά είναι:
- Αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, στους οποίους σήμερα έχουν πρόσβαση με αρνητικό rapid test.
- Αυξημένο testing για την προσέλευση στην εργασία μετά τις γιορτές.
- Επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 20% που ισχύει σήμερα στο 50% ή και 60%.
- Επιστροφή στα θρανία επίσης με αυξημένο testing.
- Κατάργηση των σχολικών εκδρομών.
- Λειτουργία των γηπέδων με λιγότερους ή και θα καθόλου θεατές τα γήπεδα.
Με πληροφορίες από ΑΝΤ-1, newsit.gr