Ένα εφιαλτικό σενάριο για τη ζωή εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού τους επόμενους έξι μήνες, περιέγραψε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ξέρουμε πολύ καλά τις συνέπειες και παρόλα αυτά ως κοινότητα, ως πολίτες επιλέγουμε να τις αγνοήσουμε. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που βλέπουμε», επεσήμανε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης (13/08) στον ΣΚΑΪ.
«Συνειδητά παίρνουμε το ρίσκο και για τον εαυτό μας και για τους συγγενείς μας», συμπλήρωσε.
«Αν ο κόσμος θεωρεί ότι είναι καλό να ξεκινήσουμε το φθινόπωρο με 500-800 κρούσματα την ημέρα, που θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες παντού, που θα πρέπει να σε όλες τις εκδηλώσεις να έχουν μάσκες, που στην καλύτερη περίπτωση τα σχολεία θα ανοίξουν με μάσκες, αν θεωρούν ότι όλο αυτό το μοντέλο για τους επόμενους έξι μήνες -γιατί τόσο θα κρατήσει αφού θα έχουμε χειμώνα- είναι καλό, ας συνεχίσουν τις συμπεριφορές αυτές», τόνισε ο κ Δερμιτζάκης.
«Αν θέλουν να το αναστρέψουνε, θα πρέπει τώρα να δράσουμε, να ρίξουμε τα κρούσματα πολύ χαμηλά, γύρω στο 50 και κάτω, ώστε να μπούμε στο φθινόπωρο με πολύ λίγα κρούσματα κι ένα σχετικό πλαίσιο ασφάλειας. Μπορούμε να το κάνουμε αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα», τόνισε.
Για το άνοιγμα των σχολείων
«Αν συνεχίζουμε με αυτές τις συνθήκες το αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, θα είναι λεπτομέρεια θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά.
Θα είναι πολύ μεγάλο ρίσκο, αν υπάρχει τέτοια αύξηση να ανοίξουν τα σχολεία γιατί θα υπάρχουν εστίες μετάδοσης και μέσα σε αυτά με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει», προειδοποίησε ο κ. Δερμιτζάκης και συμπλήρωσε ότι ρίσκο θα έχουν «όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες που βάζουν κόσμο σε κλειστό χώρο».