«Πώς βλέπετε το 2021;» ήταν η ερώτησή μου στον Κώστα Λεφάκη στα πρώτα λεπτά της συνάντησής μας στο γραφείο του στο Πειραιά. «Τα έχω γράψει όλα στο βιβλίο μου “Τα άστρα, η ιστορία και το μέλλον” πριν 22 χρόνια» ήταν η απάντησή του και κάπως έτσι ξεκίνησε μια συναρπαστική αφήγηση της ζωής και της καριέρας του. «Δεν έχω φόβο, αλλά μια εσωτερική ελευθερία. Αυτό που θα ακούσω μπορεί να με επηρεάσει αλλά δεν θα ρυθμίσει την δική μου απόφαση. Έχω περάσει αδικίες και δοκιμασίες, αλλά έχω μεγάλη αντοχή»: ο αστρολόγος μίλησε για όλα στο Bovary.gr, στην πιο εξομολογητική συνέντευξη που έχει δώσει ποτέ.
«Γεννήθηκα το 1949 στο σπίτι της θείας μου στον Πειραιά. Μεγάλωσα σε μια μέση αστική οικογένεια. Είμαι από τον δεύτερο γάμο του πατέρα μου. Ήταν έμπορος. Πέθανε όταν ήμουν 8 χρονών από ειλεό, ο οποίος του προκάλεσε έμφραγμα. Η μητέρα μου ήταν μια απλή αλλά πολύ δυνατή γυναίκα με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Με αγαπούσε πολύ. Ο πατέρας μου ήταν λίγο σε απόσταση. Και οι δύο ήταν πολύ καλοί άνθρωποι.
Ως παιδί είχα μια τάση λατρείας στο υπερπέραν. Διάβαζα πολύ, ήμουν πολύ καλός μαθητής, δραστήριος, ακτιβίστας. Ήθελα πάντα να έχω οικονομική αυτονομία, δικό μου ταμείο. Στο Γυμνάσιο, τα Σαββατοκύριακα δούλευα ως παιδί για εξωτερικές δουλειές. Στην Γ’ Γυμνασίου ήξερα να δακτυλογραφώ και στην Δ’ Γυμνασίου είχα μάθει και το Telex. Από μικρός ήθελα να ψάχνω την αλήθεια, την ρίζα των πραγμάτων. Δεν μου επαρκούσαν οι απαντήσεις που έπαιρναν τα παιδιά της ηλικίας μου. Εξερευνούσα τα πράγματα, είχα περιέργεια.
Μέχρι σήμερα είμαι παρατηρητής, καταγράφω αυτό που βλέπω. Είχα πάντα οπτική και ηχητική μνήμη. Για παράδειγμα, αυτό που άκουγα στις παραδόσεις των δασκάλων και των καθηγητών μου δεν το ξεχνούσα. Έτσι, η εργασία στο σπίτι ήταν λιγότερη για μένα σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Ήθελα πάντα να αξιοποιώ τον χρόνο ακόμα περισσότερο.
Δεν είχα αδέλφια. Κατά περιόδους ένιωθα λιγάκι «ξένος». Δεν είχα την ιδιοσυγκρασία των παιδιών της γειτονιάς που μεγάλωσα. Μου άρεσαν πάντα οι ώριμοι άνθρωποι. Οι φτασμένοι, οι πιο εξελιγμένοι.
Ο Θεός μου έδωσε δύο πράγματα: αντοχή και δίψα για γνώση
Μου άρεσε πολύ και το Εθνικό Θέατρο. Ανήλικος ακόμα, πήγαινα σε παραστάσεις. Θυμάμαι, όταν πέθανε ο πατέρας μου, αποδέχτηκα αμέσως το γεγονός. Είχα πει τότε στη μητέρα μου την φράση «Τον θάνατο θα τον αντιμετωπίσουμε κατάματα. Δεν θέλω κλάματα». Αυτό το δανείστηκα από την «Μπερνάντα Άλμπα». Με τον θάνατο του πατέρα μου έγινα αυτόματα ο μπαμπάς της μητέρας μου. Αυτό μου έδωσε και μια ελευθερία, ωστόσο, δεν έκανα ποτέ κατάχρηση. Πάντα είχα ένα μέτρο, πειθαρχία, λογική και ασφαλιστικές δικλίδες. Δεν παρασύρθηκα ποτέ, δεν έκανα καταχρήσεις και δεν μπερδεύτηκα σε ιστορίες.
Είχα πάντα τονισμένη την αξιοπρέπεια. Έκρινα τα πάντα ορθολογιστικά, όχι με την στενή μικροαστική ηθική. Για μένα αυτή οδηγεί σε πτώχευση κι αργότερα σε κατάντια.
Είμαι κυνηγός πληροφοριών και γνώσεων. Ατέλειωτες μέρες έχω περάσει σε δημοτικές βιβλιοθήκες. Λάτρης της μουσικής και του κινηματογράφου επίσης. Αγαπούσα πάντα την θεωρητική πλευρά των πραγμάτων. Σπούδασα φιλοσοφία, λογοτεχνία και ποίηση, με στόχο την δημοσιογραφική και συγγραφική δραστηριότητα. Δεν ήθελα να γίνω κάτι συμβατικό. Καθηγητής ή αρχαιολόγος. Ήθελα την δημοσιογραφία, να εκφράζομαι γραπτώς.
Πέρα από τις κλασικές σπουδές, παρακολούθησα πάρα πολλά σεμινάρια και συνέδρια. Για να μπορώ καλύτερα να ερμηνεύω, έκανα ιδιαίτερα στη Βιολογία, τα Μαθηματικά, την Ιστορία –αυτή που δεν γράφουν τα εγχειρίδια της εκπαίδευσης. Ξόδεψα πολλά για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και για να ξοδεύω πολλά, δούλεψα και πολύ. Έκανα και δύο και τρεις δουλειές.
Γι’αυτό και μέχρι σε αυτή την ηλικία που έχω φτάσει, τα 72, είμαι αεικίνητος. Ο Θεός μου έδωσε δύο πράγματα: την υγεία, δηλαδή την αντοχή και την δίψα για γνώση. Μέσα από την συνεχή εκπαίδευση, απέκτησα βαθιά αντίληψη για τα πράγματα, η οποία είναι ταχύτατη. Καταλαβαίνω πάρα πολύ γρήγορα τι συμβαίνειΈχω περάσει και δύσκολα διότι εγώ τα έχω προκαλέσει
Έχω περάσει και δύσκολα διότι εγώ τα έχω προκαλέσει
Η αστρολογία είναι το μέτρο που μας βοηθά να υπολογίσουμε τον χρόνο. Ασχολούμαι από το 1970 κι έχω κάνει ειδικές σπουδές στο Mayo School of Astronomy στην Αγγλία. Συνέδεσα τα μαθηματικά με τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Έχω κάνει ιδιαίτερα μαθήματα και στην ετυμολογία. Όπως οι τραγουδιστές κάνουν ορθοφωνία για να αποδίδουν καλύτερα στο τραγούδι, εγώ έχω κάνει ιδιαίτερα για να χρησιμοποιώ κατάλληλα ρήματα, επιρρήματα και ουσιαστικά. Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη που περιλαμβάνει όλες τις έννοιες της ζωής και της έκφρασης.
Η πρώτη μου δουλειά στην αστρολογία παρουσιάστηκε στο «Φαντάζιο» το 78’ και την ίδια χρονιά η Καθημερινή φιλοξένησε και τις ετήσιες προβλέψεις μου. Το 80’ άρχισα να γράφω στο περιοδικό «Γυναίκα». Ακολούθησαν συνεργασίες με το «Ικόν», με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το Elle, το MAX, παρουσία στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Η ζωή μου έχει μάθει την έννοια της αγάπης, της συγχώρεσης και της συμπόνιας. Έχω περάσει και δύσκολα διότι εγώ τα έχω προκαλέσει. Αποδέχομαι το κακό και απομακρύνομαι. Έχω πάντα αισιοδοξία. Δηλαδή ό,τι και να συμβεί δεν το βάζω κάτω. Όταν μου λένε πολλά όχι, εγώ αντιστέκομαι και θεριεύω. Γίνομαι μαχητικός.
Δεν έχω φόβο, αλλά μια εσωτερική ελευθερία. Αυτό που θα ακούσω μπορεί να με επηρεάσει αλλά δεν θα ρυθμίσει την δική μου απόφαση. Έχω περάσει αδικίες και δοκιμασίες, αλλά έχω μεγάλη αντοχή. Για χρόνια τελούσα υπό διωγμό από διευθυντές εφημερίδων και περιοδικών που έλεγαν ότι αυτό που κάνω είναι απάτη, γιατί παλιά έβαζαν δημοσιογράφους να κάνουν τα ωροσκόπια. Έδωσα μάχες και σε κάθε δυσκολία ήμουν μόνος. Αφού κάποια στιγμή είπα ότι «Είμαι ο δικηγόρος της αστρολογίας κάθε φορά που την σέρνουν στο σκαμνί και κανείς άλλος». Άνοιξα τον δρόμο.
Έκανα εξειδίκευση σε πολλούς τομείς. Έβαλα την αστρολογία στον ποδόσφαιρο μέσα από ένα αφιέρωμα στο περιοδικό «Ένα» όπου προσδιόριζα το ζώδιο στο οποίο ανήκει κάθε ομάδα. Διείσδυσα στη γυναικεία φύση γι’αυτό και έχω γράψει και το βιβλίο «Η Μοίρα των Γυναικών». Ασχολήθηκα με την παιδική αστρολογία, την ψυχιατρική αστρολογία –πώς μπορούμε, δηλαδή, να κάνουμε μια διάγνωση μέσα από τον χάρτη, στην αστρολογική στατιστική.
Δεν απογοητεύομαι με τα εμπόδια και τις αρνήσεις. Μπορεί να νευριάσω και να εξοργιστώ αλλά αυτό μου περνάει γρήγορα. Η ζωή μου έμαθε ότι πρέπει να στηρίζουμε τον εαυτό μας και να τον αγαπάμε χωρίς να περιμένουμε να μας αγαπήσουν. Να αγαπάμε χωρίς ανταπόδοση, χωρίς περιορισμούς.
Δεν μετανιώνω για κάτι. Ό,τι έχω κάνει, ακόμα και τα λάθη μου, θα τα επαναλάμβανα. Δεν μπορώ να θυμώσω, ούτε να μισήσω. Κατανοώ ακόμα και τον εχθρό μου. Έχω την αρετή της κατανόησης σε μεγάλη κλίμακα, την αρετή να ακούω τους άλλους, να μην μισώ ή να μην ζηλεύω. Έχω φιλοδοξίες. Θα ήθελα να έχω έναν δικό μου εκδοτικό οίκο και τα γραπτά μου να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες. Έχω, με την καλή έννοια, ζηλέψει τους συγγραφείς που το κατάφεραν αυτό.
Εχω κι ένα «κουσούρι», την εργατικότητα. Έχω εκμεταλλευτεί νύχτες ολόκληρες, Σαββατοκύριακα, γιορτές. Την ώρα που ο κόσμος κοιμάται, ξεκουράζεται, διασκεδάζει, κερδίζω χρόνο. Ο Ήλιος και η Σελήνη, άλλωστε δεν παίρνουν ρεπό.
Τον θάνατο δεν τον φοβάμαι. Είναι το πέρασμα σε μια άλλη διάσταση. Καλό θα είναι να μην είναι βίαιος ή απότομος.
Εχω ένα τεράστιο αρχείο. Τα έχω εξηγήσει όλα και έχω σκοπό να δημιουργήσω ένα πνευματικό ίδρυμα, αν κάποτε φύγω από τη ζωή, όλα αυτά να μην χαθούν και να χρησιμοποιηθούν σωστά.
Το 1998, στο βιβλίο «Τα άστρα, η Ιστορία και το Μέλλον» έγραψα την πορεία του 21ου αιώνα. Αυτό που ζούμε τώρα το είχα προβλέψει. Τότε, δεν είχαν προσέξει ότι έγραφα για την «Απειλή του 2020». Δεν ήξερα τι ακριβώς θα είναι. Είχα δει ότι θα είναι μια απειλή για την ανθρωπότητα.
Η ανάκαμψη ξεκινά από το 2024 και μετά. Το 2021 θα είναι το ίδιο δύσκολο. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πρόβα για να μπουν οι άνθρωποι σε ένα άλλο μοτίβο ζωής. Τέσσερις πλανήτες βρέθηκαν 15 Φεβρουαρίου με 30 Μαρτίου στον Αιγόκερω. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Η τελευταία φορά που στον Αιγόκερω ήταν ο Πλούτωνας με τον Κρόνο, ήταν 3 χρόνια πριν την Γαλλική Επανάσταση.
Tην χρονιά που έρχεται δεν θα πρέπει να αφεθούμε στον φόβο, την προκατάληψη και τον πανικό. Την θεωρώ χρονιά «των ανέμων και της βροχής». Θα συνειδητοποιήσουμε ότι έρχεται ένας νέος τρόπος ζωής, θέλουμε δεν θέλουμε. Στην αλλαγή των κοινωνικών δομών θα επιβιώσουν οι ανθεκτικοί, οι έξυπνοι και οι θαρραλέοι. Έπειτα, θα ακολουθήσει η επαναγέννηση.
Οι Κριοί θα βρουν διέξοδο και θα έχουν καλύτερη χρονιά σε σχέση με την τριετία 18-19-20. Ευνοούνται για να δώσουν μάχες και να τις κερδίσουν.
Οι Ταύροι θα δοκιμαστούν και θα κριθεί το μέλλον τους από την δύναμη της ψυχής τους. Είναι δύσκολο το πέρασμα για εκείνους το 2021.
Οι Δίδυμοι θα απελευθερωθούν πνευματικά και θα βάλουν νέους στόχους, μέχρι να φτάσει η χρυσή επταετία που είναι το 2026-2033 -όταν ο Ουρανός μπει στους Διδύμους και ο Πλούτωνας στον Υδροχόο. Θα αρχίσουν να αναπνέουν και θα έχουν καλύτερη χρονιά επικοινωνίας.
Σε εκείνη την επταετία θα ζήσουμε την γέννηση μιας πνευματικής επανάστασης. Βέβαια, μέχρι τότε θα υπάρχουν και άνθρωποι που θα ζουν αλλά θα είναι σε χαμηλή πνευματικότητα, ανθρωποειδή.
Οι Καρκίνοι αποκαθίστανται εκεί που χτυπήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι Λέοντες φτιάχνουν νέες ισορροπίες, υπολογίζοντας και τις δυσκολίες που θα τους προκαλέσουν οι άλλοι.
Οι Παρθένοι θα επιβιώσουν.
Οι Ζυγοί θα απελευθερωθούν και θα αποκατασταθούν.
Οι Σκορπιοί θα επηρεάσουν και πολλές φορές θα κάνουν επεμβατισμό.
Οι Τοξότες θα ανακουφιστούν αρκετά.
Οι Αιγόκεροι θα αναδιοργανωθούν στα οικονομικά τους και θα έχουν νέα κριτήρια για τα αισθηματικά τους.
Οι Υδροχόοι θα υποχρεωθούν να υιοθετήσουν έναν νέο τρόπο ζωής.
Οι Ιχθείς θα ανακουφιστούν τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά.
Το 2021 και το 2022, όπως και το 2020, θα δοκιμάσουν την αντοχή των ανθρώπων, την εξυπνάδα και την αγάπη τους για την ζωή. Όσοι αντέξουν θα συνεχίσουν, όσοι δεν αντέξουν θα χαθούν, είτε από την επιφάνεια της Γης, είτε θα μπουν μέσα στο νέφος της ασάφειας και των ψευδαισθήσεων.
*To Ετήσιο Ημερολόγιο του Κώστα Λεφάκη για το 2021, «Από τη δοκιμασία στη λύτρωση» μόλις κυκλοφόρησε. Τηλ. επικοινωνίας: 210 413 48 12 και 210 411 02 72
[bovary]