Λίγο πριν την τέλεση της κηδείας του μικρού Ζαχαρία η οικογένεια όπως προστάζει το έθιμο βάφτισε κατ’ εξαίρεση στις 09:30 το πρωί το μικρότερο μέλος της, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα λόγω κορονοϊού. Το όνομα που της δόθηκε είναι Νεκταρία.
Ο ιερέας που τέλεσε το μυστήριο εμφανίστηκε στο cretapost.gr συντετριμμένος: «Είμαι συγκλονισμένος, προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου, είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό για όλους μας. Βιώνουμε μία τραγική κατάσταση με απόλυτο σεβασμό και σιωπή, η οποία πολλές φορές είναι εκκωφαντική». Η οικογένεια από τη μία ετοιμάστηκε να βαφτίσει το μικρότερο μέλος της και από την άλλη να προετοιμαστεί ψυχικά για την κηδεία του μικρού Ζαχαρία.
Ο θείος του παιδιού ανέφερε: «Δεν περιγράφονται με λόγια τα όσα βιώνει η οικογένεια. Το πρωί βαφτίστηκε το κοριτσάκι και στην κλινική με αεροβάπτισμα ο Ζαχαρίας» ενώ αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών για να το κρατήσουν στη ζωή.
Δάκρυσαν και οι πέτρες στο μοιρολόι της γιαγιάς του 2χρονου Ζαχαρία. Μπαίνει στο σπίτι της και στην είσοδο είναι τοιχοκολλημένο το κηδειόσημο του μικρού. Το αγκαλιάζει το φιλά και τα λόγια της είναι σπαρακτικά.
«Αχ είναι το σπίτι του παππού του και το τοιχοκολήσανε καλέ μου. Στο στύλο του σπιτιού το παιδί μου είναι η ζωή μου. Και δεν θα ξανάρθει ο καλός μου, Με τίποτε, με τίποτε το φως μου…»
Ο θάνατος του μικρού Ζαχαρία
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το αγόρι που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του. Το αγόρι σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χθες το μεσημέρι, βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση και είχε φτωχή ανταπόκριση στην πολλαπλή υποστήριξη που δεχόταν με όλα τα μέσα.
Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο το βράδυ της Τετάρτης και είχε τεθεί σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, είχαν τοποθετηθεί συσκευές επαναθέρμανσης, και είχαν δοθεί τα ενδεδειγμένα αγγειοδραστικά φάρμακα, ενδοφλέβια υγρά, παράγωγα αίματος, καθώς και λοιπή φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση, γαστροπροστασία).
Βρισκόταν από την πρώτη στιγμή σε συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών του σημείων, γινόταν κλινικός, εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος των οργανικών συστημάτων και υποστηριζόταν πολλαπλώς, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης συνδρόμου μετά από ανακοπή. Στην ανακοίνωση μάλιστα από τον διοικητή του Νοσοκομείου Καθηγητή Γιώργο Χαλκιαδάκη, αναφερόταν ότι υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τους γονείς του παιδιού που ενημερώνονταν για τη βαριά κατάσταση και την κακή πρόγνωση, όπως αναφερόταν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Το χρονικό της τραγωδίας
Το άτυχο αγόρι από χωριό του δήμου Αρχανών Αστερουσίων είχε μεταφερθεί στις 16:17 της Τετάρτης στο Κέντρο Υγείας Χάρακα με ιδιωτικό μέσο, χωρίς σφυγμό και αναπνοή, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, με την άφιξή του είχε ξεκινήσει προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης σύμφωνα με τα πρωτόκολλα APLS από το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, που είχε διαρκέσει περίπου δύο ώρες και σαράντα λεπτά χωρίς κανένα σημάδι ανάταξης.
Με τη διακοπή της προσπάθειας ανάταξης και κατά τη διάρκεια της τυπικής διαδικασίας , το ιατρικό προσωπικό, σε μια ύστατη προσπάθεια, είχε ξεκινήσει εκ νέου προσπάθεια ανάταξης μετά την ανίχνευση ηλεκτρικής δραστηριότητας.
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη και σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και τη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, είχε ξεκινήσει η διακομιδή του, συνοδεία γενικού ιατρού και παιδιάτρου του Κ.Υ Χάρακα. Το αγόρι είχε μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου από την Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ, η οποία παρέλαβε το περιστατικό στο ύψος της διασταύρωσης για Πεζά στις 20:44 το βράδυ της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της διακομιδής, η ιατρός αναισθησιολόγος της Κινητής Μονάδας ΕΚΑΒ και οι ιατροί του ΚΥ το είχαν διασωληνώσει, συνεχίζοντας την εξειδικευμένη ΚΑΡΠΑ. Κατά τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο στις 21:30 εμφάνιζε υποθερμία και μυδρίαση ενώ είχε 120 σφίξεις και υποβοηθούμενη αναπνοή.
Η κηδεία του άτυχου Ζαχαρία
Στις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του δίχρονου παιδιού. Για το τραγικό αυτό γεγονός μίλησε στο Mega η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη.
Σύμφωνα με την κυρία Μπορμπουδάκη η κατάσταση του παιδιού ήταν πολύ κρίσιμη και δόθηκε μεγάλη μάχη από τους ιατρούς και τους διασώστες. «Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ωστόσο το παιδί έμεινε αρκετό χρόνο χωρίς να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος», είπε σχετικά.